Maandag 10/05/2021

'Dat ze hun schulden zelf betalen'

Geen vakbonden of politici maar bezorgde oma's, ontslagen Spanjaarden, Belgische huisvaders, EU-ambtenaren en winkelende dames. Veel bonter kon de ruim 6.000-koppige protestmars van 'verontwaardigden' door Brussel niet zijn. 'Halt aan de graaicultuur die enkele rijke CEO's nog rijker en de burger armer maakt', is de luide boodschap. Door Barbara Debusschere / foto's BAS BOGAERTS

Zonnestralen fonkelen in het spiegelglas van de lege kantoorblokken aan het Brusselse Noordstation. En in de kroontjes op de hoofden van Jeanny Pelzer (68) en Françoise Simon (65). "Wij, gewone burgers, moeten opnieuw de koning van onze eigen toekomst zijn. Politici en bedrijfsleiders die boven onze hoofden besluiten nemen die hen rijker en ons armer maken zijn we beu", zegt Jeanny.

Ze kennen elkaar niet, maar Françoise en Jeanny sluiten zich vandaag aan bij de duizenden demonstranten met dezelfde bedoeling. De kinderen. Françoise: "Zij starten hun volwassen leven met schulden die banken en politici gemaakt hebben. Dat ze die zelf betalen. Ik wil niet dat onze kinderen worden uitgeknepen en nauwelijks toekomen aan sparen, een huis of een gezin."

Gedecideerd voegen de vrouwen zich bij de honderden deelnemers uit Spanje, Frankrijk, Griekenland, Nederland, Duitsland en alle delen van dit land.

Auteur Geert van Istendael stapt eveneens mee op 'voor de kleinkinderen'. "In België hebben we de impact nog niet zo sterk gevoeld, maar in Spanje is bijna 40 procent van de jonge mensen werkloos. De top van de financiële wereld doet maar schaamteloos verder alsof er niets gebeurd is. Daardoor moeten wij banken redden ten koste van onze sociale zekerheid", zegt hij.

Velen dragen dan ook bordjes die verwijzen naar de 99 procent gewone burgers die 'beroofd' worden door de 1 procent bankiers, CEO's en malafide geldwolven.

"Vroeger beroofden burgers al eens banken. Vandaag is het omgekeerd. Ook de middenklasse is de pineut. Wij moeten besparen en de schulden van die graaiende elite met hun vette bonussen ophoesten. Ondertussen gaan onze energie- en woningkosten omhoog. Onze leiders staan erbij en kijken ernaar. Ze redden de banken en laten ons stikken", zegt veertiger Ronald Blom uit Zeeland tussen het gefluit en gejoel door.

Blom loopt al een week mee met 'indignados' (verontwaardigden, BDB) die tachtig dagen geleden uit Spanje zijn vertrokken om ook in de hoofdstad van Europa hun punt te maken.

Groot gelijk

In Molenbeek spoort de meute de inwoners aan om zich bij hen aan te sluiten. "Wat zeggen ze?", vragen enkele gesluierde vrouwen die de Spaanse en Engels slogans niet begrijpen. Na enige verduidelijking melden de dames: "Ze hebben groot gelijk. Maar het is vandaag braderie. We moeten shoppen."

Ook in de Antoine Dansaertstraat aan de overkant kan de mars op goedkeuring rekenen, zowel in het sjofele deel als in het poepchique m'as-tu-vu-stuk. "Chapeau. Mocht ik geen vissen moeten kuisen, ik stapte mee", zegt Afida van de viswinkel met de gulle openingsuren.

Lieve en Natalia, van de uiterst trendy schoenenwinkel Hatshoe, monsteren de passanten. "Dexia redden kost elke Belg 6.000 euro", zegt Natalia. Daar kun je hier wel een paar zeer puike schoenen voor scoren. "Wat nu gebeurt treft ook onze klanten. Sommige zijn veel kapitaal kwijt en zijn even kwaad over de onbeschaamdheid van de financiële sector. De ene koopt minder en dat beginnen nu ook de luxewinkels hier te voelen. Anderen zijn zo gefrustreerd dat ze al wat ze nog hebben uitgeven", vult collega Lieve aan.

Verschillende shoppende vrouwen met dure tassen voegen zich daadwerkelijk bij het groeiende protest. Eentje balt zelfs een vuist en lijkt ook 'Soulève-toi Bruxelles' mee te lippen.

Alleen al de aanblik van het Beursgebouw lokt oorverdovend gejoel uit. Nog groter is het animo wanneer de massa, die met zesduizend deelnemers dubbel zo groot wordt als verwacht, de Europese wijk nadert.

"Hier loopt het mis", luidt het. Niet weinig eurocraten lopen overigens mee. Ze werken voor parlement, Commissie en aanverwante instituten; en zijn even kwaad.

Zo ook de Spaanse Alejandro (29), die hier al vier jaar werkt. Hij veegt de kritiek van tafel dat dit protest 'slechts een vage uiting van woede' zou zijn. "Belast financiële transacties en kapitaalwinst, snoei in de EU-budgetten, beboet ratingbureaus en banken die kemels schieten, schaf de bonussen af, laat de CEO's verantwoording afleggen", zo rammelt hij een waslijst concrete oplossingen af.

"Maar snij niet in het budget van de werknemer en in de sociale voorzieningen. In andere landen zien we dat dat tot meer armoede leidt, de fouten van de banken niet oplost en de toekomst hypothekeert. Dat is de zaak nog meer scheef trekken. Weet u, ik zie toplui in de EU tot dertien postjes combineren en het geld maar binnen rijven maar ons doodleuk vertellen dat wij de crisis mogen betalen. Wie nu niet kwaad is ligt te slapen", vervolgt hij.

Wanneer de zon zakt herhalen tientallen indignados die eisen en oplossingen. Hun pleidooien weergalmen in het Jubelpark, vlak bij de lege EU-gebouwen. 'Europa: Klaar voor de toekomst' hangt in gigantische letters op het parlementsgebouw. Alejandro: "Ook een leuze op een spandoek. Maar er moet dringend een vraagteken achter."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234