Dinsdag 29/11/2022

Daarom Rotterdam

In elke prestigieuze lijst van bestemmingen waar we écht naartoe moeten, pronkt Rotterdam. Reisjournaliste Pauline Egge (Petite Passport) geeft acht redenen om deze havenstad nu te bezoeken.

1. Omdat de stad 75 jaar wederopbouw viert

Het was mei 1940 toen mijn opa op 8-jarige leeftijd zijn moeder verloor tijdens het bombardement. Hij vertelde dat ze al de hele dag zenuwachtig was zonder reden. Dus zei ze: "Gaan jullie maar een snoepje halen bij Jamin op de hoek van de Bergweg." Ineens hoorde hij een enorme knal. De Duitsers mikten op de gevangenis aan de Noordsingel, maar raakten het huis van mijn opa. Zijn vader kwam met zijn bebloede vrouw naar buiten en probeerde naar een ziekenhuis te komen, die natuurlijk allemaal vol waren. Uiteindelijk lukte het een bed te bemachtigen waar zijn moeder overleed. "We konden niet meer terug naar huis. De hele stad lag plat."

Op de gevel van de Roteb, de schoonmaakdienst van de stad staat: 'Steden schuilen niet wanneer het regent.' Het regende op dat moment verdriet in Rotterdam. Elke inwoner zal een dergelijk verhaal te vertellen hebben, toch werden vier dagen later de schouders er al onder gezet. En werd de stad, die volledig in puin lag, steen voor steen opgebouwd. Soms werd er met ergernis gereageerd op weer zo'n hijskraan.

Nu is de Rotterdammergroos(Rotterdams woord voor trots) op zijn stadje aan de Maas. Een reden om de stad dit jaar te vieren. Reinier Weers van Rotterdam Festivals licht alvast enkele hoogtepunten toe: "Met het project Head Lights projecteren we door de hele stad gezichten op iconische gebouwen. Via een tour door de stad kun je ze allemaal zien en hoor en beleef je de verhalen van 75 Rotterdammers. Van jong tot oud. Wie het gezellige Rotterdamse gevoel wil meekrijgen, moet naar de voorstelling 'In de oasebar' met Gerard Cox en Joke Bruijs in het Oude Luxor (Kruiskade 10). En op 20 maart zal er een 3 kilometer lang dominoparcours door de stad uitgezet worden. Zelfs door huizen heen."

rotterdamviertdestad.nl

2. Omdat je er goed kunt shoppen

De eerste autovrije winkelstraat van Europa was de Lijnbaan en dat geeft aan dat er ten tijde van de opening, in 1953, al een bovenmatige interesse was voor shoppen in Rotterdam. De Lijnbaan is inmiddels volgestopt met de welbekende modeketens, maar waaier je iets uit, naar de Van Oldenbarneveltstraat aan de ene kant of Meent aan de andere kant, dan vind je daar vele bijzondere winkels. In de Van Oldenbarneveltstraat bijvoorbeeld de winkel van Wendela van Dijk (nr. 105) die een prachtige collectie heeft bestaande uit merken als Isabel Marant, Helmut Lang en Maison Margiela. Ook bij Ansh46 (nr. 99), Nen Xavier (nr. 121-C) en Shppr (nr. 113) kun je als modeliefhebber goed slagen. Ga ook zeker langs bij 's Zomers (nr. 144), de mooiste bloemist van de stad. Of bij Skins Cosmetics (nr. 137) als je op zoek bent naar een exclusief parfum.

Net om de hoek van deze straat, op de Mauritsweg (nr. 45a), zit de winkel van de Rotterdamse Susan Bijl. Zij maakt te gekke en zeer betaalbare (vanaf 17,90 euro), tassen die het straatbeeld definitief opfleuren. Een goed Rotterdams souvenir.

Loop je van de Lijnbaan naar de Meent, dan stuit je op onder andere We Are Labels (nr. 119-121), HAY (hoek Meent/Haagseveer 99), Scotch & Soda (nr. 95) en American Vintage (nr. 54 -56). In een zijstraatje ligt KEET (Oppert 2a), een conceptstore waarbij originele ondernemers een rek kunnen huren en zo hun bloemen, lippenbalsem of olijfolie verkopen. Een mooie plek voor een uniek cadeau.

Extra tip: indien u trek hebt gekregen, ga dan bij Dudok (Meent 88) naar binnen en bestel een Dudok appeltaart, de beste appeltaartthere is. Daar krijg je geen spijt van!

