Dinsdag 27/09/2022

NieuwsCovid-19

Dagelijks 100 nieuwe coronapatiënten in ziekenhuis, maar piek is in zicht: ‘Dit stemt mij positief’

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De voorbije zeven dagen zijn gemiddeld 101,1 coronapatiënten per dag opgenomen in het ziekenhuis: een stijging van 32 procent tegenover een week eerder. Het gaat in hoofdzaak om 80-plussers. De iets jongere patiënten hebben bijna allemaal een onderliggende aandoening.

Marc Coppens

“Elke dag 101 nieuwe covidpatiënten in het ziekenhuis: het is een felle stijging, maar in absolute aantallen is dat een stuk lager dan in eerdere golven”, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano). “We zaten ooit ruim boven de 500 nieuwe opnames per dag en tijdens de deltagolf in het najaar gingen we bijvoorbeeld naar 900 bedden op intensive care. Momenteel stromen minder mensen door naar intensieve zorg, waar nu 72 coronapatiënten liggen.”

“Hoewel de ziekenhuisopnames stijgen, kunnen huisartsen en ziekenhuizen dit in principe aan”, zegt Van Gucht. “Bovendien stijgen de cijfers minder snel in vergelijking met vorige week. Er zijn nu 38 procent meer besmettingen, terwijl de stijging op weekbasis vorige week bijna 50 procent bedroeg. In de ziekenhuizen worden op weekbasis 32 procent meer patiënten opgenomen, een week eerder waren dat er 42 procent meer. Misschien mag je daar nog niet te veel gewicht aan geven, maar op zich stemt dit mij positief, want het betekent dat de piek die er zit aan te komen niet al te hoog zal zijn.”

De meeste patiënten in de ziekenhuizen zijn gevaccineerd. “Dat is niet verbazend, omdat de doorsneepatiënt in het ziekenhuis ofwel oud is ofwel een onderliggende aandoening heeft”, zegt Van Gucht. “Dat zijn net de twee categorieën waarin bijna iedereen zich heeft laten vaccineren. Terecht, maar hun immuniteit is soms zodanig zwak dat zelfs een boostervaccinatie niet volstaat. Toch helpt zo’n boosterprik altijd. Er is namelijk een verschil tussen wie is geboosterd en wie alleen een basisvaccinatie heeft. Wie een derde of vierde prik kreeg, is 60 à 70 procent beter beschermd tegen ziekenhuisopname en opname op intensieve zorg.”

Voor alle duidelijkheid: in de statistieken van Sciensano, met gemiddeld 101 nieuwe ziekenhuisopnames per dag, gaat het om mensen die worden opgenomen wegens corona. “Daarnaast heb je evenveel patiënten bij wie de ziekte toevallig wordt vastgesteld. Het gaat bijvoorbeeld om patiënten die naar het ziekenhuis gaan voor een kankerbehandeling of met een gebroken been en die bij hun opname positief testen op het virus”, zegt Van Gucht. “Dat zien we al maanden, maar die gevallen worden niet opgenomen in de nieuwe besmettingen. In de algemene cijfers, over het aantal patiënten dat met covid is opgenomen, is dat wel het geval. Er liggen 1.283 patiënten met covid in het ziekenhuis, maar dus niet allemaal wegens covid. Maar ziekenhuizen dienen die patiënten wel allemaal apart te leggen om de rest van het ziekenhuis af te schermen.”

Niet elke patiënt getest

Mogelijk liggen nog meer patiënten met corona in het ziekenhuis dan in de officiële cijfers te zien is. “In het UZ Brussel hebben we momenteel 33 covidpatiënten”, zegt ziekenhuiswoordvoerster Karolien De Prez. “Onze teststrategie is veranderd. Wie naar het ziekenhuis komt voor een andere aandoening dan covid, wordt niet langer standaard getest op covid. We testen enkel de patiënten met symptomen.”

Van Gucht: “Ik denk dat elk ziekenhuis zijn eigen beleid volgt: sommige testen nog altijd iedereen, andere niet.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234