Vrijdag 02/12/2022

Date met de Koningin der Badsteden

Kleine bengels (of hey, jeugdige volwassenen) zoet houden is deze week easy peasy. Elke dag iets op de kalender? Jij vraagt, wij plannen.

Amai, wat is er weer geweldig veel te doen deze vakantie en dat op een kippenstap van je deur. Met deze agenda houd je het hoofd koel en ontdek je moeiteloos de chillste, mafste en meest legendarische zomeractiviteiten.

Je wil deze zomer graag met een big bang starten? Ga de eerste week dan mee op sleeptouw met de mooiste vrouw van de kustlijn: Oostende!

Ga feesten als de beesten, zo geraak je wel verlost van die postwinterslaap-slapers in je ogen. De Langestraat is daarvoor de perfecte plek, want tijdens de Summer Kick-off gaan twee avonden lang bands en dj's die 100% lokaal en 100% swingend zijn, daar volledig loos. Dancing shoes: check. Summer vibes: dubbelcheck.

1 en 2 juli, Langestraat, 8400 Oostende.

www.visitoostende.be.

Een voorproefje van hoe kleurrijk je zomer kan worden krijg je op de Color Run. Met honderden loop je vijf kilometer zo snel of traag als je wil, terwijl je ondergedompeld wordt in alle kleuren van de regenboog. Bij de finish is het dan dansen geblazen in één grote, iedereen verzwelgende kleurenwolk. Kun je lekker de zomer starten als wandelend schilderij.

3 juli, Klein strand, Montgomerykaai 1, 8400 Oostende. www.thecolorrun.be.

Midden in deze EK-tijden kan het verhelderend zijn om op de expo Fans de geschiedenis van onze nationale elftallen in te duiken. Hoe zagen onze eerste nationale spelers in 1900 er uit? Welke bal werd er rondgetrapt op het WK van 1930? Hoe modieus liep de equipe er in de jaren 50 bij? Oefen er ook voetbalhymnes of je tafelvoetbalskills, zodat je na afloop helemaal in touch bent met je innerlijke Duivel.

Tot 4 september, Venetiaanse Gaanderijen, 8400 Oostende. www.facebook.com/fansexpo.

Ear candy

Het oor wil ook wat, en het oor heeft daarvoor een heel goed seizoen uitgekozen. Genoeg ear candy te rapen tijdens deze zomerweek.

Stadsgeluid

Wedden dat je nooit eerder stilstond bij alle geluiden die je in een grote stad hoort? Tijd om dat wél eens te doen, op een wandeling door Kortrijk die de Japanse geluidskunstenaar Akio Suzuki speciaal ontwikkelde. Hij ging op zoek naar plekken in de stad die zowel auditief als visueel intrigerend zijn, zodat je de Guldensporenstad op een nieuwe manier kan ervaren.

Oto-date, 6 juli, Begijnhof, 8500 Kortrijk. www.toerismekortrijk.be.

Synthgeluid

Het West-Vlaamse trio van SX gaat op hun tweede plaat Alpha opnieuw voor zwoele synthpop, maar drukt er dit keer wel nog harder hun eigen stempel op. "De plaat moest 100% SX worden", vertelt zangeres Stefanie Callebaut (19). "Bij de eerste lp moest alles snel gaan en hebben we veel hulp ingeroepen. Toen zaten we vooral in een erg hectische rush, wel een goede leerschool natuurlijk. Nu hebben we twee jaar lang onze tijd genomen om alles zelf te maken: de muziek, de clip, de bijhorende kledinglijn,... Het verhaal moest kloppen. We wilden een echte SX-biotoop creëren, ook op het podium."

"Ja, we pakken het groots aan, maar de wereld veroveren? Dat is moeilijker dan je zou denken. (lacht) We blijven vooral erg realistisch nu en proberen liever stukje bij beetje ons territorium uit te breiden. Maar het spreekt voor zich dat we ook buiten België zieltjes willen winnen. Ik hoop echt dat we dankzij onze muziek de wereld kunnen zien." Ondertussen laat SX óns met hun broeierige synths de wereld zien, want je waant je tijdens hun show op Cactusfestival zo in exotischere oorden.

Cactusfestival, 8 tot 10 juli, Minnewaterpark, 8000 Brugge. www.cactusfestival.be.

Stemgeluid

Niets doet je zo hard 'wauw' zeggen als het geluid van tientallen topzangeressen die hun zoete stemmen laten samensmelten tot de mooiste harmonieën. De meiden van Scala stonden met de Kolacny-broers wereldwijd al op de grootste podia, maar wij, lucky bastards, kunnen ze deze zomer met onze eigen oren gewoon in het kleine maar fijne Izegem aanhoren.

