Woensdag 28/10/2020

Dagenlange spoorchaos door stakingen

Algemene stakingen op 7 en 10 oktober, 24-urenstaking NMBS op 11 oktober

Brussel

Eigen berichtgeving

Freek Smets / Tine Peeters

Het treinverkeer dreigt eind volgende week en het begin van de week daarna grondig verstoord te worden door stakingen van het spoorwegpersoneel. De grote spoorbonden ACV en ACOD plannen een eigen 24-urenstaking op 11 oktober. Maar ook tijdens de geplande algemene stakingen in het kader van het loopbaaneindedebat van 7 en 10 oktober zal het spoorpersoneel meer dan waarschijnlijk meestaken. Daardoor dreigt het treinverkeer maar liefst drie dagen lam te liggen door acties.

Bij de NMBS-groep wordt op dit moment onderhandeld over een nieuw ondernemingsplan, maar de vakbonden hebben eerder deze week de onderhandelingstafel verlaten omdat ze ontevreden zijn over de gang van zaken bij de spoorwegen. Ze hekelen onder meer het aanwervingsbeleid. "Dit jaar moesten er zo'n zeshonderd aanwervingen gebeuren, maar daarvan zijn er amper 120 al ingevuld", zegt Michel Bovy van de christelijke bond ACV-Transcom. "Als dat zo traag blijft gaan, dreigt de veiligheid in het gedrang te komen omdat we met te weinig personeelsleden zullen zitten."

De spoorbonden willen daarnaast ook dat het wettelijk pensioen op 55 voor het rijdend personeel gehandhaafd blijft. Daarvoor moeten regering en NMBS-groep de zogenaamde Eenheidswet afschaffen, maar de spoordirectie zou nu bijkomende eisen stellen wat dat pensioen betreft, en dat stuit op verzet. "Bovendien is de coördinatie tussen de drie delen van de NMBS-groep helemaal zoek", zegt Jos Digneffe van de socialistische bond ACOD. "De NMBS Holding, de vervoersmaatschappij NMBS en infrastructuurbeheerder Infrabel varen elk hun eigen koers. Daardoor lopen we vast op alle gebieden."

De problemen bij de spoorwegen komen er net op een moment dat de sociale spanning in het hele land naar een toppunt stijgt door het debat over het loopbaaneinde. De socialistische vakbond ABVV heeft een algemene staking aangekondigd op vrijdag 7 oktober. Die kan alvast rekenen op de steun van ACV-Transcom, de christelijke bond die onder meer het spoor- en postpersoneel vertegenwoordigt. Maar ook andere afdelingen van het ACV zouden de staking van het ABVV steunen.

De christelijke vakbond ACV dreigt op zijn beurt met een algemene staking op maandag 10 oktober. "Maar we wachten de onderhandelingen op 4 oktober rond de de sociale zekerheid af", zegt woordvoerder Greet Vandendriessche. Dat ABVV-leden zich zullen aansluiten bij de mogelijke acties op 10 oktober is niet uit te sluiten. "Het wordt een woelig weekend", zegt ABVV-topman Xavier Verboven. "Maar wij hebben op voorhand kleur bekend en stakingen aangekondigd."

Gisteren startten de officiële onderhandelingen rond de oriëntatienota. De jeugdwerkloosheid, vorming en opleiding werden besproken. De werkgevers aanvaardden alvast de lastenverhoging voor kmo's die gekoppeld is aan vorming niet. Uit werkgevershoek komt ook een zware veroordeling van de socialistische vakbond. "Hopelijk zegt er ooit een generatie dat ze de bal misslaan en worden zij daarop afgerekend."

Standpunt, pagina 2

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234