Zondag 17/01/2021

De dag van

Daarom passen kaas en wijn zo goed bij elkaar

Gasten van een kuuroord in Hakone, ten westen van Tokio, heffen het glas ter ere van de Beaujolais Nouveau waarin zij een bad hebben genomen.Beeld AP

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: National Wine and Cheese Day.

Batman & Robin, Ben & Jerry, Bonnie & Clyde, Knabbel & Babbel, Simon & Garfunkel, Kaas & Wijn. Allemaal onafscheidelijke duo’s. Bij die eerste vijf voorbeelden is al duidelijk waarom, maar ook het huwelijk tussen kaas en wijn lijkt bestand tegen de jaren, zelfs eeuwen. Of het nu een bloemige gewürztraminer is met een smeuïge morbier in een hip etablissement, dan wel een driehoekje brie met een karafje rood op de kaas- en wijnavond van de heemkundige kring. Het is zoals Frank Sinatra zong over Love en marriage: You can’t have one without the other.

Maar waarom is die combinatie zo lekker? Dat heeft te maken met de mix tussen wat vette stoffen, zoals kaas, en astringent, zoals wijn. Een astringent is een zure, zoute of bittere stof die de mond wat doet samentrekken. Als je beiden met elkaar mengt, krijg je een mooie balans. Hetzelfde principe verklaart waarom olie en azijn zo goed samen gaan. Maar hoe werkt dat dan precies? Uiteraard is daar ooit onderzoek naar gevoerd.

Gesmeerd, maar niet té

Paul Breslin, experimenteel psycholoog aan de Rutgers-universiteit in het Amerikaanse New Jersey, nam de honneurs waar. Hij is gespecialiseerd in smaakperceptie. Zijn team liet een focusgroep op gezette tijden nippen van groene thee, een astringent. De proefkonijnen ervoeren elke slok als méér astringent dan de vorige. Dat wijst erop dat die stoffen sterker reageren op de smerende, oliënde proteïnen in hun mond. “We houden niet van slijmerig, maar ook niet van te droog. Onze mond moet gesmeerd zijn, maar ook niet té”, legt Breslin uit aan Livescience. “De studie toont dat astringent de balans terugbrengt als je een vettige maaltijd eet.”

Het is dus niet alleen een kwestie van smaak, ook het mondgevoel speelt een rol. Dat dient exact op de juiste manier gesmeerd. Zo heeft u weer een weetje om mee uit te pakken op de volgende kaas- en wijnavond. En als u helemaal wil overdonderen: leer dan alvast de tips van de expert uit het hoofd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234