Vrijdag 04/12/2020

Zalm van het jaar

Danira Boukhriss heeft de ware 'fuck-it bucket-attitude'

Beeld dm

Geen woord waar u in 2016 meer plezier aan zal beleven dan 'fuck-it bucket': uw nieuwe immateriële dumpplaats voor geluksbedreigende gedachten en nutteloze informatie.

In september wist ik Studio Brussel-presentatrice Siska Schoeters onder het mom van een interview tien levenswijsheden te ontfutselen. Tijdens ons gesprek deed ze haar beruchte 'kleine fuckers'-uitspraak: "Het mooiste moment van de dag is toch vaak het moment waarop je je kinderen in bed legt en denkt: Yes! Ik ben voor minstens zeven uur van die kleine fuckers verlost!"

Toen het interview verscheen, werd Schoeters zowel geprezen om haar eerlijkheid als verketterd om haar hardvochtigheid. Dat laatste vond ik onterecht. Zelfs Kind & Gezin heeft nooit gedecreteerd dat je je kinderen 'lieverd', 'schattebol' of 'engeltje' moet noemen om te tonen dat je hen graag ziet. 'Fucker' is qua koosnaampje minstens even geschikt: het bekt lekker en er zit geen suikerlaag op die emotionele obesitas veroorzaakt. Ik kan me perfect voorstellen dat je je zoon 's avonds onderdekt, nog even met je hand door zijn haar woelt en hem al neuze-neuzend toefluistert: "Slaapwel, mijn kleine fucker." De glimlach op zijn gezicht zal er niet minder mooi om zijn.

In haar 'Tien Waarheden'-interview bediende Siska Schoeters zich nog van een andere term uit het assortiment f-woorden: fuck-it bucket. Ze gebruikte het woord toen ze haar vijf-jaar-regel uitlegde: "Als je ergens mee zit, vraag je dan af: 'Ga ik me hier binnen vijf jaar nog druk over maken?' Indien ja: ga door met je zorgen te maken. Indien nee: chuck it in the fuck-it bucket and move on." Ik kende het woord 'fuck-it bucket' toen nog niet. Maar ik wist meteen dat ik het met de hardnekkigheid van een op hol geslagen Jehova-getuige zou proberen te verspreiden.

De oorspronkelijke betekenis van 'fuck-it bucket' is volgens urbandictionary.com: "A bucket filled with sweet substances, to be consumed when life gets you down." De Amerikaanse schrijver David Sedaris gebruikte het begrip in 2000 voor het eerst in zijn kortverhaal You Can't Kill the Rooster: "When a hurricane damaged my father's house, my brother rushed over with three coolers of beer and an enormous fuck-it bucket: a plastic pail filled with jawbreakers and bite-size candy bars. When shit brings you down, just say 'fuck it' and eat yourself some motherfucking candy."

Door de jaren heen kreeg fuck-it bucket nog een tweede betekenis en werd het ook een imaginaire emmer waarin je allerlei vormen van mentale ballast kan kieperen: gebeurtenissen die je wil vergeten, geklaag dat je niet tot je brein wil laten doordringen, personen waarmee je niks meer te maken wil hebben of bezorgdheden die je van je af wil schudden. Het is die fuck-it bucket die bij Siska Schoeters in de woonkamer staat. Je kan er gif op innemen dat ze er grijnzend het gezeur over haar 'kleine fuckers'-uitspraak heeft in geflikkerd.

Wie nog geen fuck-it-bucket heeft, is Luc Rademakers, de hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst. Had hij er wel een gehad, hij had er de kritiek op het interview van Bart Schols met ex-Syriëstrijder Younes Delefortrie in kunnen keilen, in plaats van zenuwachtig te worden en en plein public het voltallige team van De afspraak terecht te wijzen. Misschien mag hij voortaan af en toe de fuck-it bucket van Koppen-journaliste Danira Boukhriss Terkessidis lenen: zij dumpte er de seksistische reacties op haar deelname aan De slimste mens ter wereld in, vertrok fluitend op vakantie en liet pas een maand later opnieuw van zich horen. Dat noem ik de ware 'fuck-it bucket-attitude'.

Als ik u een goede raad mag geven: schaf uzelf tegen volgend jaar ook zo'n fuck-it bucket aan. En neem ineens het grootste model. U moet er wat in kwijt kunnen. Al die verontrustende berichten genre 'Tien redenen waarom bananen ongezond zijn'? Fuck-it bucket. Als we de gezondheidspolitie beginnen te geloven, eten we straks alleen nog quinoa. Het aanhoudende gejammer over de tactische capaciteiten van Marc Wilmots? Fuck-it bucket. De Rode Duivels worden volgend jaar zelfs zónder trainer Europees kampioen. Analyses over het onheil dat ons te wachten staat, mocht Donald Trump de volgende president van de Verenigde Staten worden? Chuck ze onbekommerd in the fuck-it bucket. De Amerikanen zullen in het stemhokje wel tot rede komen. Het gemopper van uw collega's als u al om half zes de vergaderzaal verlaat om uw kinderen in de crèche te gaan halen? Eén bestemming: de fuck-it bucket. Na acht uur kan er ook nog gewerkt worden.

Tip: nodig volgend jaar regelmatig vrienden uit voor een fuck-it bucket-avond. Zet een fles wijn en een kommetje wasabinoten op tafel en vraag hen wat zíj zoal in hun fuck-it bucket gedonderd hebben. Kan u meteen checken of u zelf niks vergeten bent. Hoe meer gemoedsbezwarende bestanden u van uw harde schijf wist, hoe lichtvoetiger u in 2016 door het leven zal gaan.

Een tot de rand gevulde fuck-it bucket: iets mooiers kan ik u voor het nieuwe jaar niet toewensen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234