Zaterdag 10/12/2022

Sportweekend

"Dankzij rollerderby heb ik mijn lichaam op een andere manier leren kennen"

Saskia Videler blaast stoom af op rolschaatsen Beeld Faye Pynaert
Saskia Videler blaast stoom af op rolschaatsenBeeld Faye Pynaert

Voor wie er niets van kent lijkt rollerderby een ruwe sport met veel duwen, trekken en pijnlijke valpartijen. Maar er is meer. Contentstrateeg Saskia Videler ('Justine Jörwai' voor de rollerderby-vrienden) legt ons in Sportweekend uit waar het om draait. "We kennen allemaal zestig bladzijden met spelregels vanbuiten, we trainen zeven uren per week om onze conditie en strategisch inzicht te verbeteren en bovenal zijn we een community waar iedereen zichzelf kan zijn. Noem het een 'sisterhood'."

Katrien Depoorter

Na een aantal programma's op Belgische en Nederlandse zenders te hebben gepresenteerd, ruilde Saskia Videler de radio voor het internet. Vandaag helpt ze bedrijven en organisaties met alle aspecten van content voor hun websites en intranet door de vindbaarheid, kwaliteit en workflow te verbeteren. Saskia is daarmee een van de eerste contentstrategen van ons land. Ook op sportief vlak is ze een pionier.

Rollerderby is relatief nieuw in ons land. Heb jij de Antwerpse league helpen opstarten?
"Nee, ik ben er twee maanden na de start bij gekomen, dat is nu vijf jaar geleden. Ik had lang daarvoor al over de sport gelezen in een Amerikaans tijdschrift, maar toen waren hier nog geen ploegen en daarom had ik mijn rollerderbydroom opgeborgen. Tot ik plots een flyertje in mijn handen kreeg waarop stond dat de One Love Roller Dolls nog mensen zochten. Een dag later bood ik mezelf aan en sindsdien ben ik niet meer weggegaan. Ik heb als kind veel gerolschaatst, maar een voorwaarde om hier te kunnen beginnen is dat eigenlijk niet. Na drie lessen kunnen de meeste mensen ermee weg, wij leren iedereen schaatsen."

Een sport introduceren lijkt me niet evident.
"Dat was het zeker niet. Rollerderby bestaat al sinds de jaren 1930 in Amerika, maar ook daar heeft het tot 2000 geduurd vooraleer het serieus werd aangepakt met spelregels en strategieën. Uiteraard had niemand van ons ervaring, dus zat er in het begin niets anders op dan autodidactisch te werk te gaan en de sport aan te leren aan de hand van YouTube-filmpjes. Als ik nu terug kijk naar beelden van onszelf uit die beginperiode, dan lach ik. We waren lang niet zo professioneel bezig als nu. Ik nam zelf een foute houding aan op mijn rolschaatsen waardoor ik na een jaar last kreeg van overbelaste knieën. Dat zou je met een ervaren trainer niet meemaken natuurlijk."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Jullie trainen zeven uren per week. Hoe pakken jullie het intussen aan?
"In theorie is één van ons de trainer, maar in de praktijk doen we allemaal suggesties en hebben we allemaal inspraak. Op dinsdag oefenen we twee uren lang wedstrijdsituaties in en op donderdag zoomen we in op skills en behendigheid. 's Zondags zijn we drie uren bezig en dan werken we vooral rond strategieën. Het is belangrijk om ook voldoende off skates trainingen in te bouwen: we lopen, sprinten en doen om de twee weken een functional level training. Dan laten we ons professioneel begeleiden om ons lichaam te versterken. Dat is nodig want het krijgt het zwaar te verduren."

Nemen jullie ook deel aan een competitie?
"Ja, zo'n acht keer per jaar is er een wedstrijd. Dat is weinig omdat er tot nu toe nog maar een tiental rollerderby teams zijn in ons land. Maar ook in Amerika staan de ploegen niet elke week oog in oog met een tegenstander. Elke match vraagt een goede voorbereiding."

Kan je uitleggen hoe een match verloopt?
"Een wedstrijd is opgedeeld in twee speelhelften van dertig minuten en elke helft is onderverdeeld in korte jams, dat zijn spelletjes van twee minuten. Er staan in principe vijf spelers op het veld van elke ploeg: één aanvaller of 'jammer' en vier verdedigers of 'blockers'. Het is aan de jammer om punten te scoren door door de verdediging van de andere ploeg te geraken en het is aan de blockers om hun eigen jammer te helpen én tegelijk de jammer van de andere ploeg tegen te houden. We mogen onze onderarmen, onderbenen, ellebogen, knieën, handen en hoofd daarbij niet gebruiken. Ook een duw in de rug kan niet, anders krijg je een penalty."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Gaat het er fair aan toe op de track?
"Jazeker. Om aan wedstrijden te mogen deelnemen moet je zestig bladzijden met spelregels vanbuiten leren en daar moet je elk jaar een examen over afleggen. We zijn een community en van echte rivaliteit tussen de ploegen is eigenlijk geen sprake. Uiteraard wil iedereen zo hoog mogelijk in die ranking staan, maar als een verdediger erin slaagt de jammer van de tegenploeg op spectaculaire wijze neer te halen, dan komt het wel eens tot een high five tussen die twee. Zo'n momenten zijn magisch."

Mij lijkt het ook een feministische sport.
"Dat is het zeker. Het zijn vrouwen die de hoofdrol speelden bij het uitbouwen van de league. 'We build this from the ground up'. Bovendien is rollerdeby ruwer dan de gemiddelde vrouwensport. Ik heb mijn lichaam op een andere manier leren kennen. Ik wist niet dat ik in staat was iemand om ver te duwen of tegen te houden terwijl ik op rolschaatsen sta. Vroeger vond ik mezelf fysiek niet sterk, nu wel en daardoor is mijn zelfzekerheid toegenomen. Ik heb meer vertrouwen in mijn lichaam. Maar mannen zijn evengoed welkom als scheidsrechter of assistent-scheidsrechter."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Heb jij altijd graag en veel gesport?
"Nee, helemaal niet en dat geldt trouwens ook voor veel andere rollerderbyspelers. Ik vind het trouwens nog altijd raar om van mezelf te zeggen dat ik sportief ben. Tot mijn dertigste deed ik amper aan sport. Integendeel, ik had bewondering voor mensen die veel discipline hadden. Ik kon geen vijfhonderd meter lopen, terwijl ik nu tot drie uur aan een stuk kan skaten. Zodra ik met mijn rolschaatsen het beton raak, geniet ik. Rolschaatsen is inspanning en ontspanning tegelijk."

Hoe voel je je na een wedstrijd?
"Ik ben heel kritisch voor mezelf. Als het niet goed gegaan is, kan ik dat niet altijd van me af zetten. Maar hebben we gewonnen, dan zijn we euforisch en drinken we bier onder de douche. Zo gaat dat bij rollerderby (lacht)."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234