Dinsdag 22/10/2019

Verkeer

Dankzij nieuw computersysteem een vijfde meer verkeersboetes

Het aantal verkeerboetes steeg in 2018 met 21 procent ten opzichte van 2017. Beeld BELGA

Vorig jaar zijn een vijfde meer verkeersboetes verstuurd dan het jaar ervoor. Dat is grotendeels de verdienste van een nieuw computersysteem, dat alle verkeersboetes automatisch verwerkt.

Bijna 5 miljoen verkeersboetes zijn vorig jaar in ons land de deur uitgegaan. Justitie tekent daarmee een spectaculaire stijging van 21 procent op ten opzichte van 2017. “Dat komt waarschijnlijk door een combinatie van factoren”, zegt Edward Landtsheere, de woordvoerder van de FOD Justitie. “Er zijn meer vaststellingen gedaan door de politie, dat is zeker zo. Maar een groot deel van de winst zit hem ook in de verwerking van de boetes.” 

Voor 28 maart 2018, de datum dat het nieuwe systeem volledig werd uitgerold, kwam daarbij nog een pak papierwerk kijken. Sindsdien gebeurt het afhandelen van verkeersovertredingen automatisch door een gecentraliseerd computersysteem. “Daardoor is er vooral een grote stijging op te merken in het aantal onmiddellijke inningen”, zegt Landtsheere. “De voorbije jaren schommelde dat telkens rond 3,5 miljoen, omdat de diensten een hoger volume simpelweg niet aankonden. Maar in 2018 zien we dat het aantal geklommen is tot meer dan 4,3 miljoen.” 

500 miljoen

Waar justitie vroeger enkel in het spel kwam als een overtreder zijn boete niet betaalde, neemt de overheidsdienst nu de verwerking van alle boetes voor haar rekening. Dat gaat over alles, van snelheidsboetes, tot boetes voor rijden onder invloed. “Omdat alle gegevens over een bepaalde overtreder nu samengebracht worden, hebben we ook een veel beter zicht op recidivisten”, zegt Landtsheere. 

In totaal bedraagt de som van alle boetes die vorig jaar verstuurd zijn, samen met de uitgesproken vonnissen van de politierechtbanken, ongeveer 500 miljoen euro. Hoeveel daarvan betaald is, is nog onduidelijk. De overheid heeft wel maatregelen getroffen om te garanderen dat niemand nog zijn boete ontloopt. Bij wie niet betaalt, kan de overheid de boete afhouden van een teruggave van de personenbelasting.  

Ook overtreders uit andere EU-landen kunnen de dans bijna niet meer ontspringen. Vorig jaar vertrok 10 procent (518.600) van alle verkeersboetes naar het buitenland. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234