Zondag 29/11/2020

Column

Dat veel CEO's Trump niet meer steunen, is een blijvend litteken voor de president

Hugo Camps.Beeld Stephan Vanfleteren

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps elke donderdag.

Het signaal heeft de kracht van het ongewone en onverwachte. CEO’s van multinationals spreken zich zelden uit over stijl en beleid van hun politieke leider. Business wordt door hen gezien als de mooiste der werelden en daar past geen filippica bij.

Met zijn scabreuze reactie op de racistische aanslag in Charlottesville heeft Donald Trump de passieve sympathie van een aantal topmannen uit het Amerikaanse bedrijfsleven verloren. Uit protest stapten ze uit de economische adviesraad die Trump zelf had geïnstalleerd. Voor de president die van economie een heilige koe heeft gemaakt, is deze afvalligheid een blijvend litteken. Hij brieste van woede op Twitter.

Het zijn ook geen kleine jongens die de dubbelhartige houding van Trump ten aanzien van haat en rassenrellen niet langer over hun kant laten gaan. De meest gezaghebbende is Kenneth Frazier van de farmaciereus Merck. Hij wil niet langer dienen onder een leider die niet helder afstand durft te nemen van haat, intolerantie en groepssuprematie. Hij noemde het een gewetenskwestie.

Real ass

De CEO van kledingsponsor Under Armour, Kevin Plank, trok zich ook terug uit de presidentiële adviesraad. Zijn beslissing werd toegejuicht door NBA-ster Stephen Curry, die al eerder misbaar maakte tegen het handjeklap tussen zijn kledingsponsor en de president. Hij noemde Trump een real ass, een typering die hard aankomt uit de mond van een volksheld.

De topmannen van Intel en Uber stapten op wegens Charlottesville en de immigratieban, die van Tesla en Disney wegens de terugtrekking uit het klimaatakkoord van Parijs. Hun verzet is des te significanter, omdat ze in het hart van moderne en innovatieve bedrijven staan die in de electorale retoriek van Trump de heilige graal van America First zijn.

Het protest van de economische giganten raakt de Amerikaanse president vol in zijn helsleer van alles voor de economie. Het werkt inspirerend voor andere verzetshaarden tegen de slaloms van Trump tussen de Ku Klux Klan en aanverwant racistisch crapuul. Dat nu ook Republikeinen de toon verheffen in hun afkeuring van Trumps halfslachtig gebrabbel over haat is mede te danken aan de moedige CEO’s. Al mag de vraag gesteld worden of ze hun lidmaatschap van de economische raad van een ongeleid projectiel niet iets te luchthartig hebben overwogen. Zoals ze op het Witte Huis weten, met deze president is geen eer te halen.

Verborgene

De macht van CEO’s en ondernemers wordt onderschat. Niet het minst door de topmannen uit het bedrijfsleven zelf. Ze hebben huiver om deel te nemen aan publieke debatten en zich uit te spreken over actuele maatschappelijke dilemma’s. Ze kiezen liever voor het verborgene binnen de schutskring van hun bedrijven. Alleen hun hobby’s laten ze hoog oplaaien in de publiciteit.

Wat meneer Frazier van Merck kan, zou de CEO van Janssen Pharmaceutica zich ook kunnen permitteren, maar hem horen we niet over haat en racisme. Hoeven we een drama als dat van Charlottesville af te wachten om te spreken? In Antwerpen loopt nog steeds een minister rond die beweert dat racisme relatief is. Geen bankier, pillenboer of schoenenfabrikant die daar bedenkingen bij heeft.

In de strijd tegen haat en intolerantie horen sociale schotten in de samenleving weg te vallen. Het is een strijd van rijk en arm, van intellectuelen en middenstand. Iconen van het bedrijfsleven hebben evengoed de plicht tot spreken.   

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234