Woensdag 22/01/2020

'Dat dier heeft iets magisch'

strips

'nieuw' franquin-album met marsupilami in de maak

Brussel / Van onze medewerker

Geert de Weyer

Tegen de zomer moet bij Marsu Productions een nieuw Marsupilami-album verschijnen met niet eerder in boekvorm verschenen gags, kortverhalen en enkele illustraties van Franquin, tekenaar van onder meer Ton & Tinneke, Guust Flater en Robbedoes & Kwabbernoot.

Grootmeester André Franquin (1924-1997) heeft zijn antiheld Guust Flater nooit uit handen willen geven, maar maakte wel een uitzondering voor zijn creatuurtje de Marsupilami, een zwart-geel gestipt beest afkomstig uit de Palombiaanse jungle en ooit nog het huisdier van Robbedoes en Kwabbernoot.

De huidige tekenaar van het stripbeest is Batem, die de eerste albums onder de vleugels van Franquin zelf afwerkte. Volgens Erwin Cavens van het vertaalbureau Boom!, dat momenteel druk bezig is de platen te vertalen en letteren, bestaat het te verschijnen album integraal uit oude tekeningen die ooit het licht zagen in het stripweekblad Robbedoes/Spirou. "De Marsupilami werd daarin vaak opgevoerd met tal van (bekende) nevenpersonages", zegt hij. "Regelmatig doken korte verhaaltjes of gags van het diertje op in het weekblad, met aan diens zijde figuren als Robbedoes & Kwabbernoot, Guust Flater, Bring 'm Back Alive (de ontdekkingsreiziger die in de Palombiaanse jungle vergeefs op zoek ging naar de Marsupilami, GDW) en Roeltje, een wat onbekender personage van Franquin, waarvan er in 1982 een album verscheen."

Opmerkelijk is volgens Cavens ook het verhaal achter de titel van dat Roeltje-album, Roeltje en de Elaoin Sdretu, die ook in de Nederlandse uitgave onvertaald werd gelaten. "De titel slaat op de eerste letters op het toetsenbord van die tijd, waarvoor het zetwerk gebeurde via de linotypetechniek", aldus Cavens. Volgens uitgever Eric Verhoest van Auteurs Associées, waaronder Marsu Productions valt, zijn enkele tekeningen als die uit het Roeltje-album in het verleden wel al verschenen bij onder meer gespecialiseerde uitgeverijen als Rombaldi, maar ging het telkens om luxe-uitgaven die voor het grote publiek vaak niet te koop werden aangeboden, onbetaalbaar bleken of in zeer beperkte uitgave op de markt werden gebracht. In het geval van Roeltje en de Elaoin Sdretu werden er begin jaren tachtig bijvoorbeeld slechts vijfhonderd Nederlandstalige albums vrijgegeven.

Met de op stapel staande Marsupilami-uitgave, die naar verluidt verschijnt in juni, hoopt Verhoest het oude en nieuwe lezerspubliek samen te brengen. Alle platen ondergaan volgens Verhoest een nieuwe fotogravure en zullen bovendien opnieuw worden ingekleurd. Daarvoor werd Cérise aangesproken, een van de grootste Belgische bedrijven die zich toeleggen op het inkleuren van stripverhalen.

De Marsupilami is een van de bekendste stripfiguren van Franquin. Gisteren nog vertelden Tome en Janry, de huidige adoptieouders van Robbedoes en geestelijke vaders van Kleine Robbe in deze krant over het fenomenale verkoopsucces van de Marsupilami. "De (Robbedoes-)albums waarin de Marsupilami opduikt, en zeker die waar het diertje de cover siert, zijn de bestsellers van de hele reeks. Elk jaar worden er van dat album opnieuw zo'n 15.000 Franse exemplaren verkocht. Het nest van de Marsupilami's is de best verkochte. Dat dier heeft dus iets magisch."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234