Zondag 29/11/2020

Vakbonden

Dalende werkloosheid doet vakbonden naar andere inkomsten zoeken

Beeld Photo News

Hulp nodig bij een erfenis, het (ver)huren van een pand, de belastingbrief of het aanvragen van een studiebeurs? Voortaan kan je ervoor bij de liberale vakbond ACLVB terecht, die zichzelf omvormt tot een dienstenbedrijf. Het opzet: meer leden aantrekken, nu de lage werkloosheid tot minder inkomsten leidt.

Het zijn uitdagende tijden voor vakbonden. De stakingen en harde acties tegen de regering-Michel hebben niet de syndicaten niet gebracht wat ervan werd verwacht. En ondertussen komt er minder geld in kas en werk op de plank, doordat er duizenden jobs zijn bijgekomen en er dus minder werkloosheidsuitkeringen moeten uitbetaald worden - een activiteit waar een vakbond voor verloond wordt door de overheid. Voor de kleinste vakbond ACLVB, die net geen 300.000 leden telt, is dat het sein om het roer om te gooien en de dienstverlening grondig uit te breiden.

"Er zit vandaag nog altijd groei in ons ledenbestand, maar die groei is minder groot dan 15 jaar geleden", legt ACLVB-voorzitter Mario Coppens uit. “Het wordt er gewoon niet makkelijker op om leden te behouden en aan te trekken, doordat wij meestal negatief in het nieuws komen met acties zoals recent op de luchthaven van Zaventem. Nochtans is dat soort acties helaas vaak nodig en vormen ze maar een heel klein percentage van onze activiteiten. Die leden hebben we wel nodig om ons werk te kunnen doen. Lidgelden zijn onze belangrijkste inkomstenbron.

"Om de mensen aan ons te binden, achten wij het nodig meer dienstverlening aan te bieden voor hun lidgeld. Uiteraard blijft onze corebusiness de collectieve belangenbehartiging in bedrijven, sectoren en op nationaal niveau, en de juridische bijstand in arbeidsgeschillen. Daarnaast gaan wij nu aanzienlijk meer inzetten op individueel advies bij zaken die belangrijk zijn in het leven naast het werk", aldus Coppens.

Fiscaal advies

Dat ACLVB-leden voortaan bij hun vakbond zullen kunnen aankloppen voor advies over dingen als grensarbeid, loopbaanbegeleiding, onbelast bijverdienen en mobiliteit, klinkt heel logisch en ligt in de lijn met wat de vakbond nu al doet. Opmerkelijker is dat ACLVB nu ook fiscaal advies aanbiedt, hulp bij erfenissen, hulp bij het aanvragen van premies en tegemoetkomingen zoals studiebeurzen, digitale ondersteuning voor wie slecht met de computer overweg kan, informatie over samenlevingsvormen en hulp bij huren en verhuren.

Mario Coppens: "We gaan onze leden helpen bij het invullen van hun belastingbrief en het aanwijzen van de fiscale voordelen van bijvoorbeeld een gezinswoning. Dat zijn dingen die nu ook al wel eens gebeuren als dienstbetoon, maar we gaan dat nu professionaliseren. Daarvoor hebben alle loketbediendes een opleiding gekregen en zijn er ook kennisbeheerders opgeleid.

Vakbonden zoals we ze gewoonlijk zien. Nu gaat ACLVB ook inzetten op 'individueel advies bij zaken die belangrijk zijn in het leven naast het werk'.Beeld BELGA

"Ook voor informatie over de fiscale gevolgen van de verschillende huwelijksstelsels of wettelijk en feitelijk samenwonen, zal men bij ACLVB kunnen aankloppen. Advies bij erfenissen wordt een belangrijke. Eigenlijk is het bij eenvoudige erfenissen niet nodig om naar een dure notaris te stappen. Met wat hulp kan je eigenlijk zelf je successieaangifte invullen. Naast hulp bij erfenissen, gaan we ook advies geven over successieplanning, om te vermijden dat je onnodig hoge tarieven betaalt.

"Huurders en verhuurders kunnen we helpen met wegwijs in de huurwetgeving, maar bijvoorbeeld ook met modelhuurcontracten, voorbeelden van plaatsbeschrijving, enzovoort."

Helpen naar de Kaaimaneilanden

Een vakbond die advies geeft over hoe je zo weinig mogelijk successierechten en belastingen moet betalen? Staat dat niet heel erg haaks op het traditionele betoog voor een sterkere overheid en tegen kapitaalvlucht? Coppens: "Neen. We gaan ook niemand adviseren om met zijn geld naar de Kaaimaneilanden te trekken, hé. Als de overheid legale manieren voorziet om minder belastingen te betalen, mogen de mensen daarvan op de hoogte gebracht worden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234