Maandag 14/10/2019

Dan liever de lucht in

De Boerentoren is 75 en dat viert Antwerpen met twee expo's, Torenstad en Boekentoren en Co.

Door Erik Rinckhout

Blijkbaar heeft de mens het verlangen steeds hoger te bouwen, om welke reden dan ook. Dat kan het streven naar aanzien zijn en het veruitwendigen van macht, een toren kan het symbool zijn voor de identiteit van een stad. Gelovigen wilden dan weer dichter bij hun god zijn, terwijl een toren ook een puur praktische reden kan hebben: een goed uitzichtpunt dat bovendien makkelijker verdedigbaar is. Later zullen torens als verticale steden verrijzen, omdat de grond te duur werd en men het schaarse land wou sparen.

In Antwerpen lopen twee tentoonstellingen die het fenomeen toren als onderwerp hebben. Aanleiding is het 75-jarige bestaan van de Boerentoren. Torenstad in het Rockoxhuis belicht vooral de geschiedenis van de torenbouw in Antwerpen. Bij het binnenkomen zie je links aan het eind van het parcours een van de vele geschilderde versies van de toren van Babel, symboolvan de menselijke hoogmoed. Rechts begint de tentoonstelling met een uitvergrote foto waarop de toren van het Zuidstation gedynamiteerd wordt (1965). In de loop der eeuwen is veel gebouwd en veel gesloopt. In het Rockoxhuis zijn fraaie, onbekende stadstekeningen te zien, onder meer uit een Berlijns schetsboek uit 1541. Opmerkelijk zijn enkele tekeningen van Le Corbusier:een stadsplan voor de ontwikkeling van Linkeroever als ville radieuse (1932) en een mooie schets van de rede.

Het 17de-eeuwse Rockoxhuis is geen makkelijke ruimte. Vormgevers B-architecten hebben steevast gekozen voor verduistering en voor één zwarte expositiewand per kamer. Die strakke scenografie wordt doorgetrokken in de grotere ruimtes van de Boerentoren. Met een schat aan tekeningen, foto's en maquettes wordt daar ingezoomd op de Boerentoren zelf, de Politietoren van Renaat Braem (oorspronkelijk ontworpen als ruimer administratief centrum) en de hangende constructie van de voormalige BP-building, een ontwerp van Léon Stynen. Een mooi gechoreografeerde film toont de constructie van de drie torens. In Boerentoren & Co worden prachtige ontwerpschetsen getoond - Braem was meesterlijk met houtskool - evenals enkele nooit gerealiseerde projecten: de Wezenbergsite met een reeks kantoor- en woontorens van Stynen, en Lillo als satellietstad van Braem. De expo besluit met een zaal vol utopieën. Antwerpen is altijd een stad van dromers geweest.

Boerentoren & Co in Boerentoren, Schoenmarkt 35 en Torenstad in Rockoxhuis, Keizerstraat 12, Antwerpen. Combiticket 6 en 8 euro, inclusief bezoek aan de panoramazaal van de Boerentoren (tijdsblokken). Dagelijks 10-17 uur, op maandag gesloten. Tot 3 december. Inl. en res.: tel. 03/232.01.03 en www.hoger.be

JJJJ

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234