Woensdag 06/07/2022

Reportage

‘Dan mag u nu de bruid kalmeren’: zo stresserend kan trouwen zijn

‘Naar het vliegveld, snel!!!’ Beeld Thinkstock
‘Naar het vliegveld, snel!!!’Beeld Thinkstock

Ondanks onverdienstelijke pogingen van de zon is het wel degelijk bijna zomer, en de lucht zindert van pollen en huwelijkskoorts. Dat laatste mag je een tikje letterlijk nemen. Sommige bruiden worden ziek van de stress. ‘Ik word nog altijd boos als ik eraan terugdenk.’

Katrin Swartenbroux

De kans is groot dat je salontafel momenteel bezaaid ligt met crèmekleurige enveloppen, schilfers bladgoud en een enkele droogbloem. Juni is de maand waarin alle huwelijksuitnodigingen die het voorbije half jaar op de deurmat vielen weer bovengehaald worden om een uitgedokterde planning te maken van de ronde van Vlaanderen die gereden moet om je beste vrienden, nichtjes of collega’s in een peperdure jurk champagne te zien hijsen. Maar als je dacht dat het voor jou al behoorlijk wat gedoe was om ieder weekend een andere schuur, parochiezaal of oude soepfabriek te vinden met Google Maps, dan heb je allicht nog nooit zélf een huwelijk georganiseerd.

“Je wilt dat het de mooiste dag van je leven is, uiteraard, maar gaandeweg besef je dat niet enkel jijzelf dat wil, maar dat je gasten dat ook verwachten”, lacht Alixe (29). Zij wist al voor ze verloofd was wat voor soort feest, jurk en tafeldecoratie ze mooi vond en dacht dus dat ze wel voorbereid was. Toch schrok ze van de druk van buitenaf.

“Iedereen had wel een mening en kon het ook niet laten om die te delen. Daardoor begon ik op den duur ook te twijfelen en heb ik zelfs keuzes gemaakt waar ik achteraf gezien niet helemaal achter stond. Zo wilden we graag een photobooth, maar een vriendin had me overtuigd dat we wegwerpcamera’s op elke tafel moesten leggen want dat dat toch veel spontaner was. Uiteindelijk hebben we niet alle fototoestellen teruggekregen en waren het vooral wazige close-ups en onderbelichte shots”, zucht de jonge vrouw die bijna exact een jaar geleden in het huwelijksbootje stapte.

TIPS VOOR EEN UNIEKE BRUILOFT ZONDER AL TE VEEL STRESS
• Staar je niet blind op de perfecte plaatjes op Pinterest. Laat jullie verhaal voor zich spreken en kill your darlings. Kijk naar de essentie: jullie relatie. Waarom zijn jullie een goed koppel, wat is de rode draad door al die jaren? Laat de liefde die dag zegevieren.
• Laat je niet verleiden tot het zoveelste ‘copy- paste’-feest waar de persoonlijkheid ver te zoeken is. Vertrek wel vanuit een basisidee en verzamel vooraf mooie plaatjes, maar zeg niet zomaar: ‘Zo willen wij het óók en niet anders.’
• Hoed je voor een overdaad aan gepersonaliseerde details en gadgets: niemand staat te springen om zonnebrillen met een quote erop. Wél: mooie teksten, originele muziek, outfits die op jullie lijf geschreven zijn en subtiele verwijzingen naar jullie als koppel. (Bron: The Bride Side)

Ook Lisa (33) kijkt met gemengde gevoelens terug op de Grote Dag. “Het hielp niet dat mijn schoonouders echt niet gediend waren met de manier waarop wij ons feest wilden geven. Zij hadden iets veel klassieker voor ogen, en waren ook van zin om allerlei zakelijke contacten uit te nodigen. Het was heel wat schipperen en onderhandelen, en dan bleek er ook nog een tikfout in onze uitnodigingen te staan.”

