Maandag 06/12/2021

Dader van dodelijk ongeval was met niets in orde

Angst omdat zijn wagen verzekerd, ingeschreven noch gekeurd was en omdat hij geen rijbewijs had, lijkt de belangrijkste drijfveer voor het vluchtmisdrijf van de chauffeur die begin januari in Hasselt twee zussen aanreed die naar school fietsten. Het vijftienjarige meisje kwam daarbij om het leven. En de man staat voor nogal wat verkeersinbreuken bekend bij de politie. Hij deed er dan ook alles aan om uit de greep van het gerecht te blijven, zo blijkt uit de reconstructie van een zoektocht van tien dagen.

Hasselt

Eigen berichtgeving

Caspar Naber

De veroorzaker van het dodelijke ongeval met vluchtmisdrijf, op 6 januari op de Nijverheidskaai in Hasselt, werd zoals bekend woensdag aangehouden. "Dat gebeurde na een tip van iemand die in zijn buurt woont", verduidelijkt hoofdcommissaris Michel Beckers. Die herinnerde zich dat de twintiger rondreed met een witte bestelwagen van het merk Mercedes, zoals die waarnaar de politie op zoek was. "Het was de tipgever ook opgevallen dat de wagen na het ongeval niet meer voor de deur van de man geparkeerd stond. We hebben de wijkagent naar die buurt in Kuringen gestuurd om de informatie te checken. Toen bleek dat die klopte, kreeg hij de opdracht om de woning nauwlettend in de gaten te houden en er regelmatig te patrouilleren." Woensdagavond slaagde de politie erin de man klem te rijden.

Dat het opsporen van de verdachte tien dagen duurde, was te wijten aan een aantal factoren. Zo bleek dat op de bestelwagen geen nummerplaat had gezeten en dat die dus ook niet verzekerd was. Beckers: "Daardoor konden we het voertuig niet lokaliseren bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) en waren we aangewezen op de glassplinters van een van de koplampen en lakschilfers aangetroffen op de plaats van het misdrijf."

Dat de aangestelde verkeersdeskundige zich bij de analyse van die schilfers vergiste, klopt volgens Beckers niet. "Op grond van de materiële gegevens waarover hij beschikte, concludeerde hij dat het vermoedelijk om een Ford Sierra ging. Dat leek ook vrij logisch: de Ford-fabriek ligt tien kilometer verderop. Hij heeft echter nooit uitgesloten dat het een ander type wagen zou kunnen zijn. Dat bleek uiteindelijk ook uit de serienummers van het glas van de koplamp. Daaruit concludeerde producent Bosch dat het een Mercedes-bestelwagen moest zijn. Analyse van de lakschilfers door het NICC (Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek) bevestigde dat."

De verdachte bekende onmiddellijk na zijn arrestatie, maar tot dan had hij er alles aan gedaan om uit de handen van politie en gerecht te blijven. "Hij verkocht de bestelwagen inderdaad vrijwel direct na het ongeval aan en dumpte die bij een schroothandelaar in Lommel", bevestigt Beckers. "Die zou het voertuig tot schroot verwerken." De schroothandelaar kreeg geen argwaan omdat toen nog naar een Sierra werd gezocht. De verkoper wilde echter elk risico op ontmaskering vermijden. Zo gaf hij aan de schroothandelaar een valse naam op. Eerste substituut Jan Debus van het Hasseltse parket stelt eveneens dat het motief voor het vluchtmisdrijf vermoedelijk was dat de man onverzekerd rondreed.

De pogingen van de dader om uit de handen van het gerecht te blijven hebben grote financiële consequenties. "Voor de schadevergoeding aan de ouders van het verongelukte meisje voorzie ik geen problemen", aldus hoofdcommissaris Beckers. "Die zal uitgekeerd worden uit het waarborgfonds (dat de autoverzekeraars oprichtten voor zulke gevallen, CN). Voor de burgerrechtelijke aansprakelijkheid draait hij zelf op doordat hij geen verzekering had." De man riskeert een boete van 2.000 tot 25.000 euro. Daarenboven hangt hem een gevangenisstraf van vijftien dagen tot twee jaar boven het hoofd en een rijverbod van acht dagen tot levenslang.

Wat het uiteindelijk wordt voor de Kuringse bouwvakker hangt af van een aantal omstandigheden. Debus: "Hij is aangehouden op verdenking van vluchtmisdrijf met dodelijke afloop. Het hangt er bijvoorbeeld van af of je je daags na de feiten zelf aanmeldt of dat je te kwader trouw allerlei handelingen verricht die je opsporing bemoeilijken." Dat de man een gerechtelijk verleden had, speelt ook een rol. "Hij is bekend voor tamelijk veel inbreuken op de verkeerswetgeving", aldus Debus.

'Dader staat bekend voor tamelijk veel verkeersinbreuken'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234