Vrijdag 27/01/2023

Dat verdient eenbloemetje

Engeland is dit jaar meer dan ooit'the place to be' voor tuinliefhebbers. 2004 is namelijk naar aanleiding van de 200ste verjaardag van de gerenommeerde Royal Horticultural Society (RHS) uitgeroepen tot het 'Jaar van de Tuin'.

Door Paul Geerts

De 200ste verjaardag van de RHS wordt in heel Engeland gevierd met tientallen tentoonstellingen, tuinshows, open tuinen, congressen en lezingen. Er komt zelfs een RHS Bicentenary Plant Collection met een aantal nieuwe variëteiten van rozen, clematis, narcis, tulp, cornus, sierappel, geranium, enzovoort, die allemaal op een of andere manier verwijzen naar deze viering.

Een van de hoogtepunten van de festiviteiten moet de Modern Gardens Open Day op 26 juni worden, wanneer meer dan 200 moderne tuinen op diverse plaatsen in het land kunnen worden bezocht. Het gaat om tuinen van bekende ontwerpers zoals Kathryn Gustafson, Penelope Hobhouse, Charles Jencks, Dan Pearson, Piet Oudolf, Ian Hamilton Finlay, Christopher Bradley-Hole en anderen die normaal niet geopend zijn voor het publiek.

Een ander hoogtepunt is de tentoonstelling in de Londense Tate Gallery over Britse tuin- en plantenschilders, met werk van onder meer Constable, Turner, Ford Madox Brown, Gertrude Jekyll, Stanley Spencer en Lucian Freud (van 3 juni tot 30 augustus). Bijzonder is ook de tentoonstelling A Writer's Garden in de British Library in Londen van november 2004 tot maart 2005 over echte en imaginaire tuinen van Britse schrijvers. Ook in tal van andere musea en galerieën worden thematentoonstellingen georganiseerd over bijvoorbeeld de geschiedenis van de roos (in de Royal Albert Memorial and Art Gallery, Devon), over de tuinen van Beatrix Potter (Ambleside Armitt Museum and Library, Cumbria), de tuinen van de Bloomsbury Group (in Charleston House, East Sussex) of over de bloemendecoratie op het Wedgwood-porselein (in het Wedgwood Visitor Centre in Stoke-on-Trent).

John Wedgwood, zoon van de stichter van Wedgwood, stond tweehonderd jaar geleden trouwens mee aan de wieg van de Royal Horticultural Society. Op 7 maart 1804 kwam hij samen met zes andere adellijke tuinliefhebbers samen in de Hatchard's boekwinkel in het Londense Piccadilly "for the purpose of forming a Society for the Improvement of Horticulture". Deze vereniging werd later omgedoopt tot Royal Horticultural Society (RHS) en is uitgegroeid tot 's werelds grootste en belangrijkste tuinvereniging met ruim 300.000 leden.

De RHS is waarschijnlijk een van de laatste bastions van het Britse rijk waar adellijke heren en dames met een bewonderenswaardige hardnekkigheid eeuwenoude tradities en een groots verleden koesteren. Vooral heren - dames waren tot voor kort niet echt welkom, tenminste niet in de hogere regionen. Lord Aberconway, die tot aan zijn dood in februari vorig jaar voorzitter was van de RHS, verzette zich jarenlang tegen de aanwezigheid van vrouwen in de bestuursorganen van de RHS. Zoals hij zich ook kantte tegen de aanwezigheid van blindengeleidehonden en rolstoelen op de Chelsea Flower Show. Een van de weinige vrouwen die tot de hoogste regionen doordrong, was onze eigenste Jelena De Belder van het arboretum van Kalmthout die het tot ondervoorzitter van de RHS bracht.

Wie ooit die Chelsea Flower Show heeft bezocht - die uiteraard geopend wordt door de Britse koningin - heeft er zeker de bejaarde ceremoniemeesters in negentiende-eeuwse klederdracht zien rondlopen en heeft zich waarschijnlijk geërgerd aan de vaak oubollige toestanden. Je kunt er tuinen zien van prins Charles, van Karl Lagerfeld, Terence Conran, James Dyson, en sjeik Zayed bin Sultan al-Nahyan van Abu Dabi, tuinen die gesponsord worden door Laurent Perrier, Merrill Lynch, Daehatsu en door zowat alle Britse kranten. De Chelsea Flower Show is een van de hoogtepunten uit het Britse society-leven waar niet alleen de oude aristocratie maar steeds meer de nieuwe helden uit de Britse en zelfs internationale media-, show- en modewereld hun opwachting maken. Bij de ingang staat zelfs een speciale tribune waar het 'gewone volk' zich kan installeren om de 'Bekende Britten' te zien komen en gaan.

Hoe ouderwets, conservatief, aristocratisch of oer-Brits de RHS ook is, dat heeft niet belet dat ze in de loop der jaren is uitgegroeid tot een van de meest performante tuinbouwkundige instituties ter wereld. Naast de Chelsea Flower Show organiseert de RHS nog twee andere, zo mogelijk nog drukker bezochte tuinshows in het koninklijke Hampton Court Palace bij Londen en in Tatton Park in Cheshire waar elk jaar honderdduizenden mensen dagenlang geduldig langs de standjes schuiven.

De showtuin van de RHS, Wisley Gardens in Woking in het graafschap Surrey, is een van de populairste en drukst bezochte tuinen van Engeland. Het is een gigantisch domein van bijna 100 hectaren met tientallen thematuinen waarin alle mogelijke aspecten van het tuinieren aan bod komen. Enkele van de bekendste Britse tuinontwerpers zoals Sir Geoffrey Jellicoe, Lanning Roper en Penelope Hobhouse hebben er een tuin ontworpen, en onlangs ook de Nederlander Piet Oudolf. Maar qua tuinarchitectuur is het niet zo veel zaaks. Wisley is echter het onbetwiste uithangbord van de rijke Britse tuinbouwkunde, met een rozentuin, bloemenborders, wintertuinen, een schaduwtuin, fruit- en groententuinen, een arboretum, collectietuinen van onder meer krokus, Epimedium, Hosta en Pulmonaria, en vooral met enkele tientallen proefvelden waar nieuwe planten worden getest en vergeleken, proeven worden gedaan om onkruid en allerlei ziekten en plagen op een milieuvriendelijke manier te bestrijden, waar meststoffen en teelaarde wordt getest, nieuwe teeltmethoden worden uitgeprobeerd...

Daarnaast baat de RHS nog drie andere domeinen uit: Rosemoor in Devon, Hyde Hall in Essex en Harlow Carr in North Yorkshire. Bovendien heeft ze samenwerkingsakkoorden met een 100-tal andere tuinen in Engeland en in de rest van Europa, waaronder het arboretum van Kalmthout. n

Info Het volledige programma van de RHS Bicentenary en alle verdere informatie over de RHS is te vinden op de website www.rhs.org.uk/bicentenary

Tientallen open tuinen, shows, exposities en congressen moeten 'Jaar van de Tuin' in Engeland luister bijzetten

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234