Damascus en Moskou veroordelen Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië
De Syrische regering van president Bashar al-Assad heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd voor luchtaanvallen in Syrië. Duitsland en Groot-Brittannië sloten al uit dat ze aan de Amerikaanse luchtaanvallen tegen de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) in Syrië zullen deelnemen. Ook Moskou reageert scherp.
Iedere militaire actie op Syrisch grondgebied zonder toestemming van de regering, zal als een daad van agressie beschouwd worden, zo deelt het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken mee. Het staatspersagentschap Sana had de VS al verweten niet ernstig tegen terrorisme te strijden, omdat Washington de zogenaamde "gematigde" rebellen in het land wil uitrusten. Het regime beschouwt ook hen als een terreurorganisatie die het land wil vernietigen.
"Daad van agressie"
Ook Rusland heeft de door de Amerikaanse president aangekondigde luchtaanvallen op "doelwitten" in Syrië scherp bekritiseerd. Mochten die aangekondigde aanvallen effectief plaatsvinden, dan betreft het hier een "daad van agressie", aldus woordvoerder Aleksandr Loekasjevitsj van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.
Voor de aanvallen is immers geen VN-mandaat gegeven. Behalve de VN moet ook de Syrische overheid haar toestemming geven, meent Moskou. Zonder die toestemmingen betreft het optreden van de VS, officieel gericht tegen stellingen in Syrië van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), een "grove schending van het volkenrecht", aldus Loekasjevitsj.
"Politieke strategie"
De Duitse buitenlandminister Frank-Walter Steinmeier beklemtoonde dat Berlijn niet zal deelnemen aan de luchtaanvallen, niet in Irak en niet in Syrië. "We zijn niet gevraagd, en we zullen dat ook niet doen", zei hij in Berlijn, na een ontmoeting met zijn Britse collega Philip Hammond. Hij wil de militaire plannen van de nieuwe internationale coalitie tegen IS omvormen in een "politieke strategie".
De Britse minister van Buitenlandse Zaken sloot dan weer uit dat Londen stellingen in Syrië zal bombarderen. "We hebben die discussie vorig jaar al gehad in ons parlement en we gaan die positie niet opnieuw in vraag stellen", zei hij. Luchtaanvallen tegen IS in Irak liet hij dan weer in het midden.