Zondag 27/11/2022

NieuwsHuizenmarkt

Dan toch geen verplichte schatter bij hypotheeklening? Nationale Bank nuanceert

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

De Belgische banken zijn dan toch niet verplicht om een schatter ter plaatse te sturen als ze in het kader van een leningsaanvraag de waarde van een pand moeten bepalen. Voor gewone huizen en appartementen mogen ze zich baseren op betrouwbare statistieken. En dat heeft zo zijn gevolgen voor de koper, ook financieel.

Johan Van Geyte

Vanaf Nieuwjaar zijn ook Belgische banken verplicht om een schatting te laten maken van de waarde van de woning of het appartement waarvoor ze een lening geven. Op die manier willen de toezichthouders op de bankensector er zeker van zijn dat bij een gedwongen verkoop het pand voldoende opbrengt om de uitstaande lening terug te betalen, mocht de kredietnemer in gebreke blijven met zijn afbetalingen.

Maar voor die schatting zijn de banken niet verplicht te werken met externe schatters. Ze mogen dat met eigen personeel doen. Ook moeten ze niet altijd ter plaatse gaan. “In de meeste gevallen mogen ze terugvallen op betrouwbare statistieken van verkoopprijzen en prijzen per vierkante meter van recent verkochte panden in de buurt”, zegt woordvoerder Geert Sciot van de Nationale Bank.

Lees nu

Voor jonge kopers dreigt die eerste woonst een nóg moeilijker verhaal te worden: wat houdt de nieuwe regel precies in?

Een plaatsbezoek is volgens de Nationale Bank alleen nodig als bijvoorbeeld de waarde van het pand met onvoldoende zekerheid kan worden bepaald, de databank onvoldoende panden met gelijkaardige karakteristieken bevat of als er pand-specifieke eigenschappen in acht genomen dienen te worden.

Dit belet niet dat commerciële banken op eigen initiatief met schatters mogen werken om zich een objectief beeld te vormen van de waarde van een pand. “Maar een algemene verplichting met bijhorende kosten die wordt opgelegd door de Nationale Bank is er dus niet”, aldus nog Sciot. Zo’n schatter kan de koper algauw twee- tot driehonderd euro kosten.

Meer lenen

Verder stelt de Nationale Bank ook dat haar richtlijnen toestaan dat de banken voor 35 procent van hun leningen voor een eerste woning meer dan 90 procent van de waarde van het pand mogen uitlenen. Voor 5 procent mogen ze zelfs meer dan 100 procent van de waarde van het pand lenen. Dit moet het voor jonge mensen zonder veel eigen inbreng mogelijk maken toch een eigen huis of appartement te kopen.

“De bedoeling is wel dat banken die afwijken van de regels, hun beslissing ook kunnen verantwoorden”, besluit Sciot.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234