Zaterdag 04/02/2023

Belangrijk nieuwsBegroting

Dan toch federaal begrotingsakkoord na ‘symbooltheater’ tussen PS en MR

De federale Vivaldi-regering. Beeld Photo News
De federale Vivaldi-regering.Beeld Photo News

Na een crisette tussen de socialistische PS en liberale MR heeft de federale regering vanmorgen dan toch een akkoord beet over de begroting. Dat melden regeringsbronnen aan deze redactie en wordt bevestigd door de woordvoerder van premier Alexander De Croo (Open Vld).

Redactie

Wat is er afgelopen nacht gebeurd?

Premier Alexander De Croo (Open Vld) en zijn vicepremiers hebben afgelopen nacht de onderhandelingstafel verlaten zonder akkoord. De Croo probeerde daarna via bilaterale gesprekken het akkoord over de eindmeet te krijgen. De klok tikte, want rond 14 uur moet hij naar het parlement om zijn State of the Union te geven. Om 11 uur staat er een persconferentie gepland.

Rond 5 uur deze ochtend meldde Belga nog op basis van bronnen in regeringskringen dat het federale kernkabinet een akkoord bereikt had over de begroting van volgend jaar, maar dat bleek niet te kloppen.

Waar liepen de gesprekken op vast?

Het was MR-vicepremier Sophie Wilmès die volgens de socialisten rond half twee ‘s nachts boos wegliep van de onderhandelingstafel omdat ze zich niet kon vinden in het compromis dat op tafel lag rond het gunstregime voor zelfstandigen. Daarna zou de voltallige ploeg nooit meer hebben samengezeten. Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez lag er wél een akkoord “dat alle partijen hebben aanvaard”, maar is PS daar later op teruggekomen. “Als anderen op het akkoord willen terugkomen, dan is dat hun verantwoordelijkheid”, zei hij vanochtend op de Franstalige nieuwszender LN24. “Voor de MR is het akkoord geakteerd.”

Uiteindelijk laten zowel PS als MR nu weten dat ze zich achter het akkoord scharen dat vanochtend vroeg door De Croo op tafel werd gelegd. “De laatste verduidelijkingen die wij daarover hadden gevraagd, zijn binnen”, klinkt het in de omgeving van PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne. “Er is een akkoord.” Bij MR valt dan weer te horen dat er eigenlijk altijd al een akkoord was.

Waar ligt het compromis?

Het grootste struikelblok voor de Franstalige socialisten was het dossier van nachtarbeid de sector van de e-commerce. De regels zijn in ons land zijn strenger dan in de buurlanden. Nachtarbeid start in ons land officieel al om 20 uur, in het voorstel dat op tafel lag zou het aanvangsuur in overleg met de vakbonden later gezet worden. Geraken de sociale partners er niet uit, dan zou de regering zelf een kader uittekenen zodat werknemers op individuele basis met hun baas afspraken kunnen maken.

Vooral dat laatste deed de PS steigeren, omdat de partij vreest dat de werknemers, zonder steun van de vakbonden, onvoldoende bescherming zullen genieten. Voor de liberalen is die passage net cruciaal omdat ze vrezen dat de bonden anders elke hervorming blokkeren. Om de PS alsnog over de streep te trekken werd een gelijkaardige regeling voor zondagsdienst alsnog geschrapt. Toch was er tot op het allerlaatste moment nog strijd over hoever de inspraak van de bonden dan wel reikt. Net voor de persconferentie van de regering zit de kern van de regering er nog over samen.

Lees ook

Van vliegtaks tot lastenverlaging van 300 miljoen euro: dit zijn de nieuwe federale maatregelen in het begrotingsakkoord

Wilmès had eerder op de nacht een scène gemaakt over een ander dossier. De eerste aanwerving door zelfstandigen is sinds de regering-Michel volledig vrijgesteld van sociale bijdragen. Alleen leidde dat tot misbruiken en liep de rekening voor de schatkist erg op. Er komt nu een loonplafond. Aanvankelijk lag dat op 3.100 euro bruto per kwartaal, maar na heftig protest van MR ging dat naar 4.000 euro. Een beperking in de tijd, iets waar nochtans ook werkgeversorganisaties Unizo en VBO achterstaan, komt er niet, eveneens op aandringen van de liberalen. Zij wilden vooral de erfenis van de regering-Michel veilig stellen.

Het getouwtrek tussen PS en MR zorgde voor wrevel bij de andere partijen. “Deze landing had ongetwijfeld eleganter gekund”, klinkt het bij de groenen. En ook: “Dit was symbooltheater.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234