Vrijdag 24/01/2020

Dateline USA: Paranoia

Beeld UNKNOWN

Tom Vandyck, correspondent van De Morgen in de VS, maakt elke week een stand van zaken op in het land van Barack Obama.

We onderbreken deze column voor een brok meta-analyse. Zeur ik teveel over de Tea Party en de Republikeinen? Ik vraag het me wel eens af. Je haalt er als columnist natuurlijk steeds het meest spitante uit, maar ik zou niet willen dat u me paranoïde vond.

Het plaatje dat je op de pagina van Amerika krijgt, liegt er namelijk niet om. Dit land is ten prooi aan een klassenstrijd van de rijken tegen de rest. Miljardairs maken zich meester van de democratische instituties, met als doel het afbreken van de regels die de bevolking beschermen en het afleiden van zoveel mogelijk geld naar de allerrijksten.

Je zou zeggen: zo erg kan het toch niet zijn? Maar elke keer dat je afstand neemt en je eigen premissen gaat inspecteren, duikt er weer een nieuw verhaal op dat je kwaadste vermoedens bevestigt.

Neem nu het geval van Michigan. Daar ligt een plan op tafel dat de Republikeinse gouverneur Rick Snyder de bevoegdheid zou geven om gemeenteraden te ontbinden en burgemeesters te ontslaan zonder dat er nieuwe verkiezingen volgen. In hun plaats kan hij niet-verkozen noodmanagers aanstellen die de gemeentediensten kunnen overdragen aan privébedrijven. Die noodmanagers zouden ook de macht krijgen om vakbondsrechten te kortwieken en schooldistricten te ontbinden.

Net als zijn partijgenoten in Wisconsin, waar de ambtenarenvakbonden vorige week effectief monddood gemaakt werden, gebruikt Snyder begrotingstekorten als excuus. Noodmanagers zouden nodig zijn om in het rood staande gemeenten te saneren, zegt hij. Dat is natuurlijk onzin. Als je democratisch verkozen gemeentebesturen ontbindt, ben je geen gouverneur, maar een Zonnekoning. Stel je voor dat Barack Obama het staatsbestuur van Michigan zou ontbinden. Het land zou te klein zijn om de woede van de Tea Party te bevatten.

Nog zoiets: de aanhoudende praktijk van rechts om mensen te terroriseren met verborgen camera's. De laatste weken gebeurde dat met openbare zender National Public Radio (NPR) en met Planned Parenthood, een groep die zich met gezinsplanning bezighoudt. De werkwijze is telkens dezelfde: individuele vertegenwoordigers van organisaties domme uitspraken ontlokken om vervolgens de hele organisatie te discrediteren.

Bij NPR deed men het door een fondsenwerver een gift van vijf miljoen dollar van een fictieve, extremistische moslimorganisatie aan te bieden. Bij Planned Parenthood stuurde men een fake-pooier en minderjarig hoertje naar binnen voor een abortus. Niet toevallig gebeurt dat op het moment dat de Republikeinen proberen om de federale subsidies van beide organisaties te elimineren.

Vrijdag ging er in Washington, ook weer op aangeven van de Republikeinen, een parlementaire hoorzitting door over de vermeende radicalisering van de paar miljoen moslims in Amerika. Ook zij werden als groep verantwoordelijk gehouden voor de wandaden van enkelingen.

Als je George W. Bush één compliment kan maken, is het wel dat hij na 9/11 oplette om niet alle moslims te diaboliseren. Die tijd is voorbij. Tegenwoordig hoor je hier dingen die Philip Dewinter trots zouden maken. In Oklahoma werd afgelopen najaar een verbod ingevoerd om de sharia te gebruiken in de rechtbanken. Niet dat dat ooit gebeurt in de VS, maar dat belet niet een aantal ander staten, ook weer allemaal geleid door Republikeinen, gelijkaardige wetten overwegen. Het gerucht dat Obama een undercovermoslim is, wil ondertussen ook maar niet dood.

Ik aarzel om het woord te gebruiken, maar dat het zijn fascistoïde tactieken. Dit is het systematisch ondergraven van de instituties van de civiele samenleving en het creëren van vijanden en verdeeldheid voor het politieke gewin van de Republikeinse partij, de Tea Party en hun sponsors uit het bedrijfsleven - als je dat onderscheid ondertussen nog kan maken, tenminste.

Dat alles dus om nog maar eens een rondje belastingverlagingen voor de rijken te organiseren? Het klinkt vergezocht, maar op basis van de feiten moet je er ernstig rekening mee houden. Zoals een Amerikaanse wijsheid zegt: dat je paranoïde bent, betekent niet dat ze niet achter je aan zitten.

 Als je George W. Bush één compliment kan maken, is het wel dat hij na 9/11 oplette om niet alle moslims te diaboliseren. Die tijd is voorbij  
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234