Maandag 25/10/2021

Daniil Charms

Ik zat op het dak

Bloemlezing

Uitgeverij Atlas

ISBN 90 4500 112 8 575 pagina's * 1.400 frank (34,7 euro)

Uit de Russische underground herrezen

"Eigenlijk is het een wonder dat de literaire wereld ooit iets van Daniil Charms (1905-1942) heeft vernomen", schrijft vertaler Jan Paul Hinrichs. Charms (pseudoniem van Daniil Ivanovitsj Joevatsjov) was tijdens zijn leven wel bekend als auteur van kinderversjes, maar zag slechts twee van zijn 'volwassen' gedichten in druk verschijnen. Het soort literatuur dat hij schreef, stond dan ook haaks op het officiële socialistisch realisme van de Sovjet-Unie. Charms was lid van Oeberioe, een afkorting van 'Obedinenie realnogo iskoesstva' (Vereniging voor Reële Kunst). Die vereniging ijverde voor de aanvaarding van de experimentele kunst: literatuur, film, muziek en theater. Charms' gedichten, grotesken en theaterstukken doen denken aan Kafka, de absurdisten Ionesco, Beckett, Van Ostaijen en de Franse dadaïsten, maar zijn levensverhaal zou ook een roman van Kafka kunnen zijn. Charms werd gearresteerd door de geheime dienst en een tijdlang verbannen. Zijn hele leven lang worstelde hij met een dilemma: zich wijden aan de vrije kunst of zich conformeren aan de heersende moraal/ideologie. In het Westen - en vooral in Nederland - is Daniil Charms al lang een cultfiguur bij dadaliefhebbers. Zijn werk werd in Rusland clandestien uitgegeven en hier in kleine oplage vertaald. Deze schitterende bloemlezing is een prachtig eerbetoon aan een auteur wiens stem door een zeventig jaar sovjetcensuur niet werd gebroken.

Vertaalde roman

Zoé Valdés

Ik gaf je mijn hele leven

Uitgeverij Meulenhoff

ISBN 90 2905 801 3 255 pagina's * 898 frank (22,26 euro)

Spaanstalige literatuur wordt niet zo vlot in het Nederlands vertaald. Afgaande op Te di la vida entera van de Cubaanse, in Parijs wonende schrijfster Zoé Valdés (°1959) is dat alvast onterecht. In Spanje werd dit boek genomineerd voor de prestigieuze Premio Planeta in '96 en in Duitsland sprak de pers van een "buitengewoon lezenswaardig" boek. De vrouwelijke hoofdpersoon van dit boek, Cuca Martinez, vertrekt op haar zestiende vanuit de provincie naar Havana. Ze raakt verzeild in het nachtleven van voor de revolutie en ontmoet er Juan Pérez. Haar verdere leven zal bestaan uit wachten op Juan. Wanneer Castro de macht grijpt, moet hij vluchten. Dat wachten zal uiteindelijk 35 jaar duren. Valdés verweeft dit liefdesverhaal met een zeer scherpe en soms zeer sarcastische kijk op het bewind van Fidel Castro in Cuba.

Goedkope herdruk

Heinrich Harrer

Zeven jaar in Tibet

Pandora Pocket

ISBN 90 2549 946 5 397 pagina's * 350 frank (8,67 euro)

Dit avonturenverhaal dateert al uit 1953 en vertelt hoe de Oostenrijkse bergbeklimmer Heinrich Harrer in 1943 ontsnapt uit een Brits gevangenenkamp in India en vlucht naar Tibet. Hij wordt goed onthaald en schopt het tot de leraar van de dalai lama, dan nog een een tiener. De Chinese annexatie van Tibet zal Harrer in 1950 dwingen het land te verlaten. De dalai lama leeft sindsdien in ballingschap. Onlangs was hij nog op bezoek in België. Sieben Jahre in Tibet, mein Leben am Hofe des Dalai Lama is een schitterende avonturenroman, maar ook een uniek historisch document dat zeer gedetailleerd het leven van de Tibetanen voor de Chinese invasie beschrijft. In deze pocketeditie zijn ook door Harrer gemaakte foto's opgenomen. Gelukkig zijn het geen prentjes uit de slijmerige Hollywood-verfilming met Brad Pitt uit 1997.

Biografie

Marjan Schwegman

Maria Montessori 1870-1952

Amsterdam University Press

ISBN 90 5356 300 8

256 pagina's * 690 frank (17,1 euro)

Maria Montessori prijkt op het kleine biljet van duizend lire. Deze opvoedkundige is dan ook een van de meest invloedrijke Italiaanse vrouwen (of Italianen tout court) van deze eeuw. Zij ligt aan de basis van het Montessori-onderwijs, dat gebaseerd is op de theorie van de teruggetrokken opvoeder. Montessori was ervan overtuigd dat de directe invloed van volwassenen kinderen veeleer remt dan stimuleert. In deze biografie van de Nederlandse historica Marjan Schwegman wordt voor het eerst aangetoond dat Montessori's theorieën zeer sterk verweven zijn met haar persoonlijke ervaringen en trauma's. Zo moest zij zelf haar zoon afstaan vlak na de geboorte. Ze bleef hem stiekem ontmoeten en toen hij vijftien was, ging hij zelf naar haar toe. Montessori ligt in het Nederlandse Noordwijk begraven. Haar opvattingen waren/zijn vooral bij onze noorderburen zeer populair.

Vertaalde roman

Sylvie Matton

Ik, Hendrickje Stoffels

Uitgeverij Arena

ISBN 90 6974 343 4 223 pagina's * 798 frank (19,78 euro)

In de originele versie heet deze roman Moi, la putain de Rembrandt, waarmee u meteen ook weer weet wie Hendrickje Stoffels was. De Franse schrijfster Sylvie Matton is de vrouw van schilder-cineast Charles Matton met wie ze werkt aan een film over Rembrandt. Die moet in het najaar uitkomen, precies op het moment dat de grote overzichtstentoonstelling van Rembrandt opengaat in het Mauritshuis in Den Haag. Maar het boek nu. Vanuit het perspectief van de jonge Hendrickje krijgen we een kijk op het leven in het huis en het atelier van Rembrandt. Hendrickje is de huishoudster van Rembrandt, maar wanneer zij voor hem poseert, groeit er langzaam iets moois. De boze volksmond noemt Hendrickje al snel Rembrandts 'hoer' en het koppel krijgt het aan de stok met schuldeisers, de regenten en... de pest.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234