Donderdag 28/10/2021

'Dat Yasmine en Alexandra voor hun geaardheid uitkomen is ongelooflijk belangrijk'

'Dat zoveel lesbiennes zwarte gedachten hebben heeft onder meer te maken met het feit dat ze in hun omgeving weinig geslaagde voorbeelden of rolmodellen kennen,' zegt Mips Meyntjens, lesbisch vormingswerkster bij het Leuvense centrum 'Impuls'.

Eén op vier lesbiennes denkt ooit aan zelfmoord. Bij de homo's ligt het aantal zelfmoorden, het aantal pogingen of het aantal keren dat deze daad wordt overwogen, iets lager. De hele homoseksuele jongerengemeenschap blijkt dubbel zo gevoelig voor zelfmoordneigingen als de heteroseksuele.

Mips Meyntjens: "Ik schrik niet van deze gegevens. Ze kloppen helaas met de realiteit die wij hier dagelijks constateren. Wij organiseren met 'Impuls', een vormingscentrum voor lesbische vrouwen, 'Ook Zo'-weekends en daar blijkt steeds weer hoeveel jonge meisjes problemen hebben met zichzelf en met hun omgeving. Drie jonge meisjes die recent bij ons zo'n cursus volgden, pleegden nadien toch zelfmoord. We horen tijdens die weekends veel meisjes zeggen dat ze er graag een eind aan hadden gemaakt, sommigen hebben een poging achter de rug. Het is ronduit schrijnend."

Vanwaar die zwarte gedachten?

"Jongeren worden met hun homo-lesbo zijn geconfronteerd op een moment waarop ze tegelijkertijd ook hun identiteit ontdekken én de drang voelen om 'erbij' te horen, bij de anderen. Zodra ze echter beseffen dat ze lesbisch zijn, vallen ze meteen uit het netwerk. Ze botsen op vooroordelen zoals 'lelijke mannenhaatster', 'frigide pot' en 'feministische oude vrijster'. Velen kunnen daarmee niet omgaan en dat kan tot zwarte gedachten leiden."

Wij dachten in een tolerantere maatschappij te leven, waar scholen, vriendjes, organisaties, ouders dichter bij deze 'problematiek' staan?

"Dat is manifest onwaar. We hebben nu een schijntolerantie waarin vooral de mensen die hun evenwicht vonden en onverbloemd naar buiten komen, sterk staan. Het klopt natuurlijk dat er de voorbije jaren organisaties zijn bijgekomen, de jongerengroepen voor homo's en lesbiennes, die prachtig werk doen en veel succes hebben. Het is ook bekend dat zodra een lesbienne of homo de weg naar zo'n jongerengroep vindt, zij of hij meteen op weg is naar een vrijer en standvastiger beleven van de geaardheid. Het probleem is echter dat zo'n groepen vooral in de grote steden voorkomen. Je zal maar als jonge lesbienne in Veurne zitten. Wat de scholen betreft: daar wordt de andere geaardheid toch nog als probleem benaderd. Homoseksualiteit als thema zit niet in de eindtermen en wordt niet beschouwd als een vanzelfsprekende leef- of relatievorm."

Waarom lijden vrouwen meer dan mannen onder hun homoseksualiteit?

"Ten eerste is er het feit dat er voor jongens een pak geslaagde voorbeelden en rolmodellen bestaan: mensen uit de kunst-, media-, televisie-, toneel- en filmwereld. Jongens hebben een ruim spectrum, van Lanoye over Jo De Poorter tot Get Ready. De vrouwen hebben bijna geen voorbeelden. Nu zijn er natuurlijk Yasmine en Alexandra die met hun relatie naar buiten komen. Het is ongelooflijk dat ze dat doen. Alleen, zij zijn de enigen. Tevoren was er helemaal niemand. Voorbeelden zijn zeer belangrijk voor de meisjes die rijpen in hun seksuele identiteit én voor hun omgeving. Ik zou iedereen willen oproepen met haar geaardheid naar buiten te komen. Het helpt écht. Ten tweede is voor meisjes de druk om een lief, een jongen te hebben nog steeds veel groter dan voor jongens. Dus, wat doen de meisjes? Ze proberen het andere uit en komen soms heel gehavend uit die strijd.

Hoe de problematiek op te lossen?

"Tolereren volstaat niet. Voor de jongeren moet er actieve steun komen, ze moeten goede voorbeelden zien, goede leerkrachten die hen helpen, openheid ondervinden én een leuke groep homo's en lesbo's in de buurt hebben. De houding van de overheid moet veranderen en ze moet stoppen met het willen opdoeken van dingen zoals de Holebifoon of de Zelfmoord-preventielijn.

"Lesbo of homo zijn is geen psychisch probleem, het is het probleem van een maatschappij. Die zorgt ervoor dat individueel leed betrokkenen tot wandaden aanzet. Hopelijk geven deze pijnlijke cijfers een nieuwe impuls voor de toekomst, want elke zelfmoord, elke poging ertoe, zelfs elke zwarte gedachte is er een te veel." (ML)

(Foto Stephan Vanfleteren)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234