Maandag 17/02/2020

Dateline USA: De kloof groeit

Beeld UNKNOWN

Tom Vandyck, correspondent van De Morgen in de VS, maakt elke week een stand van zaken op in het land van Barack Obama.

Het regende de laatste dagen technologische doorbraken in de VS. Google kwam niet alleen op de proppen met een zichzelf besturende auto die al een tijd zonder ongelukken op de Californische wegen blijkt rond te rijden, maar kondigde ook aan dat het investeert in een massief windenergieproject voor de Amerikaanse oostkust. Wanneer dat af is, moet het miljoenen gezinnen stroom leveren.

In Atlanta begon de eerste verlamde patiënt ter wereld aan een behandeling met embryonale stamcellen. De identiteit van de gelukkige is niet bekend, maar als alles volgens plan verloopt, moeten die stamcellen ervoor zorgen dat zijn ruggenmerg weer aan elkaar groeit, zodat hij weer kan lopen.

Ondertussen maakt automerk Chevrolet zich op om de elektrische Volt op de markt te gooien, bouwen de gsm-operatoren in hoog tempo supersnelle 4G-netwerken en blijven de iPads van Apple met miljoenen tegelijk over de toonbank gaan.

De Amerikaanse privésector snelt de toekomst dus tegemoet met een blij gemoed. Heel anders is het gesteld met de overheid, die steeds meer achteruit boert richting negentiende eeuw.

De klachten zijn bekend. De Amerikaanse publieke infrastructuur raakt steeds meer aftands en gedateerd. Bruggen staan op instorten. Het openbaar vervoer hangt met haken en ogen aan elkaar. In de zomer, wanneer mensen hun airco's opzetten, valt de stroom om de haverklap uit.

Opvallend nieuwsfeit vorige week: Chris Christie, de Republikeinse gouverneur van New Jersey, weigerde om mee te betalen voor een nieuwe spoortunnel die zijn staat met Manhattan had moeten verbinden. Dat project gaat dus niet door. Op een Tea Party-conventie in Virginia werd Christie als beloning prompt verkozen tot presidentiële favoriet. Dat New Jersey en New York die tunnel even hard nodig hebben als Antwerpen de Oosterweelverbinding doet er niet toe. In deze tijden van Tea Party-waanzin is alles wat de overheid doet bij voorbaat slecht voor rechts Amerika.

Net zoals de kloof tussen arm en rijk in de VS angstwekkende proporties heeft aangenomen, groeit ook de kloof tussen de privésector en een zieltogende overheid. Terwijl de Googles en de Apples tot aan de sterren groeien, moet de staat steeds meer capituleren. Amerika wordt het land van 'rien ne va plus'. Dat zelfs een simpel tunneltje onder de Hudsonrivier niet meer kan, is natuurlijk pijnlijk voor het land dat mannen op de maan zette.

Ondertussen werd bekend dat Amerika nog maar 49ste is op de wereldranglijst qua levensverwachting (in 1999 was het 22ste). De VS zijn dertigste in kindersterfte en 27ste op de ranglijst van de OESO voor de wiskundige vaardigheden van studenten. Dat dus voor een land dat zichzelf altijd en overal nummer één vindt. Geen wonder dat veel Amerikanen zich ongemakkelijk gaan voelen en in de armen van de Tea Party lopen.

Voor u zich overgeeft aan leedvermaak: in België is het niet eens zo heel anders. Onze infrastructuur kan gelukkig nog even mee, maar de welvaartsstaat begint barsten te vertonen. De armoede stijgt. Er komen steeds meer leefloners bij. Wie ziek wordt, moet steeds meer uit eigen zak betalen. En als we ooit een nieuwe regering krijgen, moet die meteen tot 25 miljard euro zien te besparen. Ook in België groeit de kloof.

Ook de politieke trends vertonen trouwens gelijkenissen met die in de VS. Je kan jezelf wel vrolijk maken over de Tea Parties, maar hun reactionaire basisreflex is niet eens zo heel anders dan die van de honderdduizenden Vlamingen die eerst bescherming zochten bij het Vlaams Belang en vervolgens bij de N-VA.

Net als de Tea Parties appelleren lui als Philip Dewinter en Bart Dewever aan een knagende onrust over de wereld zoals hij is, gekoppeld aan een hang naar een mythisch verleden, toen we nog gewoon onder ons waren zonder allerlei vreemde indringers, en een afkeer van de elites in de media, de politiek en de hippe wijken van de grootsteden, waar men zich beter op zijn gemak voelt met die nieuwe wereld. En of het nu in België is of in de VS, telkens moet dat blijkbaar gepaard gaan met het uitkleden van de overheid.

Het verschil is natuurlijk dat wij in tegenstelling tot de Amerikanen geen Apple of Google hebben. Maar treur niet. In het tempo waarmee ze in de VS besparen op scholen en universiteiten, hebben ze daar binnen afzienbare tijd misschien óók de brains niet meer om nog op veel nieuwe Googles en Apples te rekenen.

 In deze tijden van Tea Party-waanzin is alles wat de overheid doet bij voorbaat slecht voor rechts Amerika  
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234