Donderdag 21/01/2021

Opinie

Dat N-VA de maatschappelijke paniek in stand wil houden, dient niet de waarheid maar andere doeleinden

"Dat de N-VA de maatschappelijke paniek in stand wil houden, en liefst nog vergroten, dient niet de waarheid maar andere doeleinden: de installatie van een eigen-volk-eerst-regime waarin onze dubieus verworven welstand wordt afgeschermd van alle schorremorrie dat op de Middellandse zee ronddrijft."Beeld AP

Bob Pleysier is voormalig directeur-generaal van Fedasil.

Ooit was er een tijd waarin geen redelijk mens het “non refoulement-principe” (het verbod op terugzending van vluchtelingen) in vraag durfde stellen. Sinds de media dat begrip naar het vlottere “push back” hebben vertaald is de morele schroom verschrompeld. Met het stilzwijgende akkoord van de premier en van de andere regeringspartijen vinden Francken en co ‘push back’ nu simpelweg een van de strategieën om migratie te beheren. 

Bob Pleysier.

Beeld Jonas Lampens

Zelfs pagina twee van De Morgen (30/12) stond open voor de verderfelijke uitlatingen van Sander Loones en Sarah Smeyers. Mocht vrije meningsuiting niet een onwrikbaar recht zijn in een fatsoenlijke samenleving dan zou je hen een spreekverbod willen opleggen.

Alle socialisten draaien zich om in hun graf en de goeie christendemocraten (van wie er toch nog wat leven) schrikken van hun schaduw. Nog goed dat Barbara Debusschere wel voorzichtig weerwerk gaf op dezelfde pagina (DM 30/12), al werd dat de uitnodiging voor een nog breder uitgemeten digitaal stuk van Loones en Smeyers dat aantoont dat de N-VA vandaag Vlaams-blok-analyses schaamteloos kan ventileren.

Lieve mensen, loop niet mee achter deze rattenvangers: ‘overal gaat het alarm af’, ‘te laks asielbeleid’, ‘België, land van melk en honig’, ‘een open grenzen beleid’, een overvolle tanker op ramkoers’, ‘dat activistische rechters en journalisten hun eigen analyse maken (...) is een luxe die we niet hebben’, …

Elke paragraaf een halve leugen of een hele poging tot misleiding.

Er is momenteel grote rust in de Belgische asielwereld. Mochten Loones en Smeyers daaraan twijfelen dan moeten ze even naar de site van CGVS (Commissariaat generaal voor Vluchtelingen) surfen. Ik citeer uit het meest recente maandrapport:

“In november 2016 registreerde de DVZ 1.614 asielzoekers in België. Het totaal aantal asielzoekers in november 2016 is meer dan driemaal lager in vergelijking met het aantal asielzoekers geregistreerd in november 2015 (5.724).”

Dat maandcijfer voor november 2016 komt niet boven het gemiddelde van de jongste twintig jaar. Fedasil bouwt nu geleidelijk de opvangcapaciteit af. Dat de N-VA de maatschappelijke paniek in stand wil houden, en liefst nog vergroten, dient niet de waarheid maar andere doeleinden: de installatie van een eigen-volk-eerst-regime waarin onze dubieus verworven welstand wordt afgeschermd van alle schorremorrie dat op de Middellandse zee ronddrijft. 

Als Loones en Smeyers voldoende Vlamingen kunnen meenemen in hun ‘voor outer en heerd’ verhaal, dan winnen ze de volgende verkiezing en hoeven ze ook niet meer op zoek naar een oplossing voor het wereldverspreide probleem van migrerende mensen. In lijn met de Turkey-deal vinden ze op elke hoek van Europa wel een dictator die voor wat bloedgeld die illegalen, fraudeurs profiteurs en criminelen van de Vlaamse grond weghoudt.

Migratierust

Migratie– en asieldeskundigen, waaronder we met enige tegenzin Theo Francken moeten rekenen, zouden de huidige relatieve migratierust beter gebruiken voor het uitwerken van oplossingen. Ik neem aan dat de EU-experten intussen ook beseffen dat het verhogen van fysieke of administratieve prikkeldraad geen zoden aan de dijk zet.

Die oplossingen gaan in twee moeilijke pistes: het oplossen van de oorlogen en onrust in het Midden-Oosten (Syrië, Irak en Afghanistan) en het bieden van een alternatief voor de uitzichtloze situatie van de Afrikanen. 

Dat laatste kan de EU jammer genoeg niet alleen en niet op alle plaatsen tegelijk. Daarom zou de EU kunnen streven naar het pop-up creëren van groeipolen in het noorden van Afrika. Kleine vrijstaten waar de migrerende Afrikaan een stukje Europa vindt, in plaats van de Kakuma’s en Dadaabs. Dat zijn de immense vluchtelingenkampen waar nu generaties migrerende Afrikanen verloren gaan. In die vrijstaten zou er werk zijn voor iedereen, school voor alle kinderen, en zouden EU-ambtenaren in eenvormige procedures de inkomtickets naar Europa (asiel, gezinshereniging, arbeidskaarten) afleveren aan de rechthebbenden.

Buiten de cenakels van de macht zijn er momenteel heel wat mensen die denken en studeren in die richting. Ook in Antwerpen bestudeert een groep mensen die piste.

Mini-Marshallplan

Wat een warme nieuwjaarsgedachte: Antwerpen, Amsterdam en Berlijn beginnen in een mini-Marshallplan onder leiding van Afrikanen aan de bouw van een nieuwe heilstad in Libië : ‘DOROTEA’ waar de vluchtende Afrikaan zijn toekomst vindt. Londen, Milaan en Bilbao doen hetzelfde in Soedan ... Die steden worden zo voorspoedig dat geen Afrikaan nog naar Europa wil. En eens Dorotea en de andere onzichtbare steden van Italo Calvino op de kaart staan, kan, wat mij betreft, Theo Francken alle geweigerde ‘gelukszoekers’ daarheen terugsturen. Iedereen gelukkig.

“Dorotea. Ik kwam er in mijn prille jeugd aan, op een morgen, veel mensen liepen snel in de richting van de markt, de vrouwen hadden mooie tanden en keken je recht aan, drie soldaten speelden clarino op een podium, overal om je heen draaiden er wielen en wapperden er kleurige opschriften. Voordien kende ik slechts de woestijn en de karavaanroutes. Die morgen in Dorotea voelde ik dat ik alle goeds dat het leven te bieden heeft kon verwachten.” (Italo Calvino)

Misschien wordt 2017 toch nog een goed jaar. Ik wens het u.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234