3. Omdat de stad een speeltuin is voor museumliefhebbers

Het Museumpark is een goed beginpunt voor een museumronde in de stad. Het park verbindt De Kunsthal, het Boijmans van Beuningen en het Tijdelijk Modemuseum.

De Kunsthal (Westzeedijk 341) is ontworpen door Rem Koolhaas en dat is voor architectuurliefhebbers al genoeg reden het gebouw te bezoeken. De tentoonstellingen, die vaak een modern, hedendaags thema hebben, zijn dat ook. Momenteel kunt u naarInsteken, omslaan... breiwerk van Chanel tot Westwood, waarbij modebreiwerken van de 20ste en 21ste eeuw centraal staan.

In het Boijmans (Museumpark 18) mag uuiteraard de Mirror Room van Yayoi Kusama niet missen, net als de expositieProject Rotterdam. Onderdeel van het programma 'Rotterdam viert de stad' en een plek waar de artistieke power van Rotterdam wordt getoond. Verder is er voor modeliefhebbers het Tijdelijk Modemuseum (Museumpark 25), waar wordt gekeken hoe het modeklimaat er anno 2016 voorstaat.

Het nieuwste van het nieuwste museum is Museum Rotterdam (Rodezand) dat dit weekend zijn deuren opent. Ook hier valt direct de locatie op: ook weer in een gebouw dat door Rem Koolhaas is ontworpen. Het Timmerhuis was ooit de plek waar de plannen voor de wederopbouw van de stad gesmeed werden en na een verbouwing zie je aan de ene kant die oude muur nog staan, maar is de rest volledig van glas en superfuturistisch. Rotterdammers geven elk gebouw in de stad een bijnaam en Het Timmerhuis wordt alvast 'De Glasbak' genoemd. In het museum leer je van alles over de stad en hun inwoners. Over de geschiedenis, maar ook over de nieuwe stad. Wat waren de dromen van de architecten die zich bogen over de verwoeste stad? En uiteraard is er ook een citylab waar u zelf mee kunt denken over toekomstige gebouwen.

4. Omdat je er prima kunt eten

Rotterdam telt liefst tien Michelinsterren, waarvan drie restaurants er twee hebben. Dat is Parkheuvel van Erik van Loo (Heuvellaan 10), Fred van Fred Mustert (Honingerdijk 263-265) en FG van François Geurds (Lloydstraat 204). Geurds opende in de Hofbogen een laagdrempeliger restaurant en een lab die nu ook met één ster zijn onderscheiden en een half jaar geleden kwam hij met zijn eigen FG Noodle Bar (Katshoek 33).

In die Hofbogen onder een verlaten treinstation in Noord ligt nog een zeer goed restaurant genaamd De Jong (Raampoortstraat 38). Een jonge chef die zo lokaal mogelijk kookt. Een groot gedeelte van de ingrediënten komt uit zijn eigen moestuin.

Wie niet zo zeer voor de sterren gaat, maar wil dineren in een Rotterdams icoon, moet naar Hotel New York. Ooit, en dan hebben we het nog maar over zo'n twintig jaar geleden, was dit het hoogste en meest opvallende gebouw op de Wilhelminapier. Nu is het omringd door de hoogste gebouwen van de Benelux. Nieuw is The NY Basement in de kelder van Hotel New York (Koninginnenhoofd 1). Geweldige plek voor een cocktail of een diner.

Dineren met een fenomenaal uitzicht? Reserveer daarvoor een plekje bij het Wereldmuseum (Willemskade 25), de Euromast (Parkhaven 20), de Fenix Food Factory (Veerlaan 19d) of HMB Restaurant (Holland Amerikakade 104). Typisch Rotterdams street food proberen? Bestel dan een greasy 'kapsalon' met friet, shoarma, kaas, knoflooksaus en sambal. Of vergelijk een Belgisch frietje met een Rotterdams patatje bij Bram Ladage.

5. Omdat je er niet uitgekeken raakt op de architectuur

Je kunt in New York toeristen herkennen omdat ze continu naar boven kijken. In Rotterdam geldt dit ook. Ze staan onder de kubuswoningen van Piet Blom, onder het grootste kunstwerk van de wereld in de Markthal of proberen de gevel van het Centraal Station volledig op de foto te krijgen. Rotterdam is voor architecten een speeltuin waarbij OMA, MVRDV en Ben van Berkel de populairste jongens zijn.

Sinds de komst van de Markthal, de grote overdekte markt naar Spaans voorbeeld van MVRDV, is het meteen een van de meest populaire trekpleisters. Je kunt er van allerlei lekkers kopen en er zitten enkele restaurants, waaronder Jamie's Italian (Grotemarkt 90-92).

