Donderdag 01/06/2023

AchtergrondZaak-El Kaouakibi

‘Dat hij zich maar niet verbrandt’: vragen blijven na presentatie Vande Lanotte in zaak-El Kaouakibi

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Johan Vande Lanotte durft zijn hand niet in het vuur steken voor wat er gebeurde met 93.000 euro aan subsidies aan Let’s Go Urban en voor de bestickering van privékasten, de bruikleenovereenkomst of het vervalsen van facturen. Zelfs El Kaouakibi’s eigen advocaat zegt: ‘Alleen de onderzoeksrechter kan finaal klaarheid brengen.’

Bruno Struys

Voor de tweede keer heeft advocaat Johan Vande Lanotte tekst en uitleg gegeven bij de aantijgingen tegen zijn cliënte Sihame El Kaouakibi, Vlaams Parlementslid en oprichter van de vzw Let’s Go Urban en enkele vennootschappen. Geen flashy persconferentie zoals in februari, maar een meer ingetogen Zoom-call, zonder El Kaouakibi zelf.

Vande Lanotte voelde zich genoodzaakt om te reageren op het tussentijdse rapport van de bewindvoerder van Let’s Go Urban. Dat verscheen in maart en had de verdediging van Vande Lanotte weggezet als “fantaisistisch”.

Bewindvoerder Annemie Moens had vastgesteld dat in twee jaar tijd 450.366 euro aan subsidiegeld van de vzw naar vennootschappen van El Kaouakibi vloeide. “Ze schreef het niet letterlijk, maar iedereen heeft het wel zo verstaan: er is 450.000 euro afgewend en in de zak van mevrouw El Kaouakibi beland”, zei Vande Lanotte.

Dat klopt niet, volgens hem. Hij beargumenteert dat hij 350.000 euro aan facturen perfect kan thuisbrengen. De ene keer omdat er wel degelijk prestaties tegenover stonden, de andere keer omdat het interieurmateriaal wel degelijk bij Let’s Go Urban zou staan. Nog een andere keer heeft de boekhouder een geweigerde factuur per ongeluk toch ingebracht bij stad Antwerpen. “Dat is verkeerd, maar de fout daarvoor ligt bij het boekhoudkantoor.”

Alleen de whiteboards, ter waarde van 7.000 euro, staan effectief in het JJ House en niet bij Let’s Go Urban. “Dan moeten ze terug, of terugbetaald worden”, zegt Vande Lanotte. “Maar heb ik aanwijzingen dat dat met opzet is gebeurd? Nee.”

Sihame El Kaouakibi. Beeld BELGA
Sihame El Kaouakibi.Beeld BELGA

Zoals de bewindvoerder in haar rapport vermoedt dat elke betwiste factuur in het nadeel van de vzw is uitgedraaid, zo geeft Vande Lanotte zijn cliënte telkens het voordeel van de twijfel. Voor zover hij kan. Want voor 93.443,15 euro kan ook hij niet met zekerheid zeggen of die subsidies zijn afgewend of niet.

Het gaat om fondsen die zijn weggevloeid naar de vennootschap van Sihame El Kaouakibi, waarover haar advocaat ook twee maanden na zijn eerste rapport niet kan oordelen. “Daarvoor zijn er te veel tegenstrijdigheden en ontbreken essentiële bewijsstukken”, zegt Vande Lanotte, die verwijst naar een hacking van de harde schijf bij Let’s Go Urban. “Alleen de onderzoeksrechter kan diepgaand forensisch onderzoek voeren en alleen hij of zij kan finaal klaarheid brengen.”

‘Terechtgesteld en onthoofd’

Ook over een rist andere aantijgingen kan en wil Vande Lanotte zich niet uitspreken. Is de keuken die geïnstalleerd is in Point Urbain echt de keuken die betaald is met subsidiegeld voor Let’s Go Urban, of staat die keuken nog gewoon ingepakt? Hoe kan het dat niemand bij Let’s Go Urban wist van de bruikleenovereenkomsten? Zijn ze misschien achteraf opgemaakt? Zijn de kasten in de slaapkamer van El Kaouakibi bestickerd op kosten van haar vzw WeLoveBXL? Waarom zijn er facturen vervalst, zoals de stad Antwerpen met speciale software heeft vastgesteld?

Voor Vande Lanotte zal het moeten blijken uit het gerechtelijk onderzoek. “Ik kan de factfinding niet doen.” Maar van een eerlijk proces zal volgens hem geen sprake meer zijn. “Er is een verdachte gecreëerd: die is terechtgesteld en onthoofd en nu mag de rechter enkel nog vaststellen of dat terecht was of niet. Ik betreur het dat geen enkele rechterlijke instantie erop heeft gewezen dat dat hier is gebeurd.”

Tot slot sprak hij zich ook uit over “het tot de verbeelding sprekende eigendom van mevrouw El Kaouakibi”. Ze heeft voor 2,5 miljoen euro aan onroerend goed gekocht. “82 procent van wat er in vijf jaar gekocht is, is geleend. De grootste inbreng van die overige 18 procent is gebeurd eind 2015, begin 2016. Op dat moment waren er geen opdrachten van de vzw aan de vennootschappen van Sihame El Kaouakibi.”

‘Dat hij zich maar niet verbrandt’

De vraag is of deze antwoorden volstaan voor de stad Antwerpen. Het stadsbestuur heeft vrijdag Let’s Go Urban een week tijd gegeven om te antwoorden op vragen die voortkwamen uit de audit van de stadsdiensten. De vzw krijgt schriftelijk hoorrecht, maar op dit moment heeft de stad nog niets ontvangen.

Het wringt bij de advocaten van El Kaouakibi dat zijzelf de volledige audit niet kregen, maar gemeenteraadsleden die wel al mochten inkijken en dat de pers hem te pakken kreeg. “Dat is met de bedoeling om te beschadigen”, aldus Vande Lanotte.

Ook de drie bestuursleden die na hun vertrek bij Let’s Go Urban naar de ondernemingsrechtbank trokken om een bewindvoerder aan te stellen, hebben de presentatie van Vande Lanotte gevolgd.

“Hoe kleiner het bedrag dat ter discussie staat, hoe beter”, zegt een van hen. “Wij hebben dit verhaal in gang gestoken omdat er herhaaldelijk geen antwoord kwam op een hele hoop vragen. Het rook zeer slecht. Ik begrijp dan ook niet waarom al die maanden dat wij vragen stelden, dat ook journalisten en de bewindvoerder vragen stelden, niemand antwoorden kreeg.”

Ook Annemie Moens, de bewindvoerder, “neemt er akte van” dat Vande Lanotte zijn hand in het vuur steekt voor bijna 350.000 euro aan subsidiegeld. “Dat hij zich maar niet verbrandt”, zegt Moens. “Voor de rest: geen commentaar.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234