Donderdag 26/11/2020

Opinie

Dat advocaten die bewindvoerder zijn zouden graaien, is fout en ronduit lasterlijk

Hugo LamonBeeld rv

Hugo LAMON is advocaat en woordvoerder van de Orde van Vlaamse Balies.

Zaterdag pakte deze krant uit met de titel: “Advocaten verrijken zich via bewindvoering” (DM 16/9). Het waren de woorden van Jan Nolf, gewezen vrederechter, die vlijmscherpe kritiek uitte op de advocatuur, die hij verweet te heulen met bepaalde rechters.

Jan Nolf ontwaart mistoestanden bij de wijze waarop voorlopige bewindvoerders werken. Mensen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen (omdat ze in coma liggen, geestelijke beperkingen hebben, dementeren,…) krijgen zo’n voorlopig bewindvoerder. Die wordt aangesteld door de vrederechter. Het kan gaan om iemand van de familie of om een professionele bewindvoerder (een in die materie gespecialiseerde advocaat). De kritiek van Jan Nolf is dubbel: er worden volgens hem te weinig familieleden aangesteld en de advocaten-bewindvoerders zouden zich verrijken. Er zijn geen cijfers over hoe vaak er familieleden worden aangesteld en hoe vaak advocaten, maar dat is klaarblijkelijk geen bezwaar om dan maar meteen de advocaten als zakkenvullers weg te zetten.

Er zijn inderdaad vele situaties waarin het aangewezen is om een familielid of goede vriend als bewindvoerder aan te stellen en dat gebeurt in de praktijk ook vaak. Maar soms gaat dat niet, omdat iemand geen familie of vrienden meer heeft. Het komt ook voor dat die familie de verantwoordelijkheid niet wil opnemen, omdat ze het zelf moeilijk hebben of gewoon omdat ze geen zin hebben (de familieband is niet overal even hecht). In andere gevallen heeft de complexiteit een afschrikwekkend effect, want niet iedereen is thuis in de wereld van uitkeringen, tussenkomsten en andere sociaalrechtelijke statuten. In een aantal gevallen is er ook kletterende ruzie binnen de familie, zodat enkel iemand vreemd aan de familie de rechten van de onder bewind geplaatste persoon echt goed kan verdedigen. Het is dus wel kort door de bocht om te zeggen dat enkel familie in aanmerking mag komen.

Dat advocaten die bewindvoerder zijn zouden graaien, is fout en ronduit lasterlijk. Wel is het zo dat er geen wettelijke tarieven zijn, wat inderdaad niet altijd transparant is en soms voor verwarring zorgt bij buitenstaanders. De vrederechter controleert wel de rekeningen. De Orde van Vlaamse Balies pleit daarom ook voor wettelijke tarieven, zoals die nu ook al bestaan voor curatoren en schuldbemiddelaars. Er wordt overigens gewerkt aan een wettelijke regeling en de minister van justitie heeft hierover breed overleg georganiseerd met het werkveld. De advocatuur heeft tijdens die besprekingen trouwens ook gepleit voor een strengere selectie en permanente vorming van de professionele bewindvoerders, precies omdat de zwaksten in de samenleving recht hebben op kwalitatief hoogstaande bijstand.

Op het terrein is er dus veel overleg en dat zal allicht uitmonden in een breed gedragen verfijning van de wettelijke regeling. Er is echter geen enkele aanleiding om een schandaalsfeer te creëren. Dat is trouwens zeker niet van aard om de zwakkeren een optimalere bescherming te geven.

Dit alles belet niet dat er soms mistoestanden aan het licht komen. Die moeten uiteraard worden aangepakt en dat gebeurt ook. Bepaalde vrederechters kwamen in opspraak, net als bepaalde advocaten-bewindvoerders. Daar moet en wordt streng tegen opgetreden, maar dan wel op grond van bewijsmateriaal (niet met losse flodders) en na een grondig onderzoek.

Tot slot: wie van oordeel is dat de mentaliteit bij justitie moet veranderen, eerder dan de regels, moet ook weten dat negatieve stemmingmakerij niet echt bijdraagt tot het bevorderen van het noodzakelijk vertrouwen in justitie. Het is wél in het belang van de rechtzoekende dat overleg tot grotere transparantie en rechtszekerheid leidt en de minister verder werkt aan zijn aangekondigde hervorming.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234