Maandag 13/07/2020
Cathy GalleBeeld DM

StandpuntCathy Galle

Dat zorgverleners gewoon verkeerde instructies kregen is schrijnend

Cathy Galle is journalist bij De Morgen.

Het klonk allicht nog logisch in hun oren. We laten zorgverleners een chirurgisch mondmasker, dat bedoeld is om na eenmalig gebruik weggeworpen te worden, gewoon urenlang gebruiken. Want er is nu eenmaal een tekort aan die dingen. In ruil adviseren we hen dat ze het af en toe tot aan hun kin mogen trekken. Kwestie van eens deftig te kunnen ademen of een koffie te kunnen drinken. Want geef toe, het is geen pretje om zo’n masker urenlang te moeten ophouden als je dat niet gewoon bent. Vraag maar aan de eerste de beste kapper dezer dagen.

Zou het zo gegaan zijn, op de vergadering van de Risk Management Group? Een mens zou toch graag eens een vlieg op de wand kunnen zijn. Feit is dat het zo letterlijk in de instructie die op 23 maart wordt verspreid te lezen staat: een chirurgisch mondmasker mag gedurende 8 uur worden gebruikt en mag bijgehouden worden. Het mag namelijk ‘gedragen worden rond de hals’. 

Dat mag helemaal niet, argumenteert de Wereldgezondheidsorganisatie nu. De kans dat er aan de buitenkant van zo’n masker virus komt te zitten, is zeker bij zorgverleners groot. Daar is voldoende onderzoek over. En het is schier onmogelijk om het gebruikte masker weer op te zetten zonder het masker zelf of het gezicht aan te raken. Wat voor besmetting kan zorgen. Wie zichzelf besmet, kan vervolgens ook anderen besmetten. Geen goed plan dus om zoiets aan te raden aan alle zorgverleners in ons land.

Over mondmaskers is wellicht het laatste woord nog niet gezegd. Maar dat zorgverleners, die in vaak heel precaire omstandigheden moeten werken, gewoon verkeerde instructies kregen is schrijnend. In dat opzicht is het opvallend dat het net de Belgische Federatie van Zorgkundigen is die dit aan het licht brengt. Net die zorgkundigen, veelal werkzaam in rusthuizen, worden al een hele crisis lang met de vinger gewezen omdat ze niet genoeg kennis hadden van hygiënemaatregelen. Wie de afgelopen weken met zorgkundigen praatte, merkte dat die mensen vooral met een immens schuldgevoel rondlopen. Ze worstelen nog altijd met de vraag of zij er mee de oorzaak van zijn dat er zoveel besmettingen waren in de rusthuizen.

Of die richtlijn meer besmettingen in de hand gewerkt heeft en zo ja, hoeveel precies, valt moeilijk te zeggen. Maar de saga toont vooral aan dat er ook bij professionelen en ja, zelfs experts heel wat verwarring is over het correct gebruik van mondmaskers. Nochtans worden mondmaskers, niet alleen chirurgische maar ook de stoffen exemplaren, steeds belangrijker in de terugkeer naar een normaal leven. Viroloog Marc Van Ranst is zelfs voorstander om ze te verplichten in supermarkten. Hopelijk kan iemand dan eens goed uitleggen wat we met dat ding horen te doen als we weer uit die supermarkt komen. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234