Dinsdag 30/05/2023

Daklozen krijgen hulp en bankkaart in 'Project Axel'

Een beetje minder Komen eten, een nieuw seizoen van Gert Late Night,maar ook een geëngageerd project rond daklozen in Antwerpen. VIER zoekt dit najaar een eigen plaats tussen VTM en Eén.

Tien jaar was het vaste prik, eerst op VT4 en daarna VIER: de avond beginnen doe je met Komen eten. Bij VIER vonden er velen al een tijdje dat het programma meer een vloek dan een zegen was - vaak te plat, te goedkoop - en met de start van het nieuwe tv-seizoen wordt het daarom even in de koelkast gestopt. In de plaats komt Huizenjagers, een soortKomen eten,maar dan met immomakelaars die klanten moeten proberen te overtuigen.

"We willen nu even kijken of dit programma kan werken op dat tijdslot", zegt programmadirecteur Annick Bongers. Komen etenhelemaal afserveren doet VIER nog niet - daarvoor zijn de cijfers nog te goed - maar wanneer het in de tweede helft van oktober terugkomt, zal het er alvast wat anders uitzien. "Misschien hebben we het de voorbije jaren verwaarloosd, maar we zullen ervoor zorgen dat het opnieuw meer aansluit bij waar VIER voor wil staan. De muziek en de stijl zullen veranderen en we werken ook aan de cast. In de eerste week zal bijvoorbeeld een kaakchirurg en een vrachtwagenchauffeur zitten."

Spreidstand

Onder meer door te minderen met Komen eten hoopt VIER iets te doen aan de grote spreidstand waar de zender al jaren last van had. De kloof tussen pakweg Komen etenen The Sky Is the Limit en Topdokters of Terug naar eigen landwas veel te groot, waardoor je als kijker vaak kop noch staart kon krijgen aan wat VIER nu wou zijn. "Met dit schema is dat toch gelukt, denk ik", zegt Bongers. "We blijven een commerciële zender die gaat voor breed entertainment, maar we leggen ook onze eigen accenten en hebben programma's met scherpere kantjes. De concurrentie heeft misschien een eenduidiger verhaal, maar als uitdager moeten we meer verrassen en anders durven zijn."

De programma's waar VIER op rekent om daarin te slagen, is onder meer Project Axel, waarvoor Axel Daeseleire een half jaar lang vijf daklozen in Antwerpen volgt. Zij krijgen een notaboekje met nummers van mensen die hen kunnen helpen en een bankkaart met 10.000 euro. Het doel is om hun leven in die periode weer op de rails te krijgen.

Controversieel? Misschien, maar eerdere experimenten in het buitenland toonden aan dat het best een interessant opzet is dat kan werken. In Nederland werd het gelijkaardige The Amsterdam Projectdit voorjaar ook heel positief ontvangen. De trailer die VIER gisteren toonde belooft alvast veel. En voor wie huivert bij de gedachte dat Axel Daeseleire dit doet: het Nederlandse programma was met Beau van Erven Dorens, een presentator die wellicht gladder is dan alle Vlaamse tv-presentatoren samen.

"Wij zijn een zender zonder journaal, maar we willen wel in het nu staan en af en toe een programma brengen die een vuist maakt", zegt Bongers. Vorig jaar was dat Terug naar eigen land, waarvoor Martin Heylen met zes bekende Vlamingen de route van de vluchtelingen volgde. Dit najaar moet Project Axeldit thema op de kaart zetten.

Ondertussen blijft VIER ook rekenen op een nieuw seizoen van Gert Late Night. De talkshow van Gert Verhulst bleef dit voorjaar niet onbesproken, maar het programma gaf de cijfers van VIER wel een boost. Bovendien liggen er in dat tijdslot, tussen 22 en 23 uur, ook mogelijkheden omdat de concurrentie daar niet meteen de meest spannende televisie programmeert.

"Het is een prikkelend concept en je kan er zowel lichtvoetigheid als serieuze zaken in aan bed laten komen", zegt Annick Bongers. "Jacky Lafon kan er perfect naast Stefan Hertmans zitten." In VIER-termen betekent dat dat je 'linkse en rechtse' figuren kan samenbrengen, net zoals dat ook in Komen eten moet gebeuren. "We moeten met open blik naar alles kijken en niet in hokjes denken", zegt Bongers.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234