Zondag 24/01/2021

Damiaan

Het ziet ernaar uit dat Damiaan De Veuster, in deze contreien wereldberoemd als pater Damiaan, binnen afzienbare tijd zijn heiligverklaring krijgt. De bevoegde Vaticaanse Congregatie gaf haar fiat en het is uitgesloten dat paus Benedictus XVI die procedure nog zal afbreken. Hoe dan ook is dat een goed signaal voor de kerk in Vlaanderen en Vlaanderen tout court.

Damiaan was een man die zijn dorp Tremelo en zijn Hageland te beperkt vond en helemaal tot de Stille Zuidzee trok om daar melaatsen te verzorgen, de paria's van zijn tijd. Hij was een Vlaming die vrijwillig zijn horizon opentrok. Hij was een ontwikkelingswerker toen dat woord nog niet bestond, een voorloper van de bevrijdingstheologie toen sociaal engagement nog niet modieus was. En toch deed hij dat.

Zeker, ook Damiaan was een kind van zijn tijd. Hij bekeerde graag en veel. Maar zijn slag van paters was apart en stond ook vooraan in de sociale strijd. Die dadendrang en onafhankelijke opstelling wekte niet alleen de wrevel van een lokale potentaat of het koloniale bestuur, maar vaak ook van de eigen kerkelijke overheid. En dat had pater Damiaan dan weer gemeen met de even Vlaamse maar in India actieve pater Lievens of de nog altijd populaire priester Daens. Door hun sociale actie en/of hun politiek engagement kwamen ze in conflict met hun eigen bisschop.

Dat is niet meteen het model dat Benedictus propageert voor de priesters van nu. Gelukkig is de praktijk soms sterker dan de theorie. Priesters als Damiaan haalden uit hun filosofische levensbeschouwing de kracht voor hun maatschappelijke engagement. Juist daarom is zijn voorbeeld nog zinvol in de maatschappij van vandaag. Damiaan toont dat een overtuiging een mens kan helpen om sterk te zijn, juist om níét terug te plooien op gelijkgezinden, maar om de hele samenleving moedig in de ogen te kijken.

Hij wordt straks wellicht de patroon van de lepralijders én de hiv-patiënten. Een aantal uit die laatste groep heeft ongetwijfeld seksueel gedrag vertoond dat niet strookt met de katholieke leer. En toch verdienen zij hulp en krijgen ze die. Die niet-sektarische boodschap zal Damiaan uitdragen. Dat blijft zinvol, niet alleen voor kerkgangers, maar ook voor bezoekers van moskee, synagoge of logetempel. Damiaan was a man with a mission, en verdient respect. Ook van wie in God noch gebod gelooft.

Walter Pauli
Politiek commentator

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234