David Bowie Boekenclub gaat van start
Onder commando van zijn zoon Duncan is zopas de David Bowie Boekenclub van start gegaan. De 100 favoriete boeken van leesveelvraat Bowie zullen de revue passeren en kunnen online becommentarieerd worden.
Het idee van de Boekenclub is afkomstig van Bowies zoon Duncan Jones. 'My dad was a beast of a reader', aldus Jones. Bowie gaf in 2013 al een lijst met zijn favoriete lectuur aan de wereld prijs. Hij las per week gemiddeld vier à vijf stuks.
Die leesdrift wil de zoon van Bowie nu doorgeven 'aan iedereen die zijn literaire kennis wil verbreden of gewoon wil beginnen met lezen. Ik voel een steeds groeiende plicht om dezelfde literaire marathon te lopen als eerbetoon aan mijn vader.' Jones hoopt een stevige onlinediscussie op te poken, met maandelijks een nieuw boek ter tafel. Daarmee heeft Jones stof voor acht jaar. Het eerste boek uit de David Bowie Boekenclub is Hawksmoor van Peter Ackroyd (1985) met twee verhalen die met elkaar interfereren. Het ene handelt over architect Nicholas Dyer, een aanhanger van het occultisme die zeven nieuwe kerken moet ontwerpen.
Het andere gaat over Nicholas Hawksmoor, een Scotland Yard- detective die een serie vreemde moorden moet oplossen. Eerder lanceerden ook actrice Emma Watson en zangeres Florence Welch (van Florence and the Machine) hun boekenclub.
Dichter Jean Pierre Rawie weigert lezing in het Engels
De Nederlandse dichter Jean Pierre Rawie heeft vorige week geweigerd om een lezing te geven aan de universiteit Groningen omdat die per se in het Engels moest. 'Het komt me vrij krankjorum voor aan een Nederlandse hogeschool in het Engels over Nederlandse poëzie te spreken, temeer als ter illustratie aangevoerde citaten eveneens vertaald dienen te worden', schreef Rawie vervolgens in een opiniestuk in het Dagblad van het Noorden over de kwestie.
'Heel Nederland, de universiteit voorop, lijdt aan de Engelse ziekte. In academische boekwinkels is tegenwoordig vrijwel geen enkele andere vreemde taal verkrijgbaar, en steeds meer colleges worden in het Engels gegeven. Ook tijdens de introductieweek is dat de voertaal. (..) Het is ondenkbaar dat Fransen of Italianen hun eigen taal op vergelijkbare wijze zouden verloochenen. Als je in die landen wilt studeren, moet je Frans of Italiaans leren', stelt Rawie.
De stellingname van Rawie kreeg op sociale media veel bijval. Maar academici serveerden Rawies mening ook af als 'gemakzuchtige praatjes': 'Geef onze taal een stevige plek naast het Engels.' De lezing was immers bestemd voor een internationaal publiek.
►De Israëlische schrijver Aharon Appelfeld is op vijfentachtigjarige leeftijd overleden. Appelfeld werd in 1932 geboren in een gehucht in toenmalig Roemenië (tegenwoordig Oekraïne) en overleefde als kind de Holocaust. Hij schreef ruim vijftig boeken. Zijn werk is in vijfendertig talen beschikbaar. Wereldwijde bekendheid verwierf hij met de romans Badenheim 1939, Bloemen der duisternis en Het tijdperk der wonderen. Appelfeld ontving tweemaal de National Jewish Book Award. Daarnaast won hij de Prix Médicis en de Independent Foreign Fiction Prize. In 2013 werd hij genomineerd voor de Man Booker International Prize. In Nederlandse vertaling verscheen onlangs nog Plotseling, liefde bij Ambo|Anthos.
►De Franse literaire wereld is in rouw gedompeld door het plotse overlijden van Paul Otchakovsky-Laurens (73) bij een autongeluk op de Antillen. Hij was de stichter en uitgever van Editions P.O.L.. Hij gaf onder meer Georges Perecs memorabele boek La vie mode d'emploi uit en ook werk van Marguerite Duras, Emmanuel Carrère en Marie Darrieussecq.
► Frank Westerman gaat weg bij De Bezige Bij en brengt al zijn literaire werk onder bij Querido Fosfor. "Ik voeg de daad bij het woord", liet Westerman weten. "Ik breng mijn werk onder bij Uitgeverij Querido Fosfor, waar ik al bij betrokken ben als editor-at-large." Westerman ondertekende met Annette Portegies, de uitgever van Em. Querido's Uitgeverij waar ook Querido Fosfor onder valt, drie boekcontracten. De eerstvolgende nieuwe titel zal na de zomer verschijnen. "Het is de bedoeling dat op termijn mijn volledige werk onderdak gaat vinden in dit nieuw huis." In februari 2017 was ook zijn bundel In het land van de ja-knikkers al onder het QF-label gepubliceerd. Voormalig Gouden Uilwinnaar Frank Westerman zat aanvankelijk bij Atlas/Contact maar stapte in 2012 over naar De Bezige Bij, dat hij nu op zijn beurt adieu zegt.
►Morgen, donderdag 11 januari is de Nederlandse dichteres Hagar Peeters te gast in de Paarse Zetel van de Gentse Bibliotheek De Krook. Peeters won met haar poëzie onder meer de Jo Peters Poëzieprijs en de J.C. Bloemprijs. Voor haar roman Malva, over een verzwegen dochter van Pablo Neruda, ontving ze in 2016 de Fintro Literatuurprijs. Gastvrouw is Griet Pauwels.
►De Gentse boekhandel Limerick is op het Auteurscongres van afgelopen zaterdag in De Singel bekroond met de prijs voor de Meest Auteursvriendelijke Boekhandel van Vlaanderen. Zaakvoerder Gert Brouns kwam de oorkonde in ontvangst nemen. Hij organiseert met het team in zijn boekhandel regelmatig literaire evenementen, schrijversgesprekken en boekpresentaties.