Donderdag 01/12/2022

‘Dat niemand geld in onze onderbroek durft te steken!’

Radio Modern is een feestcollectief dat furore maakt met thé dansants anno 1950. In het voorjaar van 2010 gooien ze het met het programma Ne Vuilen Avond over een gewaagdere boeg. Het wordt een stoute revue met goochelaars, cabaret én - tromgeroffel! - een burleskeact of twee. Daarvoor doen ze nu een oproep. Gezocht: mejuffers met soutiens en getuite lippen.

De jury die de eerste selecties doorvoert, bestaat uit Dorith Govaerts, Sofie Huybrechts en Jill Mathieu. Samen zijn ze de Modernettes. Op de soirees van Radio Modern lopen ze rond in een opgeruimd uniform van groene rokjes en witte, gesteven chemisiers. Ze stellen de genodigden op hun gemak en houden een beautysalon open met poeder en brillantine. Maar dezer dagen zijn ze bezig met maskers en jarretelles. Voor hun burleskeavond zoeken ze schoon madammen met zin in een burleskeact. Wie zich geroepen voelt, mag zich aanmelden. Wie wint, krijgt een podiumplaats op Ne Vuilen Avond.Om het burlesketalent enigszins aan te dikken zijn er workshops voorzien met twee professionele diva’s: Miss Deena Ray en Mama Ulita. Er zijn lessen over de geschiedenis van burleske, de bewegingen, de attributen en de corsages. Daarna moet er alleen nog worden geoefend. De Modernettes buigen zich intussen over de brieven en de inschrijvingen.De Modernettes: “We zoeken sensuele vrouwen met humor. Dik of dun, dat maakt niet uit. Het draait om de glamour en de verleiding. Platvloerse vrouwen mogen zich onthouden, die schrappen we direct van de lijst. Onze burleske moet uit de sfeer van de ordinaire striptent blijven. Ouderwetse pin-uphumor kan best, maar dat niemand geld in onze onderbroek durft te steken!”

Maar intussen willen jullie wel scoren met een streepje naakt. Toch?

“Oh nee! Wij zijn niet uit op blote tieten. Al zouden ze eventueel wel een eindpunt kunnen zijn. (lachen) Nee serieus, niemand hoeft zich uit te kleden. Sterker nog, een burleske is eigenlijk pas goed als je je kleren kunt aanhouden. Het moet een stukje theater zijn dat de verbeelding laat werken. Wij willen terug naar de prikkeling. Met de verwondering eraan vast. We hebben het nu wel gehad met gewone blote lijven. Als je naar een voorstelling van Het Toneelhuis gaat kijken, krijg je negen op de tien keren bloot op je bord. Bloot doet niemand nog wat. Ook choqueren doet het al lang niet meer. Verwachtingen opwekken is veel leuker. (lachen)”

Waarom voeren jullie zelf geen burleske op tijdens de revue?

“We zouden ons er in ieder geval niet voor schamen. Het is vooral een kwestie van tijdgebrek. Als Modernettes hebben we onze handen vol met Radio Modern. Desalniettemin gaan we waarschijnlijk wel iets doen op Ne Vuilen Avond. We hebben ons burleskekostuum al bij elkaar gezocht. Iets met hoge hakken, jarretelles, pluimen en maskers. Lang hebben we eigenlijk niet moeten zoeken. Onze kleerkast hangt vol geschikte spullen. Bovendien kennen we genoeg mensen die ons aan attributen kunnen helpen. Bij Mieke, een winkeltje in de Baudelostraat in Gent, voor de retrospullen, en bij Bar d’Oh voor de niemendalletjes. En ten slotte is er ook nog onze eigen naaimachine. Een pofshortje of een broekje met charlestonfranjes maken we desnoods zelf.”

Bestaat er zoiets als een burleske-voorbeeld?

“Je bedoelt een voorbeeld zoals Dita Von Teese? Geen slecht woord over de Queen of Burlesque, maar er zijn nog andere soorten burleske. Bij iedere act hoort een ander kostuum. Je kunt iets doen met een bananenrokje. Ook het meisje met de speld en de ballonnenjurk is een klassieker. Je kunt iets doen à la Charlie Chaplin. Je kunt je verstoppen achter grote pluimen en pailletten, pasties op je borsten plakken, tapdansen of de flamenco doen. Of je kunt het onschuldige meisje spelen met een air van: ‘Oeps, die kous had ik daarnet precies nog aan.’ (lachen) De mogelijkheden zijn eindeloos. Er is geen vaste definitie voor wat burleske is. We willen zoveel mogelijk verschillende vrouwen. Zolang het maar geen kitsch is. We willen geen kerstlampjes in ons haar.”

