Maandag 05/06/2023

Luik

Dader Benjamin Herman heeft een verleden van diefstal, geweld tegen politie en drugsdelicten

Aanslag in Luik: Benjamin Herman  heeft twee agenten en een voorbijganger doodgeschoten. Beeld Photo News
Aanslag in Luik: Benjamin Herman heeft twee agenten en een voorbijganger doodgeschoten.Beeld Photo News

De schutter die twee politieagenten en een voorbijganger om het leven bracht, heet Benjamin Herman. Al sinds zijn puberteit heeft de man zware feiten voor drugs en geweld op zijn kerfstok.

YV/RW

Herman heeft een verleden van diefstal, geweld tegen de politie en drugsfeiten. Tot voor kort heeft hij weinig te maken met radicalisme of terreur. Maar volgens de RTBF - de info is ook aan De Morgen bevestigd door twee onafhankelijke bronnen - zou hij tijdens zijn verblijf in 2017 in de gevangenis van Lantin geradicaliseerd zijn. Zo is hij ook op de radar van de Staatsveiligheid gekomen. De naam van Herman zou daar in twee dossiers opduiken. "De man was niet gekend voor radicalisering maar duikt op in dossiers van anderen die gevolgd werden", heeft premier Michel (MR) verder toegelicht.

Een ex-celgenoot heeft ook aan RTBF verteld hoe hij de dertiger zag radicaliseren. "Hij zei dat hij een echte moslim was. Iedere maandag en donderdag vastte hij en at hij niets." Volgens de man waren niet veel mensen in de gevangenis op de hoogte van de radicalisering. Ook een cipier van de gevangenis van Marche-en-Famenne kent de dader en in een anonieme getuigenis aan VTM NIEUWS verklaart hij dat er over de man "rapporten" zijn opgesteld.

"Afgelopen weekend nog zeiden we dat we vonden dat hij nogal op zichzelf was", aldus de cipier. "In de binnenkoer trok hij op met geradicaliseerde gedetineerden, een van hen wordt trouwens in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten. Die informatie is wel degelijk doorgegeven aan de directie en dus onvermijdelijk ook aan Brussel."

Hoewel andere celgenoten hem al omschreven hebben als "marginaal" en "gewelddadig", is daar volgens de familie geen sprake van. "Hij is hier maandagmiddag nog een ijsje komen eten en speelde met de kinderen in mijn tuin", verklaart zijn vader aan Het Laatste Nieuws.

Heroïneverslaving

Dat staat echter in schril contrast met het criminele verleden van Benjamin Herman, die al van in zijn puberteit in aanraking is gekomen met het gerecht. De man, geboren in 1987 en afkomstig uit Rochefort, stond al langer bekend voor geweldsdelicten. "Het was een jongen met problemen", zegt de burgemeester van Rochefort en federaal minister François Bellot (MR) aan de krant L'Avenir. De burgemeester zou meermaals over hem geïnformeerd zijn.

Herman is dan ook als minderjarige steeds verder afgegleden in de criminaliteit en pleegde meerdere diefstallen. Hij staat ook bekend om drugsfeiten, brandstichting, weerspannigheid ten opzichte van de politie en slagen en verwondingen. In 2003 komt hij voor het eerst in de gesloten instelling van Everberg terecht. Vijf jaar later pleegt hij samen met zijn broer een gewapende overval op een supermarkt in Marche-en-Famenne. Het duo maakt 180 euro buit en vlucht na de overval weg in een auto met gestolen nummerplaten. Beiden kampen op dat moment met een heroïneverslaving.

Even later, in 2010, is Herman nog samen met zijn broer veroordeeld tot vier jaar cel voor een gewapende diefstal bij een bloemist in Rochefort. De twee zijn na de diefstal gevlucht met een buit van 500 euro. Op dat moment is Herman even vrij uit de gevangenis. Weer enkele jaren later, in 2016, wordt Herman opnieuw veroordeeld tot 12 maanden cel voor diefstal met inbraak.

Vervroegde vrijlating

Herman heeft maandag penitentiair verlof gekregen om zich buiten de gevangenis van Marche-en-Famenne te begeven, waar hij zijn straf uitzat. Dit penitentiair verlof heeft te maken met zijn vrijlating, voorzien voor 2020.

Sinds 2008 heeft hij al 14 keer een penitentiair verlof gekregen en 11 keer een uitgaansvergunning. Of er fouten zijn gebeurd door die man uitgaanspermissies toe te kennen? Dat wil justitieminister Koen Geens (CD&V) niet gezegd hebben. "Dat zijn geen fouten, denk ik. Als iets dertien keer goed gaat, gaat het normaal de veertiende keer niet verkeerd."

Toch lijkt die verklaring van Geens niet helemaal te kloppen. Benjamin Herman schendt tijdens zijn gunstmaatregelen 2 keer zijn voorwaarden door te laat terug te keren naar de gevangenis. Eén keertje blijft hij 5 dagen weg, de andere keer zelfs 12. Toch wordt dit door de vingers gezien. "Omdat hij ooit toch vrij zou komen, hebben we nog gewerkt aan zijn reclassering", zegt een anonieme bron dicht bij het onderzoek.

De motieven van de dader om de dodelijke raid in Luik te plegen, zijn nog niet volledig duidelijk. Wel lijkt het zo dat zijn daad gericht is tegen de politie en de Belgische staat. Hij zou ook "Allahoe akbar" hebben geroepen.

Nadat het parket van Aarlen heeft bevestigd dat er maandagnacht een moord is gepleegd in On, in de buurt van Marche, is ook deze zaak aan Herman gelinkt. Het gaat om de 30-jarige Michaël W., die een oude kompaan van Herman zou zijn uit het drugsmilieu. "Het onderzoek is pas gestart, in dit stadium kunnen we nog niets zeggen over mogelijke verdachten", zegt Sarah Pollet van parket in Aarlen. De onderzoeksrechter en het forensisch team deden in deze zaak gisterenochtend al de eerste vaststellingen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234