Donderdag 03/12/2020

Verkiezingen VS

Daarom heeft Trump het gehaald

Een kiezer toont zich in het stemkantoor met de T-shirt 'PRO LIFE', of anti-abortus.Beeld EPA

Trump heeft de verkiezingen gewonnen en de wereld gaat in shock. Hoe komt het dat hij het zo goed heeft gedaan?

Veel heeft te maken met het feit dat Hillary Clinton op veel thema's een behoorlijk vooruitstrevende koers vaart die vooral rekening houdt met de verzuchtingen van stedelijke kiezers. New York, Chicago, Los Angeles en Seattle bepalen Clintons standpunten en dat is logisch want daar woont het merendeel van haar kiezers.

Maar om verkiezingen te winnen, moet je ook een behoorlijk aantal kiezers verleiden in meer conservatieve staten waar veel stugger wordt gedacht over bepaalde thema's. Vooral Clintons standpunten over abortus, wapenbezit en het homohuwelijk zijn in grote delen van de VS onverteerbaar. De kloof tussen stad en platteland is nog nooit zo groot geweest.

Clinton mag dan al een genuanceerde en uitgebalanceerde opinie hebben over deze kwesties, probleem is dat miljoenen Amerikanen niet genuanceerd willen denken over abortus. Voor hen is abortus een massa-moord op kinderen, punt aan de lijn.

Nieuwe rechters

Ook erg belangrijk is dat het soortgelijk politiek gewicht van deze ethische kwestie tijdens deze campagne exponentieel toenam. Tijdens de volgende presidentiële termijn moeten immers twee nieuwe rechters in het Hooggerechtshof benoemd worden. Als Clinton het had gehaald, zou het Hooggerechtshof progressiever zijn geworden waardoor de opperrechters inzake abortus en wapenbezit een ander Amerika hadden gecreëerd.

Het is dat wat veel Amerikanen absoluut wilden vermijden. Voor hen zijn een totaal verbod op abortus en homohuwelijken en een ongebreideld wapenbezit fundamentele aspecten van the American way of life. Ook de slogan Make America great again wordt door velen op die manier vertaald: een great America is een conservatief en blank Amerika en dat betekent dat liberale Hillary moest tegengehouden worden.

Tv-evangelisten

Deze manier van denken wordt ook hevig gepropageerd door veel kerken in de VS die een bijzonder zware impact hebben op de publieke opinie. Heel veel mensen laten zich hier informeren door priesters en tv-evangelisten. CNN, kranten als The New York Times en zelfs Fox hebben slechts een marginale invloed op het denken van conservatieve Amerikanen.

Het is geen toeval dat vele conservatieve kerken de jongste weken hun anti-abortuspropaganda opdreven. Het enige wat Trump moest doen om al die conservatieve stemmen binnen te rijven, was zeggen dat hij pro-guns en anti-abortus is. Of Trump in zijn bewogen leven veel naar de kerk is gegaan, valt te betwijfelen, maar dat neemt niet weg dat hij een groot deel van zijn succes aan de kerken heeft te danken.

Helemaal raar wordt het als je kijkt naar de echte kernpunten van Trumps programma. Die hebben vooral te maken met gigantische belastingverlagingen voor de allerrijksten, de afbouw van gezondheidszorgen en de afbouw van het sociale vangnet voor mensen die pech hebben in het leven. Allemaal maatregelen die veel conservatieve kiezers van de middenklasse schade zullen berokkenen. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234