Zaterdag 23/10/2021

Dag Noël,

'We zullen morgen niet wakker worden in een andere wereld.'

Met dit citaat van Clouseau onderstreepte Bart Brinckman in De Standaard zijn commentaar op de 0110-manifestaties.

Op het eerste gezicht lijkt hij gelijk te hebben. We zijn maandag inderdaad niet wakker geworden in een ander land. De lucht was grijs, het verkeer druk en het verslag over O11O was niet langer hét hoofdpunt van het VRT-journaal .

Maar Bart Brinckman vergist zich. 0110 was niet "kinderlijk hartverwarmend of, op zijn zachtst gezegd, warrig". Het was geen uiting van "het onvermogen van links", maar van de weerbaarbeid van mensen die het over veel zaken oneens zijn, behalve dat er in een beschaafde wereld geen plaats is voor racisme of georganiseerde onverdraagzaamheid.

De muziek was zondag gratis, maar de optredens van de tientallen artiesten waren niet vrijblijvend en de aanwezigheid van de tienduizenden allerminst gratuite.

"De toeschouwers zijn hier al lang overtuigd", zei UA-docent communicatie Peter Van Aelst in zijn commentaar. En dan? Gelukkig waren we zondag met velen. Wat is daar mis mee? Een overtuiging delen met anderen, een boodschap trachten te versterken en dat, zoals Sioen, "met een brede glimlach rond de lippen". Wat is daar "kinderlijk" aan? Ja, het was een feest. Er zat muziek in de lucht, in onze hoofden. En ja, het was hartverwarmend. En dan? In de winter zet je de verwarming toch ook iets hoger?

Zondag maakten tienduizenden mensen een statement, en op zijn zachtst gezegd, een duidelijk statement.

Zoals de honderdduizenden die in de jaren tachtig tegen de raketten betoogden, zoals de talloze actiecomités die elke dag voor verkeersveligheid opkomen. Zij preken niet in eigen kerk, maar bezetten vreedzaam openbare pleinen en straten. Ze vullen de publieke ruimte met ideeën, gedachten en voorstellen. Manifesteren is communiceren met de samenleving. Een groot uitroepteken zetten bij vanzelfsprekendheden, zoals racisme. En dat uitroepteken blijven zetten!

En daar wringt blijkbaar bij sommigen het schoentje. Voor hen is het onnodig om dit statement te herhalen. Meer zelfs, "het haalt niets uit", "het is contraproductief"... Hoe dikwijls heeft de meerderheid van de Vlamingen die niet extreem-rechts stemmen of racistisch zijn dat moeten horen?

Uiteraard is het nodig na te denken over de strategische en tactische gevolgen van woorden en daden. Zeker als je racisme en extreem rechts wilt bestrijden. Van tactische bijscholing is nog niemand slechter geworden.

Maar in sommige dingen moet je niet soepel zijn. Niet elk uitroepteken moet in een vraagteken veranderd worden. Fundamentele beginselen mag je best blijven herhalen. Hoe denk je anders de democratie overeind te houden?

Kom op tegen kanker, campagnes voor meer verkeersveiligheid. Ze worden permanent herhaald. Met resultaat. Herhalen helpt. In de herhaling toont zich ook soms de meester.

Waarom dan terughoudendheid tonen als het om racisme gaat? Waarom je gedragen als de knecht van de alledaagsheid? Het is niet omdat racisme wijd verspreid is dat het normaal wordt.

Dat kan niet genoeg herhaald worden. Je stem blijven verheffen. "Bestaan kan iedereen. Er zijn vraagt moed", schrijft stadsdichter Bart Moeyaert. Weten dat je het weer niet in één dag kunt veranderen, maar wel het klimaat kunt beïnvloeden.

Zondagavond zag ik hoe op de televisie de mooiste goals uit de voetbalcompetitie talloze keren herhaald werden. Wat mij betreft, mag 0110 ook talloze keren herhaald worden. Wat ook de uitslag morgen is, in die andere competitie .

Wat denk jij ervan?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234