Maandag 23/05/2022

Daenen, telefoonverslaafde veehandelaar met twee gezichten

Een twintigtal getuigen heeft gisteren op het assisenproces Van Noppen verteld wat voor man Germain Daenen in hun ogen is. Sommigen schetsten een niet al te fraai beeld van de vermoedelijke tussenpersoon bij de moord op veearts-keurder Karel van Noppen, ondanks het feit dat ze waren opgeroepen door zijn advocaten in het belang van de verdediging. Naar goede gewoonte was er ook weer een incident.

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Caspar Naber

Ditmaal was het de ex-vrouw van Daenen die aan de basis lag van een incident tussen de advocaten van de Van Noppen-beschuldigden. De ex verklaarde voor de start van het proces niet te willen komen getuigen uit vrees voor repressailles. Om dezelfde reden had ze ook geen handtekening gezet onder haar schriftelijke verklaringen over haar vroegere echtgenoot. Die werd door haar omschreven als een autoritair iemand die niet wil en kan leven volgens de regels, zijn fouten of ongelijk nooit zal toegeven, totaal geen respect heeft voor andermans mening en zich verheven voelt boven de anderen. Hun leed of welzijn laat hem volgens haar koud.

Een van de advocaten van Albert Barrez, de moordenaar van Van Noppen, verklaarde de voorkeursbehandeling van de ex van Daenen oneerlijk te vinden ten opzichte van zijn cliënt. Diens ex-vrouw moest dinsdag wel komen getuigen, waardoor sommige minder fraaie kanten van Barrez wel werden belicht ten overstaan van de jury. Door de ex van Daenen niet te laten getuigen, werd volgens meester Platteau het bedreigen van de vrouw door Daenen als het ware beloond.

De advocaten van Daenen protesteerden en vroegen een schorsing om het incident te bespreken. Assisenvoorzitter Edwin Van Fraechem greep naar zijn kalende hoofd. "Waarom moeten jullie toch altijd incidenten maken", zuchtte hij. "De ex komt niet getuigen, omdat me dat niet in het belang lijkt te zijn van de kinderen. Ik dacht dat we het daarover eens waren." Na wat gemor bonden de advocaten in en kon het horen van de moraliteitsgetuigen beginnen.

De vader van Daenen beet de spits af. Volgens hem waren er nooit problemen met Germain als kind. De bejaarde veehandelaar legde uit dat zijn zoon nooit vriendjes mee naar de boerderij mocht nemen om te spelen wegens "te gevaarlijk met al die dieren". Vandaar dat Germain veel met zijn vader meeging. "Zo leerde hij de stiel." Die interesse voor het vee verklaarde volgens hem waarom zijn zoon de studie diergeneeskunde niet afmaakte.

Toen de assisenvoorzitter begon over de reden voor de aanwezigheid van Daenen senior in de assisenzaal, kreeg de man het te kwaad. "Ik ben ervan overtuigd dat als hij iets te maken zou hebben met de zaak-Van Noppen, hij het mij gezegd zou hebben", snikte hij met een door het huilen vervormde stem en zijn hoofd in een zakdoek. "Ik ben er honderd procent zeker van dat hij onschuldig is", klonk het met horten en stoten.

Vervolgens was het de beurt aan zijn vrouw. Die toonde geen enkele emotie en had moeite met het horen van de vragen. Ze leek er niet helemaal met haar hoofd bij. De bejaarde omschreef haar zoon als iemand die altijd respect had gehad voor zijn ouders en de familie. "Onlangs moest ik een nier laten verwijderen. Hij zei me toen dat ik niet ongerust moest zijn omdat hij indien nodig een nier zou afstaan."

Vervolgens kwamen een reeks ex-personeelsleden van Daenen getuigen. Ze omschreven hun vroegere baas als een correct iemand die nooit autoritair was en constant belde en er wel aan verslaafd leek. Een vroegere werkster, die naar eigen zeggen opstapte wegens handtastelijkheden, karakteriseerde hem als een "haatdragend type dat niet vergeet of vergeeft". Ze bevestigde een eerdere verklaring over een verhaal dat haar was verteld door een chauffeur van de veehandelaar. Volgens hem hadden Daenen en hij stiekem verboden hormoonproducten neergelegd bij een veehandelaar met wie zijn baas in onmin leefde. "Daarna belde Daenen de controlediensten die de veehandelaar betrapten."

Volgens de advocaten van Daenen werd de bewuste veehandelaar inderdaad opgepakt maar leidde de zaak nooit tot een veroordeling van de man.

'Daenen had stiekem verboden producten gelegd bij veehandelaar en belde daarna controlediensten'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234