Rem Koolhaas' verticale stad, de Rotterdam, is het grootste gebouw van Nederland. Er zitten restaurants, appartementen, kantoren en een hotel in. Ga vooral naar de bar van het Nhow Hotel (Wilhelminakade 37) voor een verbluffend uitzicht over de stad. En bezoek ook het Timmerhuis, de Euromast en het Centraal Station.

6. Omdat de stad aan het water ligt

Rotterdam staat nog altijd in de top vijf van grootste havens ter wereld. Wie een half uurtje aan de Maaskade gaat zitten, ziet de verscheidenheid aan boten voorbijkomen. Er kan een cruiseschip aangemeerd liggen aan de Wilhelminakade, de vrachtschepen komen voorbij, net als de rondvaartboten van Spido en de snelle watertaxi's. Het is echt een aanrader om met een watertaxi naar Hotel New York te gaan en de Kop van Zuid vanaf het water te zien.

Los van het vaarverkeer zijn er ook andere initiatieven op het water waaronder het Dobberend Bos. Dit kunstwerk in de vorm van een bos op het water van Jorge Bakker wordt op de Nationale Boomplonsdag geopend (16 maart). Initiatiefnemer Jeroen Everaert vertelt: "De Rijnhaven ligt tussen Katendrecht en de Kop van Zuid en het is leuk om te komen kijken omdat deze bomen dwars door elkaar heen zwiepen omdat ze in een boei staan. Een bijzonder gezicht."

Let ook op het stadsinitiatief RiF010: een plek waar je in de toekomst middenin de stad kunt gaan surfen.

7. Omdat je er volgende week moet zijn voor Art Rotterdam Week

Rotterdam is een echte productiestad, een plek van makers. En één keer per jaar komen nationale en internationale verzamelaars op de Art Rotterdam Week af om te kijken wat er allemaal gebeurt. In de hele stad openen galeries hun deuren, zijn er pop-upexposities en kun je een kijkje nemen bij diverse ateliers.

Het hoofdevenement is Art Rotterdam, de beurs waar je opkomend talent kunt ontdekken en waar je geen multimiljonair hoeft te zijn om iets aan te schaffen. Fons Hof is de directeur van Art Rotterdam: "De beurs is een totaalervaring. Je hebt er stands met galeries, maar ook focussen we ons op videokunst (projections), installaties en performances (intersections) en toont het Mondriaan Fonds werk van pas afgestudeerde kunstenaars. De setting is fantastisch in de Van Nelle Fabriek (Van Nelleweg 1), het icoon van modernisme in Nederland."

Tegelijkertijd vindt ook OBJECT Rotterdam plaats. Anne van der Zwaag is de directeur en raadt vooral een bezoek aan door de locatie: 'De designbeurs vindt plaats op de SS Rotterdam (3e Katendrechtse Hoofd 25), een typisch Rotterdams cruiseschip. Er gaan ruimtes open waar je normaal niet mag komen, zoals het zwembad en het trossendek, en overal zullen designers hun objecten, mode, architectuur en andere kunsten tentoonstellen. Ga ernaartoe met de Thalassa, een pendelcruise die je via het fenomenale uitzicht op de Kop van Zuid naar de beurs brengt."

artrotterdamweek.com

8. Omdat de koffie er zo lekker is

Als er een koffieprijs in Nederland uitgedeeld wordt, kun je er geld op inzetten dat een Rotterdamse branderij of koffiebar in de prijzen valt. Zo is er Hopper, vlak bij de bruisende Witte de Withstraat (Schiedamse Vest 146) waar je diverse restaurants, galeries en winkels vindt.

Door de hele stad kun je Man met Bril-koffie drinken. Opgezet door Paul Sharo, uiteraard een man met een bril, die in Rotterdam-Noord een roastery (Vijverhofstraat 70) heeft en sinds kort in het Nederlands Fotomuseum op de Wilhelminakade (332) ook een eigen koffiebar runt.

Ga ook eens kijken in het oude verlaten zwemparadijs Tropicana (Maasboulevard 100) waar nu koffiebar Aloha is gevestigd en waar ze ook koffie branden voor cateringklussen en hun andere café Picknick (Mariniersweg 259) op de Pannekoekstraat. Om uw koffietoer af te maken, eindigt u op Katendrecht waar u bij Stielman in de Fenix Food Factory een lekker bakkie kunt drinken.

Exclusief aanbod

Abonnees krijgen deze maand20% kortingop een citytrip-arrangement in Rotterdam. Bovendien geven wij 1 luxe-
arrangement weg.

Ontdek uw voordeel op demorgen.be/plus/voordelen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234