Zondag 05/12/2021

Das Weib: meer en meer mans

'Emancipatiestrijd heeft meer te maken met de generatiekloof dan met het man-vrouwverschil'

'We zijn onder de voeten gelopen, verschrompelde flapdrollen die in eigen doel schieten, getemd door vrouwen die steeds meer willen en dat ook krijgen." Zo ongeveer klinkt de reactie van een paar zeer verschillende mannen op het onderzoek 'Was will der Mann?' (zie hierboven). Cisca Dresselhuys, opdrachtgeefster van de enquête en hoofdredacteur van het feministische blad Opzij noemt de resultaten triomfantelijk de ideologische overwinning van de emancipatiebeweging.

"Makkelijk, dat ze gewonnen hebben, ze hebben ons klein gekregen", grapt Hans Hillen, CDA-Tweede-Kamerlid en naar eigen zeggen een van de laatste echte burgermannen and proud of it. Dresselhuys' trots dat ze bereikt heeft dat de mannen van haar lezeressen nog politiek correcter blijken dan de gemiddelde Nederlander, drukt Hillen graag de kop in: "Het meeste wat de emancipatiestrijd teweeggebracht heeft, heeft volgens mij meer te maken met de generatiekloof dan met het man-vrouwverschil. En waar zijn ze toch gebleven, die kerels van staal? Die echte macho's waar vrouwen toch blijven voor vallen?", jammert Hillen. Hij is boos op de man die zich liet temmen, en verwijt het de vrouw dat ze in haar queeste naar mannelijke macht haar gevoel voor humor en zelfrelativering verloren is.

Die klacht sluit aan bij de plaatselijke storm die in Nederland veroorzaakt wordt door wat daar 'de nieuwe bitch' wordt genoemd. De allesverslindende vrouw op het oorlogspad met de man, geen ziertje humor vertoont, laat staan een beleefd lachje. In Nederland zouden vriendelijke secretaresses en baliejuffrouwen volgens de geruchten niet meer bestaan en hebben Nederlandse therapeuten hun handen vol met mannen die door hun vrouwen overtroefd worden.

"Waarom protesteert die dame in de supermarkt zo rellerig omdat haar een korting onthouden is? Ze blijkt niet eens gelijk te hebben. Waarom informeert ze niet eerst op een neutrale toon? Waarom is iedereen zo belachelijk zelfbewust geworden? Niet dat je nooit een assertieve man tegenkomt, maar goed opgevoede mannen zijn in de oppervlakkige omgang juist aardig. Ik heb nog nooit een vrouwelijke automobilist haar hand zien opsteken omdat ik haar liet voorgaan. Het lijkt wel alsof wij overmatig reageren op de onderdanigheid van vorige generaties en in de andere riching over slaan", schetst Lisette Thooft de situatie in de Volkskrant. "Gedrag zonder humor is dom en intolerantie een teken van zwakte", voegt de schrijfster daar aan toe.

Ook Belgisch psychotherapeut Bob Vansant relativeert de opkomst van het takkewijf: "Tegenreacties zijn altijd extreem. Meisjes worden zelfs nu nog vaak opgevoed met het idee dat ze lief moeten zijn. Als ze dan een uitweg zien in het feminisme, dan gaan ze helemaal naar de andere kant overhellen. Maar dat gaat over." (BD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234