Isotopia festival, 8 juli, Grote Markt, 8870 Izegem. www.isotopiafestival.be.

3. Sowieso al een pittoresk zicht, die strandcabinetjes tussen het zand, met de grote zee op de achtergrond. Maar voeg daar dankzij Cabin Art kunstige, kleurrijke schilderijen op diezelfde cabines aan toe: damn, dát is pas verwennerij voor je ogen.

Cabin Art, tot 18 september, 8670 Sint-Idesbald. Bezoeker.koksijde.be.

4. Belgische vuurwerkmakers geven tijdens het Oostendse Vuurwerkfestival het beste van zichzelf. Want een zomer is niet compleet zonder aah-en en ooh-en onder een hemel bezaaid met kleurrijke explosies.

Vuurwerkfestival, 11 juli, Groot Strand, 8400 Oostende. www.visitoostende.be.

2. Nooit eerder zul je zulke hilarische selfies en Instagramfoto's gemaakt hebben als in 3D World, waar vijftig gekke 3D-decors je opwachten.

3D World, 16 juli tot 28 augustus, Zeedijk 1, 8400 Oostende. www.3dworldbelgium.be.

1. Cirque du Soleil op z'n best: een episch liefdesverhaal op een mysterieus eiland, doorspekt met magische acrobatiek, trapezekunsten en clownerie.

Amaluna, 14 juli tot 7 augustus, Natiënlaan (bij het station), 8300 Knokke-Heist. www.cirquedusoleil.com.

4x visuele

verwondering

Karakterkoppen

op TAZ

Lize Spit

Met Het Smelt, een roman vol wreedheid en wraaklust verovert Spit momenteel de boekenwinkels. Op Theater Aan Zee duik je samen met haar dat populaire debuut in. Voor Lize een bijzonder weerzien: "het boek na een jaar schrijven moeten loslaten, dat voelde alsof iemand stierf."

Lize Spit (27): "Als je iets moet afgeven waar je zo lang aan werkte, val je echt in een groot zwart gat. Ik had het boek voor de kerstvakantie af, maar wist niet wat te doen met de vrije tijd erna. Ik liep gewoon de hele dag doelloos rond. Ik had zo lang samengeleefd met de personages en ineens kon ik die wereld niet meer in. Het leek wel een soort postnatale depressie."

Dat je jezelf verplicht had om iets écht goed te schrijven, maakte loslaten waarschijnlijk nog moeilijker.

"Ja, tot tien minuten voor het manuscript naar de drukker moest heb ik dingen zitten aanpassen. In principe kan je eeuwig prutsen aan een boek, het is nooit echt af. Maar dan zegt je uitgever 'Lize, nu is het genoeg geweest' en moet je wel stoppen en aanvaarden dat je onmogelijk een foutloos boek kan schrijven. Erg moeilijk vond ik dat."

Al zo'n 60.000 mensen kochten Het Smelt en die hebben er allemaal een mening over. Kan je daar tegen?

"Ik krijg vooral berichten van mensen die het boek goed vinden, de ontevreden lezers gaan op fora of Facebook tekeer. Zo verdeeld is het ook: ik hoor dat ik "Lize Split" genoemd wordt, omdat mensen het boek of heel goed, of heel slecht vinden. Maar ik heb geen dikke olifantenhuid: negatieve kritiek raakt me. Ik merk dat sommigen het boek met verkeerde verwachtingen lezen, net omdat het succesvol is. Ze verwachten er te veel van, denken dat het een thriller is of zoeken redenen om het slecht te vinden om niet met de grote massa te moeten meegaan. Jammer dat die populariteit in die zin een beetje een vloek is, maar uiteindelijk is het natuurlijk gewoon heel fijn dat het boek aanslaat."

Een opvolger schrijven, wordt dat moeilijk?

"Ik denk dat ik het vooral lastig zal vinden om iets anders te willen doen en toch vast te zitten aan de thema's die ik interessant vind en mijn eigen schrijfstijl. Ondertussen zit in mijn hoofd wel al een nieuw verhaal, nu probeer ik nog een aanpak te bedenken die vermijdt dat ik in hetzelfde straatje beland. Maar daar ga ik mijn tijd voor nemen."

Wat lees je zelf deze zomer?

"Voor 'Uitgelezen' op Theater Aan Zee ga ik Misschien Esther van Katja Petrowskaja en Het tumult van de tijd van Julian Barnes lezen, en daarna wil ik graag De Avonden van Gerard Reve en Bonita Avenue van Peter Buwalda lezen. Die staan al heel lang op mijn lijstje."

