Vrijdag 17/09/2021

"Daders waren vooral recente Syrische vluchtelingen die het deden voor hun seksueel amusement"

null Beeld AP
Beeld AP

Agenten weerleggen anoniem de verklaringen van hun leiding als zouden de daders van de massa-aanrandingen in Keulen niet gekend zijn. De meeste mannen die werden gecontroleerd, waren Syriërs die recent Duitsland als asielzoeker waren binnengekomen. De daders deden het puur voor hun "seksueel amusement". Dat meldt de gerenommeerde Duitse krant Die Welt.

Er raken steeds meer feiten bekend over de horrornacht in Keulen en heel wat verklaringen van de Duitse autoriteiten komen in een ander daglicht te staan.

Agenten die tijdens oudejaarsavond de situatie in Keulen probeerden onder controle te krijgen, ontkrachten de beweringen van hun baas Wolfgang Albers. De politiecommissaris had dinsdag nog verklaard dat men geen idee had wie de daders waren die passanten hadden beroofd en vrouwen seksueel hadden belaagd.

In bewaring
De agenten van hun kant zeggen aan Die Welt dat ze op de bewuste avond de identiteit van talrijke personen hebben gecontroleerd en tientallen onder hen werden ook in bewaring genomen.

In tegenstelling tot wat officieel wordt beweerd, weet de politie dus maar al te goed om welke groepen het gaat. "Slechts bij een kleine minderheid ging het om Noord-Afrikanen, het merendeel van de gecontroleerden had de Syrische nationaliteit", aldus de agenten.

Tot hiertoe heeft de politie van Keulen officieel geen gewag gemaakt van daders die in bewaring werden genomen tijdens oudejaarsnacht. Het zogezegde ondoortastende optreden kwam de politie op hevige kritiek te staan van de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Mazière.

Asielaanvraag
Tot dusverre liet de overheid uitschijnen dat het voornamelijk om een jonge mannen ging met een Noord-Afrikaanse achtergrond omdat die bende sinds een jaar als een criminele 'probleemgroep' bekend staat in de regio. Ook politiecommissaris Albers en burgemeester Reker van Keulen verklaarden dat niets er op wees dat er vluchtelingen bij de vreselijke incidenten betrokken waren. Nochtans waren vele gecontroleerden pas in Duitsland aangekomen. "De mannen toonden aan ons documenten die bij een asielaanvraag worden overhandigd", aldus de anonieme getuigen. "De meerderheid kwam wel niet uit Keulen, daarvoor waren het er ook gewoonweg te veel."

2.000 Arabische mannen
Ook het aantal mannen dat zich volgens officiële schattingen op het plein aan de dom had verzameld, is verkeerd. "Volgens onze collega's waren er maar liefst 2.000 Arabische mannen aanwezig in plaats van 1.000." Daar had de politie helemaal geen rekening mee gehouden. "De ongeziene agressiviteit van de mannen in kwestie joeg ook sommige agenten angst aan.

Omgekeerd
De agenten weerleggen eveneens de stelling als zouden de daders in eerste instantie eropuit geweest zijn om hun slachtoffers te bestelen. De handtastelijkheden werden volgens de officiële versie geklasseerd als een neveneffect van die criminele tactiek. Niets is minder waar volgens de politiemannen -en vrouwen waarmee Die Welt sprak. "In werkelijkheid was het net andersom, ze begingen de aanrandingen louter voor hun seksueel amusement. Een blanke vrouw wordt omsingeld door een groep mannen en dan vergrijpt men zich eraan."

Dat is ook in de Arabische wereld een bekend fenomeen. Het kwam onder meer aan de oppervlakte in Caïro tijdens de Arabische Lente toen vrouwelijke westerse journalisten werden omsingeld en verkracht.

Optimisme
Toch blijven de agenten optimistisch. "We zetten onze hoop op vluchtelingen met een Arabische achtergrond die hier vreedzaam leven en die ons belangrijke tips kunnen geven die kunnen leiden tot de arrestatie van de aanranders."

"Vele collega's kregen immers de vraag van Arabische vluchtelingen of we oudejaar altijd zo brutaal vieren. Ze wilden zo snel mogelijk weg van de agressieve sfeer en onmiddellijk terugkeren naar het opvangcentrum."

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld AP
Beeld AP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234