Zondag 02/04/2023

Migratie en werk

Dankzij een jobcoach vond deze nieuwkomer werk in de IT-sector

Zeynep Ilhan (schuilnaam) en haar mentors.  Beeld Aurélie Geurts
Zeynep Ilhan (schuilnaam) en haar mentors.Beeld Aurélie Geurts

Hoe krijg je nieuwkomers op de arbeidsmarkt? ‘Mentoring’ lijkt de nieuwe sleutel tot succes waar ook de Vlaamse regering op wil inzetten. Voor Zeynep Ilhan*en Abdul Rahman Ghafori maakte een persoonlijke mentor alvast het verschil. ‘‘Die job is te ver? Bij die functie krijg je een bedrijfswagen hoor’, zei hij me.’

Sara Vandekerckhove

Bijna anderhalf jaar geleden kwam Zeynep Ilhan* samen met haar man en dochtertje aan in België. “We zijn uit Turkije moeten vluchten omdat het te gevaarlijk werd. Onze politieke ideeën stroken niet met die van de regering en plots was er een arrestatiebevel tegen mijn man. We konden er niet meer blijven. In België zijn we uiteindelijk erkend als politiek vluchteling.”

In Turkije was Ilhan computerleerkracht. “Het leek me dus logisch dat ik een job zou proberen te vinden in de IT-sector. Zowel mijn man als ik hebben een masterdiploma, maar toen we hier aankwamen, liepen we toch wat verloren. We wilden heel graag aan het werk, maar we wisten niet zo goed hoe we eraan moesten beginnen.”

Ze volgde een extra cursus programmeren en webdeveloping. “Net omdat ik wist dat daar heel veel jobopportuniteiten lagen.” Voor de finale stap naar de arbeidsmarkt krijgt ze de hulp van Connect2Work, een organisatie die hoogopgeleide nieuwkomers matcht aan ervaren professionals uit dezelfde sector. Ilhan werd gekoppeld aan Toon Nelissen, co-stichter van het IT-bedrijf AppSaloon.

Voldoening

“In het begin vroeg ik me wel af hoe nuttig dat was”, geeft Ilhan toe. “Maar ik moet toegeven dat Toon echt een verschil heeft gemaakt. Hij heeft me heel erg concrete tips gegeven. Hoe bereid je je voor op een sollicitatie? Wat zet je in je cv? Waar letten werkgevers op?” Zo twijfelde ze bijvoorbeeld of ze wel haar cv zou opsturen naar een bedrijf dat voor haar moeilijker bereikbaar was. “’Je moet je geen zorgen maken over de locatie’, zei hij. ‘Bij zo'n functie krijg je een bedrijfswagen.’ Dat wist ik bijvoorbeeld helemaal niet. ‘Straal zelfvertrouwen uit en wees rechtuit’, raadde hij me aan.”

De aanpak heeft geloond, want vandaag werkt ze bij Cronos, een IT-bedrijf in Antwerpen. “Zoiets geeft veel voldoening natuurlijk”, zegt Toon Nelissen. “Het was leuk om hier samen met haar over na te denken. Welke skills heb je nodig? Waar is de markt naar op zoek? Hoe dan ook wil ik dit soort begeleidingen in de toekomst nog doen.”

Op een studiedag in Leuven buigen wetenschappers en arbeidsorganisaties zich vandaag over ‘Mentoring-naar-werk voor personen met buitenlandse herkomst’. “Het is een beloftevolle aanpak”, zegt Peter De Cuyper, onderzoeksleider op het HIVA-KU Leuven. “VDAB-consulenten hebben niet per se een uitgebreid netwerk in elke sector. Deze vrijwilligers wel. Bovendien komen heel veel vacatures niet op officiële websites, maar gaat dat via informele contacten.”

Volgens de eerste cijfers zou 40 tot 54 procent van de mentorschappen daadwerkelijk tot een job leiden. “Al gaat het om meer dan om werk vinden”, zegt De Cuyper. “Het gaat om het versterken van mensen. Als je enkel focust op jobresultaten, verlies je de essentie uit het oog. Het gaat ook om het creëren van zelfvertrouwen, het uitbreiden van een netwerk, het verwerven van kennis ... De winst zit niet enkel in jobs.”

Garagist

Zo’n jobcoach of mentor is niet enkel nuttig voor hoogopgeleide profielen. Abdul Rahman Ghafori (29) kreeg via de organisatie DUO for a JOB de hulp van journalist Bert Verbeke. Ghafori vluchtte uit Afghanistan en arriveerde zo'n drie jaar geleden in België. “In Afghanistan werkte ik als garagist. Ik heb dus wel wat ervaring, maar ik merkte snel dat er hier toch op een andere manier wordt gewerkt. Bert heeft me meegenomen naar verschillende garages en hij heeft me geholpen met mijn sollicitaties. Nu werk ik bij Smart Car Repair in Wilrijk. Zelfs nu mag ik Bert nog altijd bellen met vragen.”

Ook voor Bert Verbeke was het een fijne ervaring. “Je merkt toch hoe je een verschil kan maken. Abdul was bijvoorbeeld niet geslaagd voor het toegangsexamen voor de opleiding van garagist bij de VDAB. Je kent dat wel, zo’n test waarbij wordt gekeken of je logisch kan redeneren. Allemaal dingen die je eigenlijk niet nodig hebt om een auto te repareren. Vervolgens hebben we samen gekeken of er geen andere manier was om aan werk te geraken. Als journalist schrijf ik voor enkele marktmagazines, dus ik heb veel contacten in de industrie. Op die manier heb ik hem naar een geschikte plek kunnen leiden.”

Wat daarom niet betekent dat het traject van Ghafori altijd even makkelijk was. “Het is een fiere jongen”, zegt Verbeke. “In het begin dacht hij dat hij alles kon en niks meer te leren had. Zo werkt het natuurlijk niet. Maar die fase zijn we voorbij. Nu is hij een van de besten op de werkvloer.”

Ook de Vlaamse regering beseft dat ‘Mentoring-naar-werk’ een geschikte tool kan zijn om werkzoekenden met een migratieachtergrond naar een job te leiden. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) maakte vorige maand nog bekend dat ze 3,1 miljoen euro in het project pompt. “Vlaanderen en bij uitbreiding België is wat dat betreft een voorloper”, zegt De Cuyper. “Anderzijds kunnen we ook niet anders, want in Europa bengelen we onderaan als het gaat over de tewerkstelling van mensen met een migratieachtergrond.”

* Uit veiligheidsoverwegingen wil Zeynep Ilhan niet met haar echte naam in de krant.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234