Wim Helsen

Deze creatieve duizendpoot (47) is van plan om op Theater Aan Zee écht naar je te luisteren, je diepste angsten en gedachten vast te pinnen. En er dan waarschijnlijk een dikke kwak komische saus met hoog absurdisme-gehalte over te gieten. Ga het ontdekken op zijn try-out van Er wordt naar u geluisterd.

Tom Vermeir

De Belgica-acteur stort zich op Chet, een poëtisch relaas van de laatste levensseconden van jazzicoon Chet Baker. Denk: een monoloog met veel muziek. Of een concert met lange bindteksten. "Iets maken dat tussen twee stoelen valt en noch theater noch muziek is, was een interessante uitdaging."

Tom Vermeir (40): "De jazz-geïnspireerde muziek en poëtische teksten staan volledig evenwaardig naast elkaar tijdens de voorstelling. Wel een moeilijke evenwichtsoefening: als acteur ben ik niet wie ik als muzikant ben en die twee persoonlijkheden tegelijk aanspreken koste oefening. Elke avond is dat een spannende opdracht, want ik reageer constant op wat de muzikanten doen en die dagen me telkens uit met iets nieuws. Zo brengen we de jazzsfeer in de voorstelling."

Vanwaar die fascinatie voor Chet Baker?

"Ik houd enorm van zijn muziek, maar ook de discrepantie tussen zijn destructieve levenswandel en zijn muzikale schoonheid intrigeert me. Daar wilde ik iets rond maken. De dood van Luc De Vos heeft dat emotioneel in gang gezet. Ik heb hem vrij goed gekend en hij en Chet waren, hoewel helemaal anders, allebei mooie poëten. Maar een biografie wilden we niet, dus hebben we het opengetrokken naar een Icarusverhaal. Dat is iets wat zowel ik, tekstenschrijver Koen De Sutter als muzikanten Dag Taeldeman, Frederik Heuvinck en Ben Brunin herkennen. We staan allemaal aan dezelfde kant van het leven, hé. Maar ook het publiek is telkens geëmotioneerd: dat verhaal van overmoed is echt niet alleen des artistes."

Je bent zelf een grote jazzfan?

"Geweest. Nu heb ik er mijn buik van vol. Op een bepaald moment werd het me gewoon te veel noten en ben ik teruggegaan naar mijn eerste liefde, de rock- en popmuziek. Drie minuten, refrein, strofe, zeg wat je te zeggen heb, maak het muzikaal interessant maar houd je kunstjes thuis: ik vind dat leuker. Bij veel hedendaagse jazz denk ik: ja jongens, jullie kennen veel toonladders, maar speel maar gewoon muziek."

Is de muziek in de show daarom eerder een minimalistische interpretatie van jazz?

"Tuurlijk, maar ook: de twee domste dingen die je kunt doen als je een voorstelling over een jazzicoon maakt, is proberen hem te zijn en proberen zijn muziek te spelen. Dus het is géén jazzvoorstelling. Een herinterpretatie is interessanter dan een letterlijk citaat, vind ik. Toen we muzikaal aan de slag gingen, wilden we vooral Chets ziel behouden. Hij was schaars in zijn muziek, zong soms één noot over vier maten, maar vertelde zo des te meer. Dus hebben wij ook alle typische jazzakkoorden de deur uit geflikkerd en enkel Chets melancholie en manier van spelen en zingen bewaard, waardoor de muziek kaal en vervreemdend klinkt en de teksten sterker overkomen. We hebben in Chets geestelijke erfenis gewerkt, maar dan in deze tijdsgeest."

Viviane De Muynck

Actrice Viviane De Muynck (70), de grand dame van de Vlaamse theater- en filmwereld, ken je onder andere van haar rol in Tot altijd of Het goddelijke monster. Op Theater Aan Zee blaast ze omver met GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder, een pure monoloog waarin ze in de huid van de moeder van een gedode terrorist kruipt.

Theater Aan Zee, 28 juli tot 6 augustus, verschillende locaties, 8400 Oostende. www.theateraanzee.be.

De films achterna

Droom je er wel eens van in de werelden te vertoeven die je op het witte scherm ziet? Deze week is jóúw week. Waan je bijvoorbeeld in...

...Forrest Gump

Zo hard kunnen rennen als Tom Hanks zit er voor de meesten niet in, maar laat dat je niet tegenhouden om bij zonsondergang mee te lopen op de Sint-Idesbald Strandloop. Run Forrest, run!

20 juli, Strandlaan 128, 8670 Sint-Idesbald. Bezoeker.koksijde.be.

