Woensdag 21/08/2019

Zaak-Ben Chikha

Daniël Termont: "Blanke Gentenaar zou hetzelfde behandeld worden"

Daniël Termont Beeld Eric de Mildt

De Gentse burgemeester Daniël Termont neemt het op voor zijn politiekorps. Wat gebeurd is met Zouzou Ben Chikha, heeft niets met afkomst of racisme te maken, stelt hij. De acteur geeft aan hardhandig en op basis van zijn uiterlijk te zijn gefouilleerd.

Het incident rond Zouzou Ben Chikha blijft nazinderen. In Gent zelf, maar ook ver daarbuiten. De Bevergem-acteur werd zondagmiddag door agenten in burger gefouilleerd. Zelf gaf hij aan dat hij hardhandig werd aangepakt en dat hij zich achteraf vernederd voelde. "Je wordt er op het zicht uitgepikt. En ik heb nu eenmaal een Noord-Afrikaans voorkomen."

De Gentse politie laat het Comité P nu onderzoek voeren naar het incident. Centraal staat de vraag op welke basis Chikha is gefouilleerd en of hij met voldoende respect is behandeld. De Gentse burgemeester Daniël Termont maakt daar in een gesprek met De Morgen ook een speerpunt van en hamert op respectvolle uitleg na een fouille, maar neemt tegelijkertijd vol vuur de verdediging op van zijn politiekorps.

"Het is zeer spijtig dat hij het als vernederend heeft ervaren", zegt Termont. "Ik kan me in zijn gevoelens inleven en heb er ook alle begrip voor. Maar dit heeft absoluut niets met afkomst of huidskleur te maken. Het Overlast Team verklaart dat hij in wagens keek en een regenkap over zijn hoofd had. Het gaat hier ook om zeer ervaren agenten, vijftigers, die alleen optreden als ze een sterk vermoeden hebben. Tegenwoordig worden voorvallen vaak uit hun verband gerukt. Onze politie staat geweldig onder druk. Als ze niets doen, is het niet goed. En als ze wel ingrijpen, is het ook niet goed."

Volgens Termont is het kwaad voor zijn stad nu al geschied. "Een blanke Gentenaar zou exact hetzelfde zijn behandeld. Maar de sociale media en in hun kielzog sommige traditionele media hebben het proces van onze politie al gemaakt. "Het was een racistisch optreden", krijg ik nu te horen. Maar dat is niet waar."

Toch is het niet de eerste keer dat de Gentse politie in opspraak komt. In augustus gaf een homokoppel aan dat agenten niet ingrepen na een melding van homohaat. Termont benadrukt dat het om alleenstaande gevallen gaat. "We hebben de perceptie tegen, maar zo'n 300 agenten hebben al een tweedaagse opleiding rond diversiteit gekregen. Het is slechts één voorbeeld van hoeveel aandacht en energie eraan wordt besteed. Ik ben er daarom van overtuigd dat er geen structureel probleem bestaat binnen het korps."

Niet zo maar laten passeren

Criminoloog Brice De Ruyver (UGent) is er ook van overtuigd dat agenten zich niet bezondigen aan ethnic profiling. "Maar de onderwerpen van de incidenten ervaren dat wel zo. En dan heb je als politie toch een probleem."

De Ruyver meent dat de politie zo snel mogelijk duidelijkheid moet verschaffen en, indien nodig, moet toegeven dat er fouten zijn gemaakt. "Dit kan de politie niet zomaar laten passeren. Laat je dit op zijn beloop, dan riskeer je een voedingsbodem voor radicalisering te creëren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden