AchtergrondTaxioorlog
‘Dan sta je daar aan een verlaten bushalte. Uber heeft ons toen echt gered’: Brusselse regering zoekt oplossing voor Uber-conflict
Verdwijnt Uber uit Brussel of niet? Door een recent vonnis besliste Uber om zijn activiteiten in Brussel te staken. De Brusselse regering zegt aan een oplossing te werken. Mening Brusselaar hoopt alvast dat het lukt.
“Er is voor mij echt een tijd voor Uber en een tijd erna”, zegt Brussels ondernemer Jan-Pieter Cootjans (36). In de tijd voor Uber had hij soms negatieve ervaringen met taxibedrijven. Twee keer weigerde een chauffeur hem mee te nemen omdat de rit niet ver genoeg was en soms was er discussie over wat de taximeter aanduidde. “Bij Uber apprecieer ik de transparantie. Je weet dankzij hun app altijd wanneer er een komt en hoeveel de rit je zal kosten.”
Laat nu net die app, UberX, het onderwerp van twist zijn. De Brusselse taxidienst Taxi Verts had klacht ingediend omdat UberX volgens hen in strijd is met de Brusselse taxiwet, die nog dateert uit 1995. Een redenering die de rechter volgde.
Taxi of limousine?
Het vonnis kadert in een al jarenlange juridische strijd tussen Taxi Verts en Uber. De kwestie draait rond de vraag: is Uber een illegale taxidienst of een toegelaten limousineservice, zoals Uber zelf aangeeft? Bij dat laatste hebben chauffeurs geen dure taxivergunning nodig, maar mogen ze enkel uitrijden wanneer ze geroepen worden. Maar volgens de klassieke taxidiensten gedragen Uber-chauffeurs zich wel degelijk als ‘gewone’ taxi-chauffeurs.
Vorige Brusselse regeringen beloofden al de kwestie op te lossen en tegelijk ook ervoor te zorgen dat Uber zich aan de arbeids- en loonwetgeving in Brussel houdt. Daarvoor moest de taxiwet uit de jaren negentig dus aangepast worden. Zo’n hervorming liet lang op zich wachten. Ondertussen keurde de huidige Brusselse regering wel een nieuwe wet goed. Maar het kan nog maanden duren voor die wetgeving ook in de praktijk omgezet is.
Na het vonnis van de rechtbank besliste Uber zelf om de applicatie vanaf vrijdagavond 18 uur niet meer te gebruiken. De 2.000 Uber-chauffeurs blokkeerden deze week uit onvrede al verschillende keren de hoofdstad.
Gatenkaas
Acties die voor overlast zorgen, maar toch staan heel wat Brusselaars positief tegenover de diensten van Uber. Ook Barbara, een Brusselse vrouw die de dienst vooral gebruikt wanneer ze weer eens ergens ‘strandt’. “In Brussel met de auto ergens geraken is moeilijk”, zegt ze. “En het openbaar vervoer dekt niet altijd het hele uitgestrekte gebied.”
Brussel is een gatenkaas en in die context is de Uber-app heel handig, vindt ze. Zoals die keer dat ze met een vriendin op weg was naar een sauna in Steenokkerzeel. Met de auto in de garage, geen deelauto’s beschikbaar en wegens de regen geen fietsweer, besloot het tweetal het openbaar vervoer te nemen. Dat betekent concreet: eerst een tram van de MIVB, de Brusselse vervoersmaatschappij. Daarna overstappen op een bus van De Lijn, de Vlaamse vervoersmaatschappij. Barbara: “Die laatste was echter afgeschaft en dan sta je daar aan een verlaten bushalte, ergens op de grens van Brussel met Vlaanderen. Uber heeft ons toen echt gered. We keken op de app en vijf minuten later kwam een chauffeur ons oppikken. Gewone taxi’s zijn nu eenmaal vaak een pak minder flexibel. En in Brussel is die flexibiliteit net heel belangrijk.”
Veilig thuis
Op de Brusselse nieuwswebsite Bruzz getuigden afgelopen week zelfs enkele vrouwen over hoe Uber voor hen essentieel is om veilig uit te kunnen gaan en vooral weer thuis te geraken. “Je kan zien hoeveel kilometers een chauffeur op de teller heeft en ervoor kiezen om niet in te stappen als het fotootje in de app niet overeenkomt met de persoon in de wagen”, klonk het.
Ook de Brusselse regering zegt te beseffen dat de Uber-dienst een belangrijke plaats inneemt in het Brusselse vervoerssysteem. Minister-president Rudy Vervoort (PS) beloofde tijdens het actuadebat in het Brusselse parlement alvast om op zoek te gaan naar een oplossing. Maar hoe en vooral wanneer dat zal gebeuren, is nog niet duidelijk.