De Limburgse is uiteindelijk zelfs een week moeten thuisblijven van het werk omdat de voorhuwelijkse stress haar helemaal had uitgeput. De dag zelf voelde ze zich nog steeds niet opperbest. “Het is gek. Je hebt je trouw jarenlang in je hoofd als een sprookje en dan… ik zeg niet dat het uiteindelijk een nachtmerrie was, maar ik had het hele gebeuren toch wel een beetje onderschat.”

Peperduur bestek

Op een hersenoperatie uitvoeren en een regering vormen na, is een huwelijk organiseren wellicht het meest stresserende wat een mens kan ondernemen. Zelfs al noem je het “een liefdesfeest” en wil je gewoon op je blote voeten in de tuin van je grootouders dansen, je blijft uiteindelijk verantwoordelijk voor zo’n honderdtal mensen die je droog, veilig, gevoed, geamuseerd en in leven moet houden. Wie anno 2019 ja wil zeggen tegen zijn of haar vaste partner moet bovendien ook ja zeggen tegen een waslijst aan verwachtingen die er met de komst van social media niet korter op geworden is.

De huwelijksreis begint immers niet wanneer De Vraag gesteld wordt, de huwelijksreis begint op een druilerige avond in de kerstblokperiode waarop je verveeld een Pinterestboard aanmaakt met prentjes van andermans trouwfeesten. Ook al heb je nog geen ring aan je vinger. Ook al heb je zelfs geen lief. Dat Pinterestboard is er.

Ik kan niet voor de mannen schrijven, maar zowat iedere vrouw boven de 21 heeft een vaag digitaal bijeengeschraapt idee van hoe haar droomhuwelijk eruit hoort te zien. Ik weet niet eens of ik ooit wil trouwen maar ik heb wél al gepind welke ring ik zou dragen (de Eternity Bateau Ring van Claire Kinder bij Catbird) en met welk lied ik mijn huwelijksgasten wil choqueren terwijl ik met mijn kersverse echtgenoot dans met een glas whiskey in de hand (‘Chateau Lobby #4’ van Father John Misty). Ik herhaal: ik weet niet eens of ik ooit wel wíl trouwen.

“Er komt ontzettend veel kijken bij de organisatie van een huwelijk, maar die druk verschilt toch wel van bruidspaar tot bruidspaar. Voor sommige mensen is het een gigantische berg, anderen, zoals ikzelf, vinden het zalig”, zegt bruiloftsplanner Charlotte Goorden, die samen met haar zus Valerie The Bride Side oprichtte nadat ze de smaak te pakken kregen bij het organiseren van hun eigen huwelijken. “Social media hebben die druk zeker wel opgedreven, ja, maar ze kunnen ook een handige leidraad zijn.”

Goorden waarschuwt echter wel voor copy-pastegevaar en het feit dat platforms als Pinterest overspoeld worden met beelden van sprookjeshuwelijken waarvoor een heel leger werd ingehuurd. Ook al lijken er gewoon maar wat weckpotten met gedroogde veldbloemen op tafel te staan. “Mensen kloppen bij ons aan met uitgebreide moodboards van bruiloften die een fortuin hebben gekost. Een belangrijk deel van onze job bestaat er dan ook in om verwachtingen bij te sturen”, lacht Goorden.

Volgens recent onderzoek van evenementenbureau Salino bij 1.500 Vlamingen geven we gemiddeld zo’n 15.877 euro euro uit aan een bruiloft. Opvallend: Limburgers geven 14 procent minder uit dan de gemiddelde Vlaming, terwijl West-Vlamingen bereid zijn het meeste geld uit te geven aan hun trouwdag. Vooral jongeren tussen de 26 en 30 jaar hebben wat meer budget over om er een geslaagde dag van te maken. Zij halen een gemiddelde van 17.461 euro. Vanaf 36 jaar daalt het bedrag aanzienlijk, naar een gemiddelde van 10.716 euro.

