Zaterdag 26/09/2020

reisblog

Dansen als Shakira met zicht op de Beringzee

Beeld David Devleeschauwer

Debbie Pappyn is reisjournaliste. Momenteel is ze op cruise in Rusland.

De oceaan is de baas, altijd. Zeker hier in de verre uithoek van Oost-Rusland. Vandaag staan er twee landingen langs het schiereiland van Govena op het programma. Jammer genoeg worden ze afgelast. Met een deining van bijna drie meter is het niet mogelijk om veilig in de zodiacs te stappen en te landen op een strand waar het water veel te ondiep is.

Beeld David Devleeschauwer

De kapitein beslist om gewoon verder te varen, in zuidelijke richting, op zoek naar natuurschoon waar geen halsbrekende toeren voor moeten worden uitgehaald. Een bruine beer die langs het strand aan het wandelen is, honderden zeemeeuwen die meesurfen met de windstroom van het schip en bingo: orka's.

Beeld David Devleeschauwer

Twee serieuze mannetjesorka's met gigantische vinnen zwemmen zeer dicht bij het schip. Ze zijn vergezeld van enkele kleinere vrouwtjes en wat jongere orka's. Het schouwspel duurt lang en L'Austral manoeuvreert zodanig dat we zo optimaal van deze fascinerende dieren kunnen genieten.

Beeld David Devleeschauwer

De gemiste landingen, die is iedereen al lang vergeten. Zeker wanneer de volgende ochtend een blauwe hemel en volle zon ons in Tymlat opnieuw opwachten.

In dit gebied leven de Koriakken, een etnische - en bovendien oudste - bevolkingsgroep van het noorden van Kamtsjatka. Ooit een nomadenvolk dat van de jacht op rendieren (Korak betekent "met het rendier) leefde en zich tijdens de winter per hondensleden verplaatste. Nu wonen de bijna 500 Koriakken in krakemikkige, houten huisjes met zicht op de onstuimige Bering Zee.

Beeld David Devleeschauwer

Het sjamanisme zit hier nog diepgeworteld. De Big-Raven wordt geëerd, de eerste man, de vader en beschermer van de Koriakken. Wanneer we aan land gaan, staat er een ontvangstcomité klaar, compleet in traditionele klederdracht: dierenhuiden en -vacht, kleurrijke parels, zelf genaaide laarsjes en juwelen.

We krijgen een pluisje angorawol en moeten het in een brandend vuur gooien. Welkom of om ons te zuiveren? Traditionele muziek klinkt uit grote, moderne luidsprekers, overal staan standjes met lokale hapjes: veel zalm, bessen, thee, vissoep koekjes en noem maar op.

Beeld David Devleeschauwer

Het zijn vooral de vrouwen die de sfeer brengen: ze bepalen ook de dans en het gezang. De Big Raven kijkt eerder passief toe. Dat ze hier de spandoek, de microfoon en de speakers speciaal uithaalden voor ons schip en de 200 toeristen erop, is duidelijk, maar ondanks dit feit voelt de sfeer erg ontspannen en naturel aan. Er ankeren hier amper een vijftal expeditieschepen per zomer. Veel vreemd volk komt hier dus niet over de vloer.

Beeld David Devleeschauwer

Overal staan groepjes Koriakken van de zon te genieten, al hangend op hun motorfietsen of al liggend terwijl ze kleine vuurtjes maken om thee te brouwen. Tussendoor snoepen ze wat van de gedroogde zalmen die overal aan takken bengelen. Vrouwen en meisjes in kostuum staan samen wat te zingen, een bijna hypnotiserend gezang vult de lucht. Ze bewegen hun heupen en handen op een spontane, ritmische en aanstekelijke manier. Zelfs de heupwiegende Shakira kan aan de danscapaciteiten van deze dames niet tippen.

Beeld David Devleeschauwer

Vier meisjes houden onder elkaar een cantus. Eentje houdt een traditionele drum vast, gemaakt van dierenhuiden. Ze slaat er op om het ritme te bepalen. Ze lopen een stukje verder weg van het spektakel en gaan te midden van een grasveld staan. Het gras komt er tot heuphoogte. Het zicht kijkt uit over baai en oceaan. Ze zingen, dansen, lachen en zwieren hun glanzende, lange vlechten om zich heen.

Beeld David Devleeschauwer

Geen toerist die ze lastig valt of die de paparazzi uithangt. Dat tradities hier nog belangrijk zijn, zelfs bij de jongste generatie, is duidelijk. Zelfs de flashy smartphone die soms uit een broekzak van een traditioneel kostuum tevoorschijn komt, is totaal geen concurrent voor de diepgewortelde Koriakkencultuur.

Beeld David Devleeschauwer
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234