...The good, the bad

and the ugly

Driezijdige schietduellen staan niet op het programma van de Wild Wild West-dag (oef!). Hoefijzergooien, een rodeostier temmen, meezingen met country bands en linedancen wel.

21 juli, 't Paelsteenveld, Kapelstraat 76,

8450 Bredene. www.fotobttrc.be.

...Jurassic park

T-rexen of andere dinosaurusrassen zullen je in het Extreme Dinopark niet achterna zitten, want de levensgrote dino's zijn er van kunststof. Even indrukwekkend en een pak aaibaarder.

Westendelaan 98, 8430 Middelkerke.

www.bowlingdekegel.be/dinopark.

kalender

Op maandag komen dierenliefhebbers aan hun trekken op Beestig Geestig in De Panne. Blindengeleidehonden ontmoeten, een ritje op een ezel maken of een ganzenparade aanschouwen: kan allemaal.

1 augustus, Leopold I Esplanade, 8660 De Panne. www.depanne.be.

Op dinsdag staan de kids in Koksijde versteld van giga bouwwerken opgetrokken uit 100.000 Clicsblokjes, waarna ze zelf met nog 50.000 meer blokjes hun eigen creaties in lollige themahoeken in elkaar kunnen prutsen. En dan is het spelen nog niet voorbij, want elders wachten hen een reuzegroot Twister- of 'Mens erger je niet'-spel op. Zo extreem hebben je spruiten nog nooit met blokken gespeeld.

Van 12 juli tot 28 augustus, CC Casino, Casinoplein 11, 8670 Koksijde. www.clicskoksijde.be.

Op woensdag maakt digitaal entertainment plaats voor old school cartoonplezier op het Cartoonfestival, waar tekencreaties van allerlei internationale artiesten beestjes op papier tot leven brengen.

Van 3 juli tot 4 september, Albertstrand 509, 8300 Knokke-Heist.

www.facebook.com/cartoonfestival.

Op donderdag runnen je minimensjes op het strand van Bredene hun eigen pop-upshop met papieren bloemen en strijden er voor de titel van 'mooiste strandbloemenwinkel'.

4 augustus, inschrijven bij strandpost 2, Spinoladijk 1, 8450 Bredene.

Op vrijdag trekt de familie naar Roeselare, waar speelcontainers vol bouw- en circusmateriaal en een grote zomerspeelplaats zelfs het kalmste kind tot ravotten aanzetten.

De hele zomer, Willy Ostynstraat en Stationsplein, 8800 Roeselare. www.roeselare.be/spelenmetdestad.

In het weekend mag het wat meer zijn: kids én ouders kunnen op Dranouter, het familiefestival der familiefestivals, volledig zorgeloos losgehen, of dat nu voor een podium, te midden van straattheater, in de babybar of op de unieke speeltuigen gebeurt.

5 tot 7 juli, Dranouter, 8950 Heuvelland. www.festivaldranouter.be.

Ver, verder, verst van huis

Staycations zijn hip én handig: je blijft in België, maar doorbreekt toch de sleur met exotische vakantievibes. Wat dacht je van drie reizen in één week?

First stop: Nederland

Zit je in De Panne of stak je net de grens over tot bij onze gezellige buren? Moeilijk te zeggen met die workshops papieren tulpen maken, dat klompencircus of die battle tussen een Marco Borsato- en Frans Bauer-imitator tijdens deze Nederlanddag. Om dan af te sluiten met een passend vuurwerk. Knallen, joh!

18 augustus, Zeedijk t.h.v. Leopold I Monument, 8660 De Panne. www.depanne.be.

Doorvliegen naar: Ibiza

Deze zomer hoef je het vliegtuig niet op voor een tripje naar het meest beruchte party-eiland: de palmbomen, cocktails en topdj's - hier verspreid over maar liefst drie podia - verkassen dankzij Ibizafanaat Pat Krimson gewoon naar Bredene.

Ibiza @ the beach, 15 augustus, 't Paelsteenveld, Kapelstraat 76, 8450 Bredene. www.ibizaatthebeach.be.

Opstijgen naar: Wonderland

Geen Alices of Mad Hatters te spotten dit keer, wel een bende artiesten onder leiding van muzikale tovenaar Alex Callier. Hooverphonic toert immers rond met hun nieuwe album In Wonderland, inclusief tienkoppig strijkersensemble én een pak splinternieuwe stemmen. Een gegarandeerde vlucht naar hogere sferen.

20 augustus, Kursaal, Westhelling z/n, 8400 Oostende. www.kursaaloostende.be.

Benen strekken

4 dansen

In de Brugse binnenstad brengen bands en dj's swingende klanken voort in elf ballrooms, die retrolovers, discodweeps, latinobeesten en gelijk welke andere types dansers bekoren. Twee linkervoeten? Genoeg initiaties op het programma die je roestige heupen helemaal los krijgen.

Benenwerk, 13 juli,

8000 Brugge.

www.benenwerk.be.

4 recht naar rio

Als het aanschouwen van de krachtpatsers op de Olympische Spelen het doet kriebelen, is Oostende de place to be. Daar wordt een Braziliaans dorp opgetrokken, waar naast een rechtstreekse tv-verbinding met Rio en ruimte voor postoverwinningsfeestjes ook een volleybalveld, judomat en ander sportief terrein prijkt voor enthousiastelingen die zelf aan de slag willen gaan.

Rio House, 5 tot 21 augustus,

t.h.v. Kursaal Westhelling, 8400 Oostende. www.teambelgium.be.

4 fietsen

In het kader van het Brugse MAfestival wordt een gezellige fietsroute uitgestippeld door het groen rond de provinciehoofdstad, waarlangs op zeven prachtplekken een bende topmuzikanten je trakteert op aanmoedigende klassieke tonen. Verbroederen met je stalen ros, wegdromen bij het Vlaamse landschap én onderweg cultuur opsnuiven: yep, droomcombo.

14 augustus, start bij Concertgebouw, 't Zand, 8000 Brugge. www.velobaroque.be.

Op je luie kont

Tien weken lang vollen bak zomeren, dat is misschien net iets te veel van het goede. Niemand zal je dus raar aankijken als je op de uitjes deze laatste week liever gewoon zo anti-actief mogelijk bent.

De volgendjaarsconférence

van Walter Baele

Ja, dat lees je goed: vaarwel, clichéconcept van de terugblikkende eindejaarsconférence, hallo spannendere, toekomstvoorspellende 'volgendjaarsconférence'. Plof je neer op een zachte theaterstoel en blik samen met Tegen de Sterren op-comedian Walter Baele vooruit op, wie weet, escapades van Koning Filip of de opstart van uitburgeringscursussen.

1 en 2 september, OC 't Klokhuis, Kerkdreef 23, 8791 Beveren-Leie. www.ccdeschakel.be.

Film in het bos

Bij maanlicht onder een ruisend bladerdak en met het gezang van de indommelende vogels op de achtergrond naar een film kijken: het idee alleen al vult ons hart met warmte. Komt er dan nog bij dat de film het innemende Inside Out van Pixar is, en dan weet je: alle ingrediënten zijn aanwezig voor een gelukzalige avond.

2 september, Patrijzenbos, Kuurnsestraat z/n, 8860 Lendelede. www.lendelede.be.

Bootje varen op de Leie

Deze zomer kan je inschepen op een van de drijvende schuiten die het golvende blauw van de Leie trotseren. Zo'n boottochtje is het perfecte excuus om een hele namiddag te chillen. In het beste geval met de zon op je kruin én een boel streekgebonden smulsels aan boord.

Tot 4 september, reserveren via

www.toerisme-leiestreek.be/boottochten.

2x bierplezier

Belgiës beste exportproduct staat erom gekend je levels van het gelukshormoon te boosten. Ideaal dus dat het Oostendse Leopoldpark voor het North Sea Beer Festival transformeert in een mekka van gerst en hop. Proef er zo'n 150 unieke brouwsels, beland er in extases dankzij artisanale biergerechten en leg zulke grote reserves gelukshormonen aan dat je de hele zomer doorkomt.

26 tot 28 augustus, Leopoldpark,

8400 Oostende. www.northseabeer-

festival.com.

Een biertje smaakt nog zo goed wanneer je weet hoeveel liefde en vakmanschap bij het brouwproces komen piepen. Precies dat ontdek je tijdens een veertig minuten durende rondleiding doorheen de Brugse stadsbrouwerij van Bourgogne Des Flandres, die je een blik laat werpen in de vaten van jonge meesterbrouwers Edward en Thomas en je zelfs je eigen brouwels laat blenden.

Stadsbrouwerij Bourgogne des Flandres, Kartuizerinnenstraat 6, 8000 Brugge. bourgognedesflandres.be.

10 weken

boordevol

zomer

10 duotickets voor 3D World. Bezorg ons je gegevens op win@goestingmagazine.be!

15 duo's voor Clics in Oostende!

Bezorg ons je gegevens op

win@goestingmagazine.be.

10 duo's voor Ibiza @the beach! Bezorg ons je gevens op

win@goestingmagazine.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234