Maandag 11/11/2019

'Das Magazin': tuk op ironie

Het literaire tijdschrift Das Magazin zet de jonge garde van de Nederlandse letteren duchtig aan het werk, telkens rond één welbepaald thema.

Das Magazin gaat er prat op dat "het schrijvers weer op de troon zet". Dat gebeurt niet enkel in het fraai ogende magazine zelf, maar ook tijdens zogenaamde Literaturfesten in Amsterdam. Daar komt een hoop leesgretig jong volk op af, dat in debat gaat met schrijvers over hun net verschenen boeken. Das Magazin heeft begrepen dat veel rumoer vruchten afwerpt en je tegelijk je blad tot begerenswaardig bezit moet bevorderen. Met een snel gestegen oplage van 2.500 exemplaren lukt dat meer dan behoorlijk. Het tijdschrift is er als de kippen bij om Nederlands aanstormend talent als Hanna Bervoets, Joost de Vries, Daan en Thomas Heerma van Voss, Jamal Ouariachi en Ellen Deckwitz een zetje in de rug te geven.

Het blad is tuk op ironie, een wezenskenmerk van de huidige schrijversgeneratie, die weleens terugdeinst voor te veel sérieux. Maar het verse nummer snijdt toch zwaardere thema's aan. Niet voor niets is de hoes in luguber zwart gehuld, met een druipend vogelkarkas. Aan acht schrijvers (onder wie Christiaan Weijts, Gerbrand Bakker en Marja Pruis) werd gevraagd om "hun grootste doodsangst" te beschrijven, onder het motto 'Het sterfbed': "Van een slopend sterfbed tot de laatste seconden in het koplamplicht van een vrachtwagen", zo luidde de opdracht. Wie wat schreef, blijft bewust in nevelen gehuld. Jammer misschien dat de bijdragen soms iets te vrijblijvend of te kort ogen.

Er is ook één Vlaamse auteur van de partij in Das Magazin, dat doelbewust de luiken openzet naar wat over de grenzen gebeurt. Maarten Inghels mag in het nummer een verslag recycleren van zijn bezigheden voor de Eenzame Uitvaart in Antwerpen, waarbij hij anoniem gestorven mensen met een gedicht begeleidt naar hun laatste rustplaats op het Schoonselhof.

Doordacht én mooi is het essayistische verhaal van Joost de Vries, waarin hij aan het eind wat dommig omver wordt gereden door een pre-brugklasser. "Ik schold voor de vorm, omdat het van me verwacht werd, omdat je niet zo heel vaak het recht hebt je helemaal uit te leven op een twaalfjarige." Zoals steeds weet De Groene Amsterdammer-redacteur De Vries op onnadrukkelijke wijze zijn belezenheid in te vlechten: onder meer A.F.Th. en Philip Roth passeren de revue in deze elegante bespiegeling.

Ook geslaagd is het verhaal 'Fantasia' van de Chileense cultauteur Alejandro Zambra, die sinds zijn doortocht in de lage landen op handen wordt gedragen. Verder gunt Das Magazin ons een blik op de werkplek van Jan van Mersbergen, die zich over zijn hele Amsterdamse huis schijnt te vertakken. "Mensen zeggen altijd: schrijf het van je af. Ik schrijf liever iets naar me toe."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234