Woensdag 19/01/2022

Update

Dader bloedbad Fabeltjesland is alleenwonende werkloze

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De dader van de steekpartij in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde heeft nog altijd geen bekentenissen of verklaringen afgelegd over de feiten of zijn motieven. De 20-jarige jongeman was nog niet bekend bij de politie, zei procureur des Konings Christian Du Four na de middag. Fabeltjesland wordt definitief gesloten.

Kim D. uit Sinaai
De dader is geïdentificeerd als de 20-jarige Kim D. uit Sinaai. De man was op het ogenblik van de feiten geschminkt, zo herbevestigt het parket. Zijn haar is wellicht van nature rood.

Kim D. woont op de eerste verdieping van een in huurappartementen onderverdeelde woning in de Elzenstraat, zo'n twintig kilometer van het kinderdagverblijf waar hij toesloeg. De politie voerde er gisteravond een huiszoeking uit en de toegang blijft voorlopig afgesloten met politielint.

Zonderling
Volgens omwonenden verbleef Kim D. nog maar drie maanden in het appartement. "Niemand in de buurt kende hem echt goed", zeggen Tiny De Mulder en Raf Demeyer, die vlak naast de jongeman wonen. "Hij leefde teruggetrokken en was een zonderling. Hij werkte in een magazijn van Van Remoortel in Belsele, maar verloor daar onlangs zijn job. Hij verplaatste zich altijd met de fiets, net als op de dag van de feiten."

In de buurt wonen veel mensen met jonge kinderen en in de doodlopende straat is er een speelterrein niet ver van de woning van Kim D. De buurtbewoners zijn geschokt dat de dader in hun straat woonde, maar reageren opgelucht dat de dader niet in zijn onmiddellijke omgeving toesloeg.

Steekpartij
De 20-jarige dader bracht gisterochtend rond 10.00 uur twee baby's en een 54-jarige vrouw om het leven, toen hij in het wilde weg met een mes begon te steken op de babyafdeling van het kinderdagverblijf. Er verbleven toen 21 kinderen. Directeur Ignace Demeyer van het plaatselijke ziekenhuis zei dat er tien kinderen met ernstige steekwonden over hun hele lichaam werden binnengebracht, die allemaal met spoed geopereerd moesten worden. De kinderen zijn inmiddels buiten levensgevaar. Twee van de zwaargewonde slachtoffers, een baby en een volwassene, moeten intussen nog op intensieve zorgen blijven.

Het volwassen slachtoffer is Marita Blindeman, een 54-jarige medewerkster van de crèche. Een andere medewerkster die probeerde verzet te bieden, overleefde de messteken. De identiteiten van de twee kinderen worden niet vrijgegeven, maar het gaat om twee jongetjes die niet ouder waren dan twee jaar. Procureur Du Four zei dat de politie ouders digitale foto's van de naar het ziekenhuis gebrachte kinderen toonde om te helpen hen te identificeren. De gemeente stelde een opvangcentrum open waar slachtoffers en ooggetuigen psychologische bijstand konden krijgen.

Volgens de procureur geraakte de dader het kinderdagverblijf niet binnen via de hoofdingang, die op slot was. De man kwam binnen via een zijdeur die niet slotvast was.

Scenario op zak
De vrt-radio stelde eerder vandaag op last van "een doorgaans goed ingelichte bron" dat de jongeman goed voorbereid was en een scenario voor zijn moordtocht op zak had. Hij zou op nog twee plaatsen hebben willen toeslaan en het was zijn bedoeling niet minder dan 67 mensen te doden.

Op zijn lichaam werd een papiertje aangetroffen met de naam van een tweede kinderopvang, De Zonneschijn, op drie kilometer afstand van Fabeltjesland. Voordat hij daar kon toeslaan, hield de politie de dader aan. Hij kwam en ging op een fiets en kon na een korte klopjacht worden aangehouden. Volgens de procureur raakte de man bij zijn aanhouding gewond en moest hij in een ziekenhuis worden behandeld.

'The Joker'
In de Engelstalige pers kreeg hij de bijnaam 'The Joker', naar de laatste filmrol van Heath Ledger in 'The Dark Knight' omdat die ook een wit geschminkt gezicht had, met zwart rond de ogen. Het was gisteren exact een jaar geleden dat Ledger aan een overdosis drugs overleed. Het gerecht reageert niet op speculaties of zijn vermomming daarop geïnspireerd was.

Kim D. droeg bij zijn arrestatie een kogelvrije vest onder zijn kleren en had in zijn rugzak een mes, een bijl en een neppistool. In de omgeving van de feiten werden twee messen teruggevonden. Hij heeft geen bekentenissen afgelegd, maar hij is via foto's formeel herkend door de slachtoffers, zodat er geen twijfel is over het feit dat hij de dader is. Hij is opgesloten in de gevangenis van Brugge, maar hij zou niet in de streng bewaakte afdeling Individuele Bijzondere Veiligheid ondergebracht zijn. Hij verschijnt overmorgen voor de raadkamer in Dendermonde, die zal beslissen over zijn verdere aanhouding.

"Brutale aanval op onze zwakste burgers"
Burgemeester van Dendermonde Piet Buyse sprak van "een zeer brute aanval op onze zwakste burgers". "De hele stad is één in steun voor de ouders die diep bedroefd zijn", zei hij.

Fabeltjesland wordt overigens definitief gesloten. Het stadsbestuur wil vermijden dat de kinderen blijvend geconfronteerd worden met de feiten en zoekt naar een andere bestemming voor het gebouw. De ouders kunnen voorlopig terecht bij onthaalmoeders en andere dagverblijven. In de tuin van de kindercrèche Peuterland worden volgende week tijdelijk twee containerklasjes gezet.

Vlaams minister van welzijn Veerle Heeren kondigde een onderzoek aan naar de beveiliging van het kinderdagverblijf. (novum/belga/mvdb/jv/lb/sam)

Het volwassen slachtoffer is Marita Blindeman, een 54-jarige medewerkster van de crèche. Beeld UNKNOWN
Het volwassen slachtoffer is Marita Blindeman, een 54-jarige medewerkster van de crèche.Beeld UNKNOWN
Aan het verzegelde kinderdagverblijf worden bloemen neergelegd en branden kaarsen. Beeld UNKNOWN
Aan het verzegelde kinderdagverblijf worden bloemen neergelegd en branden kaarsen.Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Veel mensen leggen er ook knuffelbeertjes neer. Beeld UNKNOWN
Veel mensen leggen er ook knuffelbeertjes neer.Beeld UNKNOWN
Christian Du Four, procureur des Konings van Dendermonde. Beeld UNKNOWN
Christian Du Four, procureur des Konings van Dendermonde.Beeld UNKNOWN
In de Engelstalige pers kreeg de dader de bijnaam 'The Joker' naar de Batman-film met Heath Ledger. Beeld UNKNOWN
In de Engelstalige pers kreeg de dader de bijnaam 'The Joker' naar de Batman-film met Heath Ledger.Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234