Jullie omschrijving doet een beetje denken aan travestieshows. Mogen mannen zich ook inschrijven?

“Er zijn niet veel voorwaarden om je in te schrijven, maar er is er wel één die onontkoombaar is: onze burleske moet vrouwelijk zijn. En het spijt ons zeer, maar mannen zijn per definitie geen vrouwen. Ze mogen dus ook niet meedoen.”

In de plaats daarvan mogen mannen naar de burleske kijken?

“Het is de bedoeling dat ze ervan genieten, net zoals de vrouwen in het publiek. Daarom is de context ook zo belangrijk. Voor een burleske moet je in de juiste sfeer zitten. Ken je Mrs Henderson Presents? Dat is een film over een Engelse weduwe die in de jaren dertig een theater koopt in Londen om er revues op te voeren met schaars geklede dames. Revudevilles, noemde ze het. Het feit dat dat naakt was ingebed in een revue en getoond werd in een prachtige zaal, dat is de sfeer die we zoeken. Als er ineens, zonder boe of ba, een burleske wordt opgevoerd, krijg je al gauw een stel gapende, jonge kerels op de eerste rij. Terwijl een burleske zoveel meer is dan alleen een lijf. Het gaat ook om de muziek, de bewegingen en de grapjes.”

Is een burleske misschien ook een machtsspelletje voor vrouwen?

“Het zou best kunnen. Tenslotte zijn we wel op zoek naar sterke vrouwen die op een podium de touwtjes in handen houden. Al kan er ook een zekere mate van schattigheid meespelen. Miss Deena Ray heeft bijvoorbeeld een speelse act met een opblaasbaar zwembadje. Met een vette knipoog weliswaar. Ach, soms is het gewoon heerlijk om flauw te doen. Vrouwen van nu mogen dat precies niet meer. Terwijl we af en toe graag eens ongestraft zeggen: kun jij me dat eens aangeven? Mijn nagels zijn pas gelakt. (lachen)”

Veel vrouwen hebben geen tijd meer om hun nagels te lakken. Ze zitten met kinderen en carrières.

“Dat is het precies. Volgens ons verklaren de stress en het tijdgebrek precies waarom Radio Modern zoveel succes heeft. Om negen uur ’s avonds staat onze dansvloer vol. Als dat niet netjes is. Bovendien is Radio Modern een reden om je weer eens mooi te maken voor een feest. Precies zoals in jaren vijftig, toen vrouwen nog tijd maakten om zich op te kleden. De jaren vijftig zijn erg besmettelijk. De eerste keer komen veel mensen nog in hun gewone kleren naar Radio Modern. De tweede keer hebben ze vaak al een baljurk aan.”

Willen jullie de slons uit de moderne vrouw slaan?

“Wij preken geen nieuwe moraal. Laat staan dat wij tegen andere vrouwen willen zeggen: schaam u! Ons is het alleen om de esthetiek te doen, het naïeve optimisme van toen ook. We pikken alleen uit de jaren vijftig we leuk vinden. Want voor de goede orde, wij zijn hardwerkende vrouwen die de strijk niet willen doen.”

Is jullie burleskeoproep even succesvol als jullie fiftiesfeestjes?

“Het loopt goed. Blijkbaar is een burleske toch een stiekeme droom van veel vrouwen. We hebben onze eerste oproep verstuurd en een dag later hadden we al zestig inschrijvingen binnen. Vooral bij dertigers valt het idee in de smaak. Maten hebben geen belang. Ze weten wie ze zijn, wat ze hebben en spelen dat uit. Dat is sensualiteit. Daarnaar zijn we op zoek voor onze burleske.”

Is het vermoeiend om zo uitgebreid te moeten uitleggen wat een burleske is en wat niet?

“Het is vooral vreemd dat de burleske zo weinig bekend is in België. Nochtans kent iedereen wel de beelden van Josephine Baker uit de jaren dertig. In ieder geval zijn onze buurlanden er veel meer mee bezig. Dit weekend is het bijvoorbeeld Burlesque Festival in Amsterdam. Uiteraard gaan we daarnaartoe. Kwestie van prospectie voor Ne Vuilen Avond.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234