Woensdag 21/08/2019

David Claerbout presenteert nieuw videowerk in Parijs

PARIJS l Morgen opent in het Centre Pompidou in Parijs een tentoonstelling van videokunstenaar David Claerbout, die al een tiental jaar de grenzen verkent tussen film en fotografie.

door Eric Rinckhout

In Parijs presenteert David Claerbout (°1969) de gloednieuwe video's Sections of a Happy Moment en Long Good Bye samen met drie oudere werken The Stack, Bordeaux Piece en Shadow Piece.

"Sections of a Happy Moment is een video uit een reeks van drie waaraan ik nog volop bezig ben", vertelt Claerbout aan De Morgen tijdens de opbouw van zijn tentoonstelling in Parijs. "Sections is een zwart-witvideo die bestaat uit een aaneenschakeling van 180 digitale dia's. Elke dia toont gedurende tien seconden een beeld uit een totaal andere hoek van het samenzijn van een familie, een Chinese familie die omringd is door hoge sociale flatgebouwen. In een frisse lentezon kijken ze naar een bal die iemand omhoog heeft gegooid. Ik heb een Chinese familie gekozen niet alleen omdat mijn vrouw Aziatisch is maar ook omdat de Westerse blik zulke personages moeilijk identificeert. De beelden doen denken aan sentimentele familiefoto's, maar tegelijk laat ik de intimiteit van zo'n samenzijn botsen met voyeurisme, met een soort alziend oog van een controlerende instantie."

"Long Good Bye is in kleur en duurt zeventien minuten. Daarin komt een dame in extreme slow motion naar buiten met een dienblad waarop een kop koffie staat. Op een bepaald moment merkt ze dat iemand haar bekijkt. Daar komt weer dat voyeurisme gluren. Ze komt op de camera af en zwaait. Ze kijkt in de lens en naar de toeschouwer. De camera wijkt traag achteruit, terwijl de schaduwen heel snel bewegen. Negen uur comprimeer ik in veertien minuten. Aan het eind van de film wordt alles zwart: een gemiste kans op een ontmoeting."

De tentoonstelling zelf zit niet in de voor de hand liggende zwarte doos. "Alles baadt in het licht", zegt Claerbout. "Het lijkt alsof de tentoonstelling zweeft."

Na Parijs reist de expositie door naar het List Center van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge (VS), het Kunstmuseum in St Gallen en de Belkin Galleries in de Canadese stad Vancouver. In 2009 is de tentoonstelling te zien in Stichting De Pont, Tilburg en het Metropolitan Museum of Photography in Tokyo.

David Claerbout van 3 oktober tot 7 januari in Espace 315 van het Centre Pompidou, Parijs. Dagelijks 11-21u.

www.centrepompidou.fr

Alles baadt in het licht. Het lijkt alsof de tentoonstelling zweeft

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden