Donderdag 23/01/2020

Databank voor carpoolende scholieren in Gent

Ouders die ook kinderen van de buren brengen en afhalen moeten ochtend- en avondspits terugdringen

Gent

Van onze medewerker

Omdat nog te veel ouders hun kinderen naar school brengen met de wagen, heeft de stad Gent in samenwerking met Taxistop een carpooldatabank opgericht. Met een simpele klik op de muis kunnen ouders vanaf dit schooljaar zien welke klasgenoten in de buurt wonen en eventueel willen meerijden. Voorlopig doen al negen scholen mee met het project.

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen op de eerste schooldag. Ouders staan in lange rijen aan te schuiven om hun kroost zo dicht mogelijk bij de schoolpoort af te zetten. Aangezien in de meeste wagens nog heel wat plaatsen vrij zijn en de schoolkinderen vaak bij elkaar in de buurt wonen start Gent nu met een schooloverschrijdende carpooldatabank. Die moet het autogebruik in Gent optimaliseren en dus het aantal wagens in de ochtend- en avondspits terugdringen. Daarbij mikt de stad vooral op kleuter- en lagere scholen. Oudere kinderen kiezen immers vaker voor de fiets of het openbaar vervoer om naar school te gaan.

Negen scholen hebben zich al ingeschreven voor de databank. Het gaat om De Harp, Sint-Janscollege, De Spiegel, Sint-Paulus, Sint-Salvator, Mariavreugde, Désiree Van Monckhoven, De Piramide en De Vlieger. Het eerste jaar biedt Taxistop de databank gratis aan, vanaf het tweede jaar moeten de scholen een bijdrage betalen die gekoppeld is aan het aantal leerlingen. Om de drempel voor de scholen zo laag mogelijk te houden heeft het stadsbestuur besloten die som voor zijn rekening te nemen. De databank past binnen het project Veilige schoolomgeving, dat op maat van de school op zoek gaat naar initiatieven om de onmiddellijke omgeving verkeersveiliger te maken. Elk jaar brengt de stad de verkeerssituatie rond tien scholen in kaart en begeleidt ze de scholen om gepaste oplossingen te vinden voor problemen. Uit het project is de voorbije jaren onder andere gebleken dat ouders met jonge kinderen te vaak voor de wagen kiezen om hun spruit naar school te brengen. Nu zullen ze dus via internet kunnen nagaan welke ouders iedere ochtend dezelfde kant oprijden. Zo kunnen ze hun steentje bijdragen aan de verkeersveiligheid, maar ook nog eens flink wat tijd en geld uitsparen.

De komende weken zal de stad Gent automobilisten oproepen om extra waakzaam te zijn bij de start van het nieuwe schooljaar, traditioneel een moment dat het verkeer in de steden in de knoop loopt. Via 250 affiches zal de stad de aandacht vestigen op de zones-30 rond de scholen. Ook zijn er op de eerste schooldag op de drukste verkeersassen ludieke acties gepland om chauffeurs vriendelijk te vragen hun rijgedrag aan te passen. (TD)

Info: www.taxistop.be/schoolpool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234