Woensdag 02/12/2020

Mawda

Dankzij een gelukje en doortastend optreden: zo vatte de Britse politie de bestuurder van het Mawda-busje

Het bewuste busje waarop de politie schoot in mei. De inzittende peuter Mawda overleed aan haar verwondingen.Beeld Photo News

De voortvluchtige bestuurder van het busje met de Koerdische peuter Mawda is tot in het noordwesten van Engeland geraakt. Daar hebben verontruste burgers de politie gebeld. ‘Een illegale immigrant is hier uitzonderlijk’, zegt de tipgever. Daarna was het aan de politie.

Vorige week geraakte bekend dat de vermoedelijke chauffeur van het busje met Mawda, die overleed door een politiekogel na een lange achtervolging, opgepakt was door de Britse politie. Het DNA van deze 25-jarige Irakees komt overeen met DNA-sporen op het stuur, de versnellingspook en een fles water in de bestelwagen.

Zijn arrestatie is van groot belang, omdat het parket er voorlopig van uitgaat dat de agent pas schoot na een gevaarlijk uitwijkmanoeuvre van de bestelwagen. 

Nu blijkt dat die arrestatie in het VK er niet kwam na zwaar speurwerk, maar door de combinatie van enkele toevalligheden.

Spar-uitbater

Carly Farrimond is thuis als ze op 23 juli, om half­acht ’s avonds, telefoon krijgt van een van haar werknemers. Farrimond baat een Spar-superette uit aan een benzinestation net buiten St Helens, een stadje in het graafschap Merseyside, gelegen tussen Liverpool en Manchester in. 

“Mijn medewerker vertelde dat er een man rondhing die aan de ingang om sigaretten schooide bij klanten”, zegt Farrimond. “Hij wou bovendien water kopen, maar had enkel een paar euro’s op zak. Ik heb gezegd dat hij de politie moest bellen.”

De politie komt uiteindelijk pas ter plekke na middernacht, op 24 juli, mogelijk na nog een telefoontje van een burger. De man zwerft op dat moment nog altijd rond aan het benzinestation en het McDonald’s-restaurant ertegenover. Hij heeft op dat moment enkel een aansteker, kleingeld en een fles water bij zich, maar geen geldige papieren. Hij zegt van Dover te komen, maar spreekt enkel Koerdisch en zegt oorspronkelijk afkomstig te zijn van Kirkuk, in Irak. 

De politie houdt hem aan op het vermoeden dat hij een immigrant zonder papieren is en neemt hem mee. In het politiekantoor ontdekt de politie dat de Irakees een valse identiteit en een valse geboortedatum opgeeft. Ze vinden zijn vingerafdrukken terug in een databank en ontdekken dat er een internationaal opsporingsbevel naar de man loopt. 

Sindsdien maakt het Britse gerecht werk van zijn overlevering aan België. Dat zou op het eerste gezicht weinig problemen mogen opleveren, aangezien hij geen nieuw misdrijf heeft gepleegd in het VK. “Dit is een opsteker voor zowel politie als justitie en het bewijs dat men in Europa niet zomaar kan wegkomen met een misdrijf”, zegt een bron.

Zijn verhoor kan een harde dobber worden, want de man wou met de Britse politie alvast niet meewerken. Bovendien is op het stuur en de versnellingspook van het busje vooral DNA van hem teruggevonden, maar ook van heel wat andere personen. Vermoedelijk zal de onderzoeksrechter daarom een confrontatie vragen met de ouders van de overleden Mawda, om te zien of zij hem herkennen als bestuurder. De ouders gaven eerder al aan dat de chauffeur een kap droeg en ze zijn gezicht niet goed konden zien.

Farrimond, de uitbaatster van de Spar-winkel, was zich er alvast niet van bewust dat ze een sleutelfiguur in een belangrijke zaak heeft aangedragen. “Ach, een illegale immigrant is hier gewoon uitzonderlijk”, zegt ze. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234