Als je weet dat een genodigde zo’n 115 euro kost, is het logisch dat nogal wat koppeltjes ook kibbelen over welke kennissen, collega’s, oudtantes en aangetrouwde familieleden er een uitnodiging mogen ontvangen. “Je stelt vooraf wel een budget op, maar je gaat er toch weer over”, zegt Anke (30). “Je weet dat je veel geld zult uitgeven aan catering, de jurk en een locatie, maar ik stond ervan versteld hoe duur álles is. Stoelen huren bijvoorbeeld. Of bestek. Mijn man en ik hebben even op het punt gestaan om gewoon ribbekes te serveren en mensen met hun handen te laten eten.” (lacht)

De jacht op dé jurk

Hoewel financiële beslommeringen, gedoe met de gastenlijst, druk van buitenaf en stress van de schoonfamilie doorgaans wel gedeelde smart lijkt, antwoorden er alleen maar vrouwen wanneer ik op Twitter en Facebook pols naar de druk die komt kijken bij het organiseren van het trouwfeest.

Dat is niet zo gek. Wanneer mannen trouwen, wordt van hen voornamelijk verwacht dat ze hun haar wassen, een goedzittend kostuum dragen en als het even kan liefst geen té grote zweetkringen kweken. Vrouwen moeten zich daarentegen niet enkel zorgen maken dat ze een #epicfeest geven, maar ook dat het daadwerkelijk De Mooiste Dag Van Hun Leven is. Ze starten maanden op voorhand met uitgekiende meal plans en huidverzorgingsrituelen en zijn in april al drie keer bij de kapper geweest om hun haar te laten opsteken om zeker te zijn dat het in juni goed zal zitten. Zij die op Facebook haar relatiestatus op ‘verloofd’ durft te zetten, wordt bedolven onder doelgerichte advertenties voor shapewear, afslankshakes en producten die je tanden stralend wit beloven te maken. Wie wil, kan zich lid maken van de #sweatingforthewedding-sekte op Instagram en wekelijks haar work-outs en verloren centimeters delen, en wie haar verlovingsring flasht bij de schoonheidsspecialiste wordt resoluut gelnagels aangepraat.

Zelfs enkele van de meest vrijgevochten exemplaren uit mijn omgeving zwichten uiteindelijk voor het ideaalbeeld dat van de jonge blozende bruid wordt opgehangen. Eén van hen, nochtans niet het type strandbabe, onderging zelfs een spraytan omdat het op haar checklist stond die ze – je raadt het – op Pinterest had gevonden. Die checklists zien er op een ander lettertype na trouwens allemaal hetzelfde uit. Een week op voorhand laat je je wenkbrauwen doen en je oksels waxen. Een maand op voorhand doe je bovenvermelde spraytan. Drie maanden op voorhand start je met extra pilatesoefeningen. En een jaar op voorhand begin je aan de belangrijkste zoektocht van je hele leven. Niet naar jezelf. Niet naar je partner. Maar naar de jurk waarin je ja zal zeggen tegen die partner.

Hoewel er in Amerikaanse tv-programma’s als Say Yes to the Dress behoorlijk zweverig wordt gedaan over het vinden van dat ene perfecte kledingstuk, is de realiteit vaak heel wat minder rooskleurig. Mijn inbox stroomt in een mum van tijd vol met verhalen van voormalige bruidjes die zichzelf heel slecht in hun vel voelden tijdens het passen. Omdat er uitsluitend maat 36 voorhanden was bijvoorbeeld. Omdat een verkoopster hen “een dikke peer” had genoemd. Of omdat ze standaard de vraag kregen hoeveel kilo’s ze nog van plan waren te verliezen.

“Ik word nog altijd boos als ik eraan terugdenk”, zegt Frauke (31). “Op het moment dat ik jurken ging passen, was ik nog maar net mama geworden. Ik was dus wel wat bijgekomen en zat daar een beetje mee, dus ik had de verkoopster gewaarschuwd dat het gevoelig lag. Toch kon ze het niet laten om me steken onder water te geven terwijl ze mijn lijf met maat 44 in een pasmaatje 38 hees. Ik had het me zo helemaal niet voorgesteld. Ik zag het voor me zoals in de films denk ik, met tranen van geluk wanneer ik dé jurk had gevonden. De tranen waren er uiteindelijk wel, maar om een heel andere reden.”

‘Hmm, mag ik hem een weekje uitproberen?’ Beeld REUTERS
‘Hmm, mag ik hem een weekje uitproberen?’Beeld REUTERS

Paulien heeft evenmin goede herinneringen aan de aankoop van haar bruidsjurk. Zij en haar vrouw hadden besloten hun jurk in dezelfde winkel bij dezelfde verkoopster uit te kiezen, zodat ze niet toevallig met hetzelfde exemplaar zouden thuiskomen. Een slim idee, dachten ze toen. Achteraf gezien bleek het vooral handig om de discriminatie bloot te leggen. “Na de metingen moest ik op de weegschaal staan, mijn gewicht werd genoteerd en er werd gezegd dat als bij de volgende pasbeurt zou blijken dat ik was aangekomen en het kleed nog aangepast moest worden, ik deze kosten zelf zou moeten betalen”, vertelt Paulien. “Mijn vrouw moest niets van dit alles ondergaan. Zij weegt 10 kg minder dan ik, dus mijn gevoel zegt dat dat de reden is. Ik heb er de winkel nooit mee geconfronteerd, maar heb me er wel lang slecht en dik door gevoeld – terwijl ik een perfect normaal BMI heb.”

Pizza bestellen

Een feest dat tienduizenden euro’s kost, slapeloze nachten omwille van bekvechtende familieleden die onmogelijk bij elkaar in de buurt kunnen zitten en het opgeven van brood en boter om in een jurk te passen die je daarna nooit meer gaat dragen: het is een mysterie waarom niet meer mensen zoals Eva De Roo en Véronique De Kock in alle stilte in het huwelijksbootje stappen. Joke (33) is nog steeds ontzettend blij met haar beslissing om alles en iedereen te ontvluchten. “Toen mijn vriend me ten huwelijk vroeg, zaten we in Nieuw-Zeeland. Ik had geen zin in het hele huwelijksgedoe, was vijf maanden zwanger, maar wilde wel écht graag met hem trouwen. We zijn er dan maar gewoon meteen voor gegaan, met bloemetjes van de supermarkt, een simpel zwart kleedje van een materniteitswinkel en zijn hemd en blazer uit de lokale kringloop.”

Claire (32) wist ook meteen dat ze het klein wilde houden: op een maandag trok ze met haar verloofde en een fotografe naar het stadhuis, achteraf dronken ze een wijntje in hun favoriete café en ’s avonds hebben ze thuis pizza besteld samen met de hond die het stadhuis jammer genoeg niet binnen mocht. “Ik ben geen persoon van de moetjes, en wilde me op zo’n bijzondere dag niet met details of andere mensen bezighouden. Een paar maanden later hebben we een heel informeel feest gehouden voor onze vrienden om het nieuws aan te kondigen, maar die dag zelf was wel van ons.”

Toch heeft de opkomst van sociale media ook positieve effecten teweeggebracht in het huwelijkslandschap, vindt Katrien Van den Bleeken, die samen met Eva Crauwels de schouders zet onder de razend populaire alternatieve trouwbeurs I Do I Do. “Vroeger waren huwelijken veel meer een all-in-onepakket: wanneer je een zaal boekte, dan werd je ook geacht om te werken met hun vaste cateraar en met hun materiaal. Er werd vooral getrouwd vanuit de traditie en het huwelijk was een beetje een hol begrip geworden, iets dat veel geld kost en wat je vooral doet omdat het van je verwacht wordt.” Vandaag beseffen mensen volgens Van den Bleeken dat ze het ook op hun manier kunnen doen. En dus willen ze alles op maat, van een unieke locatie en de teksten die worden voorgelezen tijdens het voltrekken van het huwelijk tot de bloempotjes op tafel.

“Dat is meer werk, daar zit meer perfectionisme in, maar ook zoveel meer persoonlijkheid. Wij willen hen daarbij helpen door kleine leveranciers samen te brengen onder één dak – van een goudsmid en een barbecuechef tot de uitleendienst van de Kringwinkel met vintage servies en oude sofa’s. Eigenlijk proberen we een beetje Pinterest te realiseren: toon ons je moodboards en wij wijzen je richting de juiste leverancier”, zegt Van den Bleeken.

Alpaca met trouwring

“Ik denk dat er wel mensen zijn die van onze trouw zullen denken: wat was dát”, lacht Yasmine (28). “Het was dan ook een groot feest met een donutmuur en alpaca’s die de ringen kwamen brengen en onze 200 gasten die een gechoreografeerde flashmob uitvoerden. Maar tegelijkertijd voelde niets van het hele feest geforceerd”, zegt de voormalige eventmanager, die zelf de touwtjes in handen nam. “Alles was heel ‘wij’. We draaiden ‘Cake’ van Flo Rida toen we onze huwelijkstaart aansneden omdat we dat grappig vonden en ons dat deed terugdenken aan een vakantie in Miami, en op onze uitnodigingen hadden we postzegels van onze kat Miep gekleefd. Die donutmuur was een idee dat ik al heel lang had, maar het was vooral fijn om die samen met mijn papa te bouwen en een hele dag in de Gamma rond te hangen en qualitytime door te brengen. Uiteindelijk was dat ding voor mij meer een aandenken aan een fijne dag met mijn papa dan een Instagram-hotspot of zo.”

TROUWFEITJES:
• In 2017 werden er in België 44.319 huwelijken voltrokken, dat is een lichte daling (-0,9 procent) tegenover 2016
• Er waren 43.207 huwelijken tussen personen van een verschillend geslacht en 1.112 tussen personen van hetzelfde geslacht
• De maanden juli en september zijn de populairste om te trouwen. Sinds 2014 stijgt het aantal huwelijken in die twee maanden, ten nadele van augustus. Januari en februari zijn dan weer de minst populaire maanden
• Het aantal huwelijken stijgt in de provincies Antwerpen (+2,5%) en Limburg (+1,6%). Er is een daling in Vlaams-Brabant (-2,1%) en West-Vlaanderen (-1,7%). In Wallonië is de daling het duidelijkst in de provincies Luxemburg (-4,8%) en Namen (-4,3%) • Ook het aantal huwelijken die in het buitenland worden voltrokken, neemt verder af: -5,9% ten opzichte van 2016. (Bron: Statbel)

Ook Patricia (31) had zo’n befaamd Instagram-huwelijk, al was dat voor haar eveneens een logische zet. “Mijn man en ik houden er sowieso van om feestconcepten uit te werken en daar dan ook volledig voor te gaan. Wanneer we een oudejaarsfeestje in Breaking Bad-thema geven, dan kom je ook echt in een methlabo terecht. Het zou maar vreemd zijn mocht ons huwelijksfeest ingetogen zijn”, lacht ze. Voor hun trouwfeest bouwde het cocktailminnende koppel zelf een marmeren bar met hun initialen, en ze richtten hun dessertbuffet in als een geheime snoepwinkel, naar de vormgeving van Sophia Coppola’s film Marie Antoinette. “Ik voelde op voorhand geen druk van social media, maar gek genoeg heb ik dat achteraf dus wel. Ik let heel hard op wat ik nu deel, omdat ik merk dat mensen bewust of onbewust geïnspireerd zijn door ons feest en een aantal zaken overnemen. Omdat ieder detail, van het kleurenpalet tot de bloemen, zo ontzettend persoonlijk was, zou het wrang voelen om dat gekopieerd te zien.”

“Het was natuurlijk ontzettend veel werk om zo’n feest op poten te zetten, en ik heb af en toe wel eens gedacht van ‘fuck it, we trouwen gewoon voor vijf man’, maar om dan al je harde werk samen te zien komen is toch wel een heel bijzonder gevoel”, zegt Yasmine. “Ik vind het alleen jammer dat ik er niet zo veel van heb kunnen genieten. Ik zou graag een gast zijn geweest op mijn eigen huwelijk, dan had ik er vast nog veel meer van opgenomen. Zo ging ik om half twee ’s nachts naar het toilet en kwam ik plots die donutmuur tegen. ‘Juist’, dacht ik, ‘die is er ook nog.’”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234