Donderdag 22/10/2020

Vlaams Fonds voor de Letteren

“Dat mijn voorzitterschap van het VFL in een partijpolitieke framing gegoten wordt, heeft met de feiten niets te maken”

Jos GeyselsBeeld Eric de Mildt

Jos Geysels was tot eerder dit jaar voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Hij reageert op het interview met Mia Doornaert dat dit weekend in De Morgen staat.

Ik heb mij de voorbije maanden zeer terughoudend opgesteld in de publieke discussie over de aanstelling van het nieuwe bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL). Des te spijtiger is het dat een aantal beweringen hierover, die eerder ook in de pers uitvoerig zijn weerlegd, herhaald worden in het interview met mevrouw Mia Doornaert als nieuwe voorzitter van het VFL in de krant van 22 december.

Daarom nog eens de feiten: 1.Het decreet met betrekking tot het VFL bepaalt: “De Vlaamse regering benoemt de voorzitter van het Fondsbestuur, op voordracht van het Fondsbestuur dat uit zijn leden een kandidaat-voorzitter kiest.”

Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 juli 2018 om mevrouw Doornaert te benoemen als voorzitter, was in strijd met de wettelijke bepalingen: er waren slechts 7 (volgens een partijpolitieke verdeelsleutel) van de 11 bestuurders aangeduid, waardoor het bestuur onvolledig was. De vier voorziene onafhankelijken ontbraken immers nog. Zonder dat dit onvolledige bestuur was samengekomen, benoemde de Vlaamse regering op hetzelfde moment toch een voorzitter.

Omdat deze procedure niet conform het decreet was, vroeg de Vlaamse Auteursvereniging aan de Raad van State om de beslissing te vernietigen en werden er op 29 september 2018 in de Commissie Cultuur van het Vlaams parlement vragen gesteld door Katia Segers (sp.a) en Bart Caron (Groen). 

Minister Sven Gatz (Open Vld) antwoordde daarop dat de decretaal voorziene procedure alsnog gevolgd zou worden, “zodat nog voor het jaareinde – dat lijkt een zeer realistische timing – een voorzitter kan worden benoemd en in de schoot van het Vlaams Fonds voor de Letteren een definitief dagelijks bestuur kan worden samengesteld”.

Dat is waar we nu staan, vijf maanden na de aanvankelijke beslissing.

Politiek, niet partijpolitiek

2. Ik ben als voorzitter, conform de procedure, eerst voorgedragen door het volledige Fondsbestuur (dat niet volgens een partijpolitieke sleutel was samengesteld) en daarna benoemd door de Vlaamse regering. Ik was dan ook verbaasd dat mevrouw Doornaert op 13 juli 2018 deze tweet verstuurde: ‘Jos Gheysels, mijn voorganger, dank zij Groen naar Vlaams Letterenfonds? Niemand kikte toen prominente figuur van een partij benoemd werd.’

Uiteraard was mijn benoeming door de Vlaamse regering een ‘politiek’ besluit, maar dat het een ‘partijpolitiek’ besluit zou zijn, is onjuist. Groen zat immers niet in de regering. Bovendien was ik bij mijn benoeming (2010) al zes jaar niet meer actief in de partijpolitiek, maar des te meer in de boeken- en letterensector, onder andere als voorzitter van Boek.be.

Ten slotte: Het is niet aan mij om de ‘partijpolitieke onafhankelijkheid’ van mevrouw Doornaert in twijfel te trekken. Dat mijn voorzitterschap van het VFL, waar ik met veel voldoening aan terugdenk, wel in een partijpolitieke framing gegoten wordt, is spijtig en heeft met de feiten niets te maken. 

Het is bovendien weinig bevorderlijk voor de goede werking van het VFL. Want dat moet vooral zijn belangrijke rol voor de letteren en de auteurs in Vlaanderen kunnen blijven spelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234