Maandag 14/10/2019

Dansen zonder dure woorden

kortrijks festival

dans@tack stelt artistieke creatie centraal

Ver van Brussel, dat zowat het Europese Mekka van de hedendaagse dans is, kunnen beginnende choreografen bij de danswerkplaats Dans in Kortrijk rustig aan hun eerste projecten werken. Op onregelmatige tijdstippen wordt het resultaat van sommige van deze creaties aan het publiek getoond in de vorm van het festival Dans@Tack. Van 29 november tot en met 12 december is het weer zover. De klemtoon in het kalme Kortrijk zal op 'kleinschalig, avontuurlijk en zo radicaal mogelijk' liggen.

Kortrijk / Van onze medewerkster

Sally De Kunst

'Wij zijn een danswerkplaats die in functie staat van de artistieke projecten, niet omgekeerd", licht directeur Koen Kwanten de basisfilosofie van Dans in Kortrijk toe. "Ik zie mezelf ook niet als programmator, maar gewoon als iemand die mensen uitnodigt om hier te komen werken. Zij krijgen een studio en huisvesting en een aantal onder hen kan ik financieel ondersteunen. Zo zijn er vijfentwintig à dertig residenties per jaar, mensen die ik al ken of choreografen die hun eerste stappen zetten. Vanuit de organisatie proberen we te volgen waar zij mee bezig zijn en welke richting ze uit willen. We gaan dan eventueel in binnen- en buitenland op zoek naar andere partners om het project te ondersteunen."

De choreograaf en zijn creatie staan centraal bij Dans in Kortrijk. "We kiezen ervoor om zoveel mogelijk aandacht en middelen te geven aan het artistieke, niet aan dure woorden of brochures", staat er te lezen op de website. "Het gaat er mij in de eerste plaats om een artistieke context te creëren waar kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten en waar ze hun werk kunnen tonen", aldus Kwanten. "Maar ik wil dat niet forceren. Pas wanneer we van meerdere gezelschappen aanwijzingen hebben dat ze interessant bezig zijn en wanneer de periode dat ze allemaal iets willen tonen samenvalt, organiseren we een Dans@Tack. Dat dat met weinig publiciteit gebeurt, is dus een beetje uit noodzaak: omdat we kort op de bal willen spelen, maar ook omdat we onze financiën niet willen weggooien aan dure brochures. We willen overigens niet te veel gewicht aan Dans@Tack hangen. Op zich is het veeleer een veruitwendigen van onze werking dan een festival."

Op de affiche van deze editie van de veruitwendigde werking staan naast gevestigde waarde Thomas Hauert bekende namen als Davis Freeman & Lilia Mestre, Arco Renz, Brice Leroux of David Hernandez, maar ook de 'eerste boreling' van Gilles Duvivier en Estella Zutic, het debuut van Agathe Gizard en een (onaangekondigde) solo van Katrien Van Aerschot zullen in Kortrijk te zien zijn. De Italiaanse Rebecca Murgi toont het resultaat van haar door APAP ondersteunde residenties in vijf Europese danswerkplaatsen en de Londense Oostenrijker Philipp Gehmacher, die dit jaar gesubsidieerd wordt door datzelfde internationale netwerk, presenteert nieuw werk. In al deze heterogeniteit wil Dans@Tack vooral "kleinschalig en avontuurlijk" zijn, net zoals SZENE Salzburg, waar Kwanten cocurator is van het zomerfestival. "En zo radicaal mogelijk" vult Kwanten aan. "Er loopt in België veel interessant volk rond op het gebied van dans, maar er zijn heel weinig organisaties (of dat nu festivals, kunstencentra of culturele centra zijn) die echt risico's durven nemen om de eerste stappen van jonge mensen te begeleiden. Ik heb de indruk dat er zich meer en meer een conservatieve programmering manifesteert. Ik heb liever dat beginnende choreografen in de luwte aan iets werken, buiten het geografische danscentrum Brussel. Ik bekijk mensen echter niet vanuit het perspectief 'wel of niet PARTS'. Het is wel positief dat (ex-)PARTS-studenten een maand of twee uit die sfeer kunnen geraken en hier in het kalme Kortrijk kunnen komen werken, waar ze andere choreografen ontmoeten en zich kunnen concentreren zonder voortdurend afgeleid te worden. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk dat iemand als Arco Renz, die voor zijn grotere projecten gesteund wordt door kunstencentra, zich tussendoor een beetje terugplooit om te zoeken naar nieuwe wegen. Maar eigenlijk staat het centrum open voor iedereen. Zelfs Anne Teresa mag komen. (lacht)"

Dans@Tack 12.01 loopt van 29 november tot 12 december op verschillende lokaties in Kortrijk. Info en reservering: 056/23.98.55, www.dansinkortrijk.be of bij Cultuurwinkel, Schouwburgplein 14, 8500 Kortrijk. Voor Too shy to stare van Davis Freeman en Lilia Mestre: bel 0477/61.16.75..

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234