Zondag 25/07/2021

Verenigd Koninkrijk

David Cameron onder vuur wegens levenslange benoeming Lord 'Slotgracht'

De House of Lords staat bol van traditie en eeuwenoude gebruiken. Beeld PHOTO_NEWS
De House of Lords staat bol van traditie en eeuwenoude gebruiken.Beeld PHOTO_NEWS

Een parlement waar de leden aangeduid worden voor het leven, is dat nog van deze tijd? Het Verenigd Koninkrijk discussieert erover nu premier David Cameron tientallen oud-politici een zitje in het Britse Hogerhuis cadeau heeft gedaan. Onder hen ook Douglas burggraaf Hogg, een voormalig parlementair die het ooit presteerde een bonnetje van 2.000 pond binnen te brengen voor het schoonmaken van de slotgracht rond zijn domein.

Niet alleen bij ons wordt er gediscussieerd over de rol van de Senaat, ook de Britten vragen zich dezer dagen af wat nog de rol moet zijn van hun House of Lords. In die kamer zetelen, in tegenstelling tot in het House of Commons dat voorbehouden is voor 'gewone' politici, al sinds de Middeleeuwen de vertegenwoordigers van de Britse adel en clerus. Omdat ze niet verkozen moeten worden en voor het leven benoemd zijn, worden ze niet geacht zich in te laten met de politique politicienne en kunnen ze op een rustiger tempo nadenken en discussiëren.

Traditie viert dan ook nog hoogtij bij de Lords; zo zit de voorzitter van het Hogerhuis nog altijd op een gestoffeerde baal wol, als symbool voor het belang van de wolindustrie en -handel in Groot-Brittannië. Nog steeds hebben de 26 bisschoppen van de Anglicaanse Kerk zitting in de House of Lords. 92 adellijke zitjes worden nog altijd doorgegeven via erfenis. De andere 700-tal 'life peers' zijn niet erfelijk, maar geven wel recht op een levenslang zitje in het rode pluche.

Wetten tegenhouden kunnen de Lords (en tegenwoordig ook Ladies) weliswaar niet, enkel vertragen of het House of Commons om amendementen vragen.

Premier David Cameron droeg gisteren 45 Britten voor om zitting te nemen in het House of Lords. Beeld AP
Premier David Cameron droeg gisteren 45 Britten voor om zitting te nemen in het House of Lords.Beeld AP

Piano stemmen

En toch krijgen veel Britten stilaan genoeg van de 'geldverslindende' traditie. Al in 2009 brak het bonnetjesschandaal uit, zowel in de House of Commons als in de House of Lords, en moesten tientallen parlementsleden zich verantwoorden voor hun overvloedige uitgaven op kosten van de belastingbetaler.

Onder hen ook Douglas Hogg, toen nog gewoon parlementslid in het Lagerhuis en voormalig minister van Landbouw in de jaren 90. De Daily Telegraph spitte uit dat Hogg een nogal grote variëteit aan onkosten had aangegeven. Figureerden op de lijst: de slotgracht rond zijn privédomein in Lincolnshire op het Engelse platteland schoonmaken, zijn piano stemmen, de lampen in zijn paardenstal repareren, een mollenvanger inhuren en een bijennest verwijderen. Weinig werkgerelateerde kosten, maar dat deerde Hogg niet. De kosten voor het onderhoud aan zijn domein liepen zo hoog op - Hogg gaf meer dan 20.000 pond aan - dat hij in 2004 met de diensten van het parlement afsprak dat ze hem gewoon elke maand een twaalfde van het jaarlijkse maximumbedrag zouden uitbetalen.

Hogg hield uiteindelijk de eer aan zichzelf en besliste bij de verkiezingen van 2010 om zich niet meer verkiesbaar te stellen. In de plaats daarvan probeerde hij tot drie keer toe een plaatsje te bemachtigen in de House of Lords. Zijn benoeming werd echter tegengehouden door de adviesraad van het Hogerhuis zelf.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Schande

Dat koningin Elisabeth Hogg gisteren toch tot life peer benoemde op voorstel van premier David Cameron, gaat er bij veel Britten dan ook niet in. De Britse pers kon vanmorgen zijn verontwaardiging niet op. Ook politici van de oppositie spreken schande. "'De functie van Lord Moat (slotgracht, red.) installeren is een absolute schande", zo klonk het bij Labour. "Cameron beloont een van de grootste misdadigers uit het uitgavenschandaal. Dit brengt het parlement in absoluut diskrediet." Een ander Labour-parlementslid sprak over de "two fingers" die Cameron met de aanstelling aan de Britse kiezers liet zien. Ook Hoggs echtgenote is trouwens al langer lid van de House Of Lords.

Premier Cameron gaf een lijst door met daarop 45 benoemingen, waarvan 26 voor zijn eigen partij. Het Britse Hogerhuis telt door de nieuwe benoemingen nu 831 leden, na het Chinese Volkscongres het hoogste aantal leden van een parlement ter wereld, zo merkt The Telegraph op. En nog maar pas bracht een actiegroep die ijvert voor een hervorming van het Hogerhuis aan het licht dat de afgelopen vijf jaar verschillende Lords voor in totaal 360.000 pond (bijna 500.000 euro) aan uitgaven en zitpenningen hadden opgestreken zonder al die tijd ook maar één stem uit te brengen.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234