Zondag 28/11/2021

Darfur slechts bijzaak bij bezoek van Chinese president aan Soedan

De Chinese president Hu Jintao is in Soedan voor een tweedaags bezoek. Gehoopt wordt dat de enige wereldmacht met goede relaties met Khartoem de druk op het regime van Bashir opvoert omtrent de tragedie in Darfur.

door catherine vuylsteke

Khartoem l Mensenrechtenactivisten zijn niet onverdeeld optimistisch over China's bereidwilligheid, al geloven sommigen dat Peking nu toch onder voldoende druk staat om Soedan aan te zetten een VN-macht voor Darfur te aanvaarden.

De persberichten over het bezoek van Hu aan Soedan tijdens zijn Afrikareis langs acht naties, zijn derde trip al naar Afrika in een jaar, hebben iets oubolligs. Ze gaan over ontmoetingen in een gigantische, peperdure Hal van de Vriendschap met uitzicht op de Nijl, over honderden mensen met vlaggetjes langs de weg van het vliegveld en over Chinese toezeggingen voor de bouw van een nieuw optrekje voor president Bashir, naast scholen, een lening van 12 miljoen dollar en andere projecten.

Die berichten, en de uitlatingen over samenwerking en vriendschap, staan in fel contrast met het nieuws uit Darfur zelf, waar sinds 2003 niet minder dan 200.000 doden vielen, terwijl 2,5 miljoen mensen ontheemd raakten.

Een dag voor Hu aankwam, zei de speciale VN-gezant voor kinderen en gewapend conflict, Radhika Coomaraswamy, nog dat "jongens in Darfur een groeiend risico lopen om gerekruteerd te worden door gewapende groepen, terwijl het seksueel geweld tegen meisjes onverminderd voortduurt."

Precies omdat de situatie ongewijzigd blijft en Khartoem geen last heeft van de buitenlandse druk, hoopten instanties als de VN dat China Bashir op andere gedachten zou kunnen brengen.

Dat Peking Soedans grootste levenslijn is, staat al lang vast. Twee derde van de 500.000 vaten olie die per dag worden gepompt, gaat via een speciaal door China aangelegde pijplijn eerst naar Port Sudan aan de Rode Zee, en vandaar naar China.

Bovendien is China 's lands belangrijkste handelspartner, grotendeels verantwoordelijk voor de 13 procent economische groei die vorig jaar werd gerealiseerd. Ook gaat China nu de grootste waterkrachtcentrale van het continent bouwen in Soedan.

Militair wordt er evengoed samengewerkt. Alle wapens die in het conflict in Darfur worden gebruikt, zo menen waarnemers, zijn van Chinese makelij en alleen doordat China zoveel olie importeert van Soedan - de bilaterale handel was vorig jaar goed voor meer dan 2,9 miljard dollar - beschikt het regime over voldoende centen om de oorlogsmachine goed geolied te houden.

Mensenrechtenorganisaties hadden daarom ook opgeroepen tot een olie-embargo tegen Soedan. Dat is er niet gekomen, evenmin als er ooit een VN-resolutie werd goedgekeurd waarin de verantwoordelijkheid voor het geweld in Darfur bij Khartoem wordt gelegd. China houdt dat als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad met zijn veto tegen.

Anonieme functionarissen zeiden dat Peking wel vindt dat 'Soedan moet meewerken' aan een VN-macht van 22.000 manschappen ter aanvulling van de 7.000 soldaten van de Afrikaanse Unie die er nu tegen de bierkaai vechten. Een van de mogelijkheden om die optie ingang te doen vinden, is dat China zou deelnemen aan de troepenmacht, wat voor Peking past in zijn nieuwe rol van zich steeds duidelijker manifesterende